Складні запитання

Чи важко бути вірним, чи важко вірити в Бога? Подібним питанням задається чимало людей, які вагаються: чи варто вірити в Творця, і що їм це віра принесе: успіх чи зневагу, добробут чи збитки, життя чи смерть? І не варто поспішати з критикою таких людей, адже вони здогадуються, підсвідомо відчувають, що віра в Бога – це не просто визнання факту Його існування, або ж дотримання певних ритуалів чи релігійних приписів, як віру сприймає маса людей. Віра для тих шукачів – це свідомий крок до нової системи цінностей, сприйняття оточуючого світу. Одним словом, до нової реальності. А якщо так, то дійсно варто задуматися над тим, що дає віра, що із собою вона несе.

Підняті питання, ясна річ, хороші, доречні і вкрай важливі, проте варто пам’ятати, що отримавши відповіді на них, неодмінно доведеться приймати рішення: чи вірю я в Бога, чи довіряю Йому, чи поглиблюватиму з Ним особисті стосунки чи ні. Не вийде, знайшовши відповіді на ці запитання, залишитися в стороні, відклавши прийняття рішення ставати вірним чи ні, якось «на потім», до «кращих часів». Доведеться приймати рішення «тут» і «зараз», а спроби відкласти рішення на потім можна лише сприймати як відмову від поглиблення стосунків з Творцем. На кшталт багатого юнака, який дізнавшись в Ісуса відповідь на питання: «Учителю Благий, що зробити мені доброго, щоб мати життя вічне?», «відійшов у скорботі, бо мав багато добра» (Мф. 19:16,22).

І питається, навіщо було питати, навіщо було шукати зустрічі, щоб потім піти геть, похнюпивши голову? Якщо шукаєш чіткої відповіді на вкрай важливі запитання, то будь такий ласкавий, шукай сили, проси в Господа допомоги, щоб прийняти Божі поради і почати виконувати їх. Чи на що розраховував цей юнак, на що розраховують всі ці люди, які приходять до Церкви в пошуку відповідей на наболілі запитання, а коли знаходять відповіді на них, йдуть геть, вдаючи, що ніби в їхньому житті нічого не трапилося, ніби вони не отримали від Бога дороговказ у життя вічне?

Отже, важливі не тільки підняті запитання, але і готовність прийняти відповіді на них, а не вдавання, ніби нічого не сталося… Сталося, ще два тисячоліття тому у віфлеємській стаєнці Бог чітко дав зрозуміти, що ми Йому не байдужі. І якщо Господь зійшов до нас, то і нам варто «зійти» з висоти власної гордині  і відчуття власної значущості до Нього.

Чи важко бути з Богом? – А це запитання ставлять люди, які внутрішньо рішилися довіритися Богові, і лише з’ясовують розмір ціни, жертви, яку доведеться платити за стосунки зі Спасителем. Саме платити, а не отримувати від Бога, бо без жертовності не можна побудувати міцних стосунків зі своїм Творцем. Ясна річ, що жертва, яку поніс Ісус Христос на голгофському хресті незрівнянно більша за ту жертву, яку нам доводиться платити за стосунки з Ним, проте без жертви все одно не обійтись. Нам доведеться жертвувати Ісусові свій час, сили, кошти, піт і сльози, комусь доводиться жертвувати здоров’ям, чи навіть самим життям. Але це, насправді, не найважче. Найбільший дискомфорт у стосунках з Богом виникає через відмову від гріха, який часто приховують під більш нейтральним найменуванням «гріховні звички».

От чим доводиться «жертвувати» в першу чергу в стосунках з Творцем. І це насправді відлякує багатьох людей, про що прямо казав Ісус у розмові з Никодимом: «Світло прийшло у світ, а люди полюбили темряву більше, ніж світло, бо діла їхні були лихі;  бо кожен, хто чинить зло, ненавидить світло і не йде до світла, щоб не викрилися діла його, бо вони злі» (Ін. 3:19,20). Гріх настільки вжився в нашу природу, що багато людей швидше готові відкинути дар життя вічного, тільки б залишитися із своїми старими «гріховними звичками». Вони не можуть понести тягаря, який для них пропонує Господь, хоча цей Господній тягар насправді легкий (див. Мф. 11:28-30), адже його несе за нас Господь Ісус Христос.

Отже, чи важко бути з Богом? – Важко жити в гріху і з гріхом, вкрай важко усвідомлювати це і просити Бога про допомогу. От що важко. А бути з Богом – це як дихати, навіть якщо дихати і боляче, все одно доводиться це робити, адже дихання для нас життєво необхідне. Як і перебування з Богом.

Редакція сайту

Щоб завантажити цей запис у форматі doc натисніть на посилання:
docСкладні запитання


Ваш коментар:

Попередній запис

Втеча від Спасителя, або Важко бути з Богом

Прийнято вважати, що віруюча людина перебуває у вигіднішому становищі, ніж невіруюча: віра допомагає їй вистояти, дає надію і сили у ... Читати далі

Наступний запис

Жила людина маленька

Грецькі боги прославилися своєю вередливістю. Вони цікавилися тільки значним. Внизу копошилися шумні і погано одягнені люди – безлика і безіменна ... Читати далі