Прихильники Божі або хвальки власних досягнень

Продовження, початок

Погляньте, що духовним багатством, яке мають діти Божі: премудрістю, праведністю, освяченням і спокутуванням – усім цим ми завдячуємо Ісусу Христу, Яким Церква покликана хвалитися, в Якого покликана вірити і про Якого покликана завжди говорити як про Спасителя і Бога. Нашим захопленням повинні стати Бог і посланий Ним Месія, а не ми самі. Наше життя і вчення мають бути христоцентричними. Бог гідний хвали і слави навіть не тому, що Він дає або не дає (хоча Він дійсно дає у Своїй щедрості життя з лишком), а через те, що Він – Бог, Цар і Володар усього видимого і невидимого, існуючого і дихаючого. Вже тому Він гідний хвали і дяки, тим більше, коли говоримо про план нашого спасіння по благодаті через розп’яття і жертву Месії.

Ми сьогодні можемо максимум хвалитися нашими численними гріхами і беззаконням, як згадував про це Давид: «Бо жаданням своєї душі нечестивий пишається» (Пс. 10:3а).

Але такий стан речей тільки показуватиме і сам за себе свідчитимете, що ми залишилися ненаверненими і невіруючими людьми, які не змогли оцінити подвиг Христовий і по-справжньому щиро покаятися. Істинний християнин, який ходить у Божій присутності і світлі, тужить і засмучується про свої гріхи, а не хвалиться ними на відміну від нечестивої людини, яка пишається «жаданням своєї душі», як ми щойно прочитали.

Тому апостолові необхідно було почати своє Перше послання до коринтян саме з вчення про хрест – про те, що смерть для гріха через жертву Месії – це можливість перебувати в заповіті з Богом. А це можливо тільки через хрест, бо на ньому відбулася смерть. Це – місце спокутування. У цьому – сила вірного і суть Євангелія. Іншого шляху до Бога немає. Саме жертва з пролиттям крові повинна стояти в центрі заповіту, і цією святою жертвою став Божий Син, Який воскрес з мертвих і здобув перемогу над владою гріха і царством диявола.

Давайте зупинимося і замислимося, де ми перебуваємо і в якому стані наше серце? Чи, звертаючись до Писання, приймемо настанову апостола, звернену до цієї ж церкви, в якій чується як би підсумок, підведений їм після обох послань, що звучить як питання і до усіх нас:

«Випробовуйте самих себе, чи ви в вірі, пізнавайте самих себе. Хіба ви не знаєте самих себе, що Ісус Христос у вас? Хіба тільки, що ви не такі, якими мали б бути» (2Кор. 13:5).

Питання полягає в тому, чи у вірі ми? Де ми перебуває? Чим дихаємо? Як живемо? До чого схиляється наше серце? Чи спрямована наша віра на Ісуса? Хто стоїть на чолі нашого життя: Бог або наше «я»? І хороший цьому індикатор – наша хвала, причому сердечна, справжня, щира. Тобто ким ми хвалимося не лише вимовляючи «слава Богу!», а до чого приліплене наше серце? Кому ми симпатизуємо? Ким по-справжньому захоплюємося: Богом або собою? Кому віддаємо перевагу: Божій істині або власному егоїзму, фантазуванню і свавіллю? Питання ще і в тому, є ми прихильниками Бога або просто хвальками власних досягнень? Можливо, ми говоримо, що є глибоко набожними, тоді в чому це виражається? Хто може дати нам правильну оцінку? Наскільки ми правдиві в нашому духовному сповіданні і досвіді? Це дуже серйозні питання, на які потрібно дати вкрай чесні відповіді, щоб зрозуміти, навколо чого зводиться наше життя.

Отже, якщо ми дійсно хвалимося Богом, усе свідчитиме про те, що в центрі нашого життя стоїть Бог. Якщо хвалимося чимось іншим, особливо своїм, не віддаючи славу Богові або приписуючи її лицемірно – тільки на словах, зовні, у присутності інших, щоб не сказали, що ми не духовні, у такому випадку ми залишаємося світськими людьми з благочестивою оболонкою, як красиве зовні яблуко, але усередині роз’їдене черв’яками. Так, таке дійсно існує, і актуальним прикладом того, про що ми говоримо, є життя Саула, де не було любові до Бога, а тільки ходіння перед людьми, а замість хвали Творцеві – величезне почуття власної гідності і переваги. Це, врешті-решт, проявилося не лише в його падінні і реакції на висловлювання Самуїла, але і в його власних словах: «Що всі ви змовилися на мене, і не донесли до вуха мого, що син мій склав умову з Єссеєвим сином, і ніхто з вас не змилосердився надо мною, і не відкрив мені, що син мій поставив мого раба чатувати на мене, і те діється і цього дня?» (1Сам. 22:8).

Подивіться на його висловлювання і зверніть увагу, що вісім разів у цьому вірші згадуються слова «мене, мені, мій, мого, про мене», що свідчать самі за себе: у Саула взагалі було відсутнє розуміння, про яке говорив Павло: «Хто хвалиться, нехай хвалиться Господом».

Саул, окрім себе, більше нікого не бачив і не хотів бачити. І така ж проблема виникла в церкві Коринта, поки апостол не направив їх до розуміння того, що це – підступний гріх, за яким йдуть розподіли, розбрати, зарозумілість, чвари, скандали, роз’єднаність і заздрість як у церкві, так і в сім’ї, де на перше місце ставиться наше «я», а не Божа воля.

Не треба казати, що таке з вами ніколи не траплялося. Ми усі за тілом цим страждаємо і з радістю готові хвалитися собою і тільки своїми заслугами або становищем. Це є присутнім у кожному з нас і по-різному виражається. І тільки хрест Христовий може виправити цей дефект за допомогою смерті Христової, що застосовується до нашої щоденної духовної практики і життя. Хрест Христовий може покласти цьому край.

Визнаючи, що в нашому тілі не живе нічого доброго, як казав апостол Павло, (а воно іноді показує своє обличчя), давайте зізнаємося і завжди в молитвах перед Богом будемо правдивими на предмет того, ким ми є насправді, зізнаючись Йому в усьому. Це буде правильно. І не вивищуватимемося ні перед людьми, ні, тим більше, у власних очах. Тоді Бог матиме з нами спілкування, Він допоможе здолати нам цю ваду, допомагаючи убити невразливу гордість нашого егоїзму. Саме тоді ми почнемо дійсно хвалитися Господом і на першому місці стоятиме Той, Який нас прощає, учить, виховує і любить, направляючи від тілесного – до духовного, і від душевного – до істинного. Алілуя! Саме такий чесний і щирий підхід до Бога і самого себе допоможе людині пережити звільнення від власного корумпованого, рабського, порочного, виверткого, гріховного, зіпсованого і душевного стану.

Попередній запис

Хвастощі учителями і деномінаціями

Продовження, початок Тобто апостол спрямовує погляд вірних цієї общини на самих себе і каже до них: «Дивіться бо, браття, на ... Читати далі

Наступний запис

Помилкове вихваляння дарами або славослів’я Господа

Продовження, початок Звертаючись до Божого одкровення, продовжимо розмову з Біблією, пізнаючи з її джерел, що означають слова «Хто хвалиться, нехай хвалиться ... Читати далі