Когнітивний дисонанс (Мр. 6:1-6)

Хіба ж Він не тесля?

Ті, хто хоч трохи ознайомлені зі суспільною психологією, знають щось про явище когнітивного дисонансу. Його описував у своїх книжках Елліот Аронсон. Проте тут не час і не місце докладно розповідати, про що ідеться. Достатньо сказати, що люди доволі часто стикаються зі ситуаціями, подіями, які суперечать їхньому способові мислення. Виникає дисонанс – колізія. Світ починає хитатися. І треба все це якось упорядкувати, переосмислити, гармонізувати.

Із таким когнітивним дисонансом маємо справу в нинішньому Євангелії. Люди бачать Ісуса. З одного боку, приймають мудрість Його повчань, бачать Його чуда. З другого боку, однак, знають, що це звичайний тесля, їхній одноліток, земляк. Мусять ці дві – суперечливі, на їхню думку, інформації – узгодити між собою.

Вони можуть обрати принаймні два способи. Можуть ствердити, що того Ісуса, з Яким знайомі з дитинства, з Яким бавилися на подвір’ї, у пісочниці, ще достатньо не знають і що тільки тепер Він відкрив перед ними Свою таємницю – правду про Себе. А можуть знехтувати Його наукою, наприклад, дорікнути Йому в плагіаті, а чуда висміяти, звинувативши Його, що ошукує легковірних людей.

Мешканці Назарета вибрали другий варіант. Ми почули: «Хіба ж Він не тесля, син Маріїн, брат же Якову, і Йосипу, і Юді та Симонові? А сестри Його хіба тут не між нами? І вони спокушалися Ним…» (Мр. 6:3). Мали сумніви щодо Нього, а людина, яка сумнівається, відгороджується від Бога, не може відчути Його силу. Тому чуємо, що Ісус не міг здійснити в Назареті, за винятком кількох осіб, жодного чуда.

Хто ж хоче залишатися хворим, духовно мертвим? Краще розпізнаймо в Ісусові когось більшого за теслю, – відчуймо Його ласку й силу.

Попередній запис

Потребуємо чудес (Мр. 5:21-43)

І всі зараз жахнулися з дива великого! Літак, перебуваючи в польоті, потрапив у сильну турбулентність. Пасажири, занепокоївшись тим, що відбувалося, ... Читати далі

Наступний запис

Чи свиня може літати? (Мр. 6:7-13)

Проповідували, щоб каялися. Чи свиня може літати? Безперечно, ні. То не її природа й стихія. Хтось колись влучно й кумедно ... Читати далі