Небезпечне ставлення

Деколи складається цілком парадоксальна ситуація: багатьом людям невтямки, що багато речей, які вони роблять є гріхом. Відразу уточнимо, що мова йде не про якісь дрібниці, на які полюбляють звертати увагу фарисеї новозавітних часів і сучасності, на кшталт відціджування комара. Зовсім ні, мова йде про речі, які є гріховними з логічного погляду. Як, наприклад, аборти.

Так аборт є узаконеним вбивством, позбавленням життя ненародженої людини, проте є чимало людей, які можуть вважати себе віруючими людьми, регулярно відвідувати певну церковну общину, і бути переконаними, що аборт є лише медичною операцією, на кшталт видалення гланд, а зовсім не страшним злочином – позбавленням життя безвинної дитини. Хоча, сподіваємось, таких людей, що можуть так сильно помилятися, не так вже багато. Принаймні, серед вірних. Але є інші гріхи, які чимало людей вважають цілком безневинним заняттям.

Наприклад, скручувати лічильники на електроенергію та на водопостачання. У біблійному розумінні – це є явним злодійством, а для багатьох людей – можливістю зекономити. Подібна ситуація відбувається і з палінням: багато курців вважають, що в їх шкідливій звичці немає нічого негожого, тим більше – гріховного, і вони дуже дивуються, коли дізнаються, що паління є тяжким гріхом проти власного здоров’я і йде врозріз із Божою заповіддю: «Не вбивай» (Вих. 20:13). Цікаве в цій ситуації те, що на кожній пачці вказано, що паління шкодить людському здоров’ю, є смертельно небезпечним, проте чомусь багато курців не звертають на це анінайменшої уваги, а потім щиро дивуються, коли дізнаються, що паління є прямим порушення Божої заповіді.

Відносно вживання спиртних напоїв відбувається схожа ситуація: знову ж таки багато шанувальників спиртного не менше за багатьох курців дивуються, що зловживання алкоголем також прямо порушує Божу заповідь: «Не вбивай». Чи людям дійсно невтямки, що самогубство з Божого погляду теж є вбивством? Виходить, що так. Ну а стосовно відмінності понять «вживати» алкоголь і «зловживати» ним, краще взагалі не починати мову, адже стосовно цього діє наступна формула: скільки людей – стільки думок, а що думає з цього приводу Біблія загалом мало кого цікавить.

Знову ж таки, схожа ситуація відбувається навколо вживання наркотиків. Якщо стосовно вживання так би мовити «важких» наркотиків ще можна дійти якоїсь спільної думки, то відносно так званих «легких» такої згоди навряд чи можна буде досягнути, адже багато хто почне із завзяттям доводити, що такі наркотики не є шкідливими, не викликають залежності, але просто покращують людям життя. Так би мовити, є нічим не гіршим від аспірину. Дивина і годі. Якщо послуговуватися такої логікою, то можна рекомендувати людям вживати щурячу отруту замість заспокійливого. А що, після її вживання людина заспокоюється, до того ж назавжди, можна сказати, стовідсотковий результат.

Але якщо серйозно, то таке легковажне ставлення до гріха виникає зазвичай через невігластво: багатьом людям дійсно невтямки, що таке гріх. Дехто вважає, що гріх стосується лише статевих взаємин, якщо взагалі задумується над цим. Проте в такому ставленні до гріха криється велика небезпека для такої людини, адже «відплата за гріх – смерть» (Рим. 6:23), і згадані в цьому дописі гріхи пречудово це ілюструють. Більшість людей добре це знає, але вважає, що така сумна доля їх омине, що погане станеться з кимсь іншим, а не з ними, доки не переконаються, що вони помилялися… але вже буде пізно.

«Бо відплата за гріх – смерть, а дар Божий – життя вічне у Христі Ісусі, Господі нашому» (Рим. 6:23), Чому б не обрати життя, доки є час?

Редакція сайту

Щоб завантажити цей запис у форматі doc натисніть на посилання:
docНебезпечне ставлення


Ваш коментар:

Попередній запис

Чи гріх курити коноплю?

Питання: Курити іноді коноплю – чи гріх це? Адже вона нешкідлива, у Біблії не можу знайти відповіді, а так потрібно! ... Читати далі

Наступний запис

Смертельна небезпека

У попередньому дописі ми з’ясували, що часто причиною того, що люди не усвідомлюють, що багато, як на їх думку, цілком ... Читати далі