Що головне в молитві?

Гефсиманська молитва, Джузеппе Чезаре

«Чому Господь не відповідає на мої молитви?» – певно, кожному з нас доводилося чути таке запитання, а можливо, що і самим припадало ставити його.

Зазвичай, у такому випадку часто кажуть, що людині, яка ставить подібне запитання, бракує віри, і на доказ власної правоти наводять біблійні рядки, що прямо стверджують про це, на кшталт: «Якщо ж у кого з вас не вистачає мудрости, нехай просить у Бога, Який дає всім просто й без докорів, – і дасться йому. Але нехай просить з вірою, нітрохи не сумніваючись, бо той, хто сумнівається, подібний до морської хвилі, яку вітер здіймає і розвіває. Нехай не думає така людина одержати що-небудь від Господа» (Як. 1:5-7). А якщо вже мова зайшла про мудрість, завжди можна натякнути на те, що цій людині можливо бракує не тільки віри, але і розуму.

Звучить, ясна річ, вкрай невиховано і негарно, але подібне ставлення до людей, які відкрито визнають, що їм бракує віри, часто можна почути від «більш духовних» сестер і братів. Принаймні, до того моменту, коли ті самі зіткнуться зі схожою ситуацією: ти вкладаєш у молитву, а точніше, у своє слізне прохання, здавалося, всю свою віру, підбираєш, як на твою думку, найправильніші слова, а Небо мовчить. Чи того гірше, відбувається все навпаки, ніж планував (бажав)… І от тут людина постає перед вибором: чи наполягати далі, якщо це дозволяє ситуація, або ж змиритися з наявним станом справ, або змиритися і… А про це мова піде дещо далі, а зараз повернемося до, здавалося, «універсальної» відповіді на запитання: «Чому Господь не відповідає на мої молитви?»

Як вже з’ясувалося, ця «універсальна» відповідь не завжди «спрацьовує». І це підтверджує не тільки наше грішне життя (що взяти з нас, маловірів?), але з подібним мовчанням Бога зіткнувся одного разу Ісус Христос, коли Він молився до крові (див. Лк. 22:44) у Гефсиманському саду: «Отче Мій! Якщо можливо, нехай обійде Мене чаша ця; втім, не як Я хочу, а як Ти» (Мф. 26:39). І просив Він про це тричі, але, мабуть, всі добре пам’ятають, чим все закінчилося: чашу страждань Христові довелося випити до дна… Виходить, Бог не відповів на Христову молитву через те, що Спасителеві забракло віри? Погодьтеся, подібне питання є справжнім блюзнірством. У чому ж тоді річ?

Уся річ у тім, що молитва має на увазі не разову акцію, а сталі стосунки з Богом, під час яких, а точніше, завдяки яким, людина поступово змінюється. От що головне в молитві – зміна людського серця, а все інше, як би нам не хотілося цього визнавати, другорядне. І навіть, якщо ми не отримаємо бажану відповідь на свою молитву, з часом ми все одно дізнаємося волю Божу стосовно того питання, що свого часу хвилювало нас. Ми на власному прикладі переконаємося в слушності біблійних слів: «Мої думки – не ваші думки, ні ваші путі – путі Мої, говорить Господь. Але, як небо вище за землю, так путі Мої вищі за путі ваші, і думки Мої вищі за думки ваші» (Іс. 55:8,9). Тобто, горизонт наших мрій і бажань значно поступається Божим задумам. І це в кращому випадку, адже часто вони просто не співвимірні…

І тут самий час пригадати варіанти вибору для людини, чия молитва залишилася до часу без Божої відповіді. Зупинилися ми на тому, що людині залишається або наполягати далі, якщо це дозволяє ситуація, або ж змиритися з наявним станом справ, або змиритися і довіритися в усьому Господові, адже, як ми з’ясували, Божі задуми значно вищі і ширші, і глибші, одним словом, незрівнянно масштабніші за наші. І, що не менш важливо, вони спрямовані задля нашого блага: «Тим, які люблять Бога, покликаним з Його волі, усе сприяє для добра» (Рим. 8:28). І тоді, не відразу, з часом, нам відкриється істина, що глибина віри вимірюється зовсім не в процентному співвідношенні молитов, на які Господь відповів ствердно, а в рівні нашої довіри Його благому промислу. І ця глибина віри-довіри просто не має меж, як про це написав апостол Павло: «Бо я певний, що ні смерть, ні життя, ні ангели, ні початки, ні сили, ні теперішнє, ні майбутнє, ні висота, ні глибина, ані інше яке створіння не зможе відлучити нас від любови Божої, що в Христі Ісусі, Господі нашому» (Рим. 8:38,39).

Редакція сайту

Щоб завантажити цей запис у форматі doc натисніть на посилання:
docЩо головне в молитві?


Ваш коментар:

Попередній запис

Коли вам здається, що ваші молитви не працюють

Ніколи, ніколи не відмовляйтеся від людей, за яких ви молитеся, щоб вони пішли за Ісусом. Навіть після відкидання в юдеїв ... Читати далі

Наступний запис

І знову про головне в молитві

З’єднання встановлене Що таке молитва – інструмент для зміни волі Божої або ж спроба вгадати цю волю, поєднати з нею ... Читати далі