Що дає правда

«А що нам дає правда, окрім явних проблем?» – подібним запитанням час від часу задається чимало людей. І щоб не затягувати час на наведення різноманітних припущень, які за бажання можна легко спростувати чи просто піддати сумнівам, наведемо один біблійний вірш, яким фактично завершується Старий Завіт: «А для вас, що благоговієте перед ім’ям Моїм, зійде Сонце правди і зцілення у променях Його» (Мал. 4:2). Це один із заключних віршів останньої пророчої книги, книги пророка Малахії, після чиєї проповіді на землі Ізраїльській більше ніж чотири століття не лунало пророчих проповідей.

Отже, Господь обіцяє тим, хто благоговіє перед Ним, сходження Сонця правди і зцілення, яке приносять його промені. Погодьтеся, чудовий образ, який прекрасно ілюструє, що дає людям перебування в правді. Але зауважте, що це Сонце світитиме, зцілятиме своїми променями лише тих, хто благоговітимете перед Богом; перед тими, для кого Слово Боже – це не порожній звук, а закон; для тих, кому виконання заповідей Божий – це природна, цілком зрозуміла річ, одним словом, дороговказ у житті, а не прикрий перелік правил, на який загалом можна не зважати або якимсь чином оминати стороною.

Ні для кого не секрет, що дає людям сонце, як легко пересуватися при денному світлі. На це звертав увагу Своїх учнів Господь Ісус Христос: «Хто ходить удень, той не спотикається, тому що бачить світло світу цього» (Ін. 11:9). Отже, правда, перебування в ній, дозволяє людині «не спотикатися», «вільно пересуватися», тобто давати правильну оцінку явищам і подіям, що відбуваються навколо неї у світі і в повсякденному житті. Цікаво, звідки така переконаність? А в цьому нас запевняє сам Ісус Христос, порівнюючи особисто Себе із Джерелом світла: «Я – Світло для світу; хто піде вслід за Мною, той не ходитиме в темряві, а матиме світло життя» (Ін. 8:12). Виходить, перебування в правді, стояння в ній, її відстоювання наближає людину до Бога! Точніше, в якийсь момент ця людина усвідомлює, що перебуває в Божому світлі, у самому Богові. Для такої людини Господь згодом стає життєдайним джерелом, так само як подібним джерелом для рослин і більшості тварин є зірка на ім’я Сонце.

Певно, ви вже здогадалися, Кого під образом Сонця правди мав на увазі старозавітній пророк. Але не треба забувати, що сонячне світло окрім тепла і життя може нести спеку і смерть. Таку саму загрозу може являти Ісус Христос, тільки не самим людям, а їх гріхам, потаємним справам, про які вони воліли б не розказувати: «Світло прийшло у світ, а люди полюбили темряву більше, ніж світло, бо діла їхні були лихі; бо кожен, хто чинить зло, ненавидить світло і не йде до світла, щоб не викрилися діла його, бо вони злі» (Ін. 3:19,20). Зовсім інша картина відбувається з тими людьми, які живуть за правдою: «А хто чинить правду, йде до світла, щоб відкрилися діла його, бо вони чинилися в Бозі» (в. 21). І знову ми повертаємося до висновку, до якого дійшли в попередньому абзаці: життя за правдою дозволяє людині увійти в присутність Божу і почуватися в ній комфортно, що не скажеш про тих людей, які обрали шлях брехні.

Звісно, що відстоювання правди, перебування в ній має свою ціну: адже світ не любить правди, і тому часто переслідує через неї. Але Господь запевняє, що «блаженні гнані за правду, бо їхнє є Царство Небесне» (Мф. 5:10), тим самим нагадуючи, наскільки Він цінує правду і відстоювання її.

Сподіваємось, що ми змогли відповісти на запитання, що дає людині правда. А заодно на те, чи варто відстоювати її.

Редакція сайту

Щоб завантажити цей запис у форматі doc натисніть на посилання:
docЩо дає правда


Ваш коментар:

Попередній запис

Важка правда

Часом люди, втомлені війною і ніби прийдешніми жахіттями, задаються питанням, а може краще забути про це, вдати ніби нічого не ... Читати далі

Наступний запис

Вибір Іони

Пророка Іону проковтнув кит. Величезна риба. Кругом була буря, і море хвилювалося, кидаючи маленький кораблик з одного боку в другий, ... Читати далі