Висока ціна

«Світло на світ прибуло, люди ж темряву більш полюбили, як світло, лихі бо були їхні вчинки! Бо кожен, хто робить лихе, ненавидить світло, і не приходить до світла, щоб не зганено вчинків його. А хто робить за правдою, той до світла йде, щоб діла його виявились, бо зроблені в Бозі вони» (Ів. 3:19-21), – у цих Христових словах міститься сама суть стосунків людини і Бога. Так що справа не в неналежній поведінці вірних і духовенства, як на це часто люблять посилатися люди світу цього, а власне гріхи цих людей, їх небажання в них каятися.

Проте самого каяття, тобто жалю за скоєне і щирого бажання стати кращим, насправді замало. Тим, хто став на шлях слідування за Христом, доведеться долати на цьому шляху чимало спокус і поневірянь: спричинених і власною гріховною натурою, так і діями інших людей, які продовжують керуватися законами і принципами світу цього. Саме про це попереджав Христос учнів напередодні власних хресних страждань: «Страждання зазнаєте в світі, але будьте відважні: Я світ переміг!» (Ів. 16:33).

Але зауважте, Спаситель відразу стверджує, Хто саме є переможцем, і тому Його учням не варто боятися прийдешніх страждань. Крім того, не варто забувати, що «вірний Бог, Який не попустить, щоб ви випробовувалися більше, ніж можете, але при спробі й полегшення дасть, щоб знести могли ви її» (1Кор. 10:13). Але для цього потрібна віра, яка часто розпочинається з рішучого кроку в бік Бога: тобто коли людина відкидає тимчасові, а деколи цілком ілюзорні принади світу цього, і вирішує коритися Божій волі, що передусім полягає у виконанні Його святих заповідей.

Світ таких кроків не сприймає, а того, хто вирішив простувати цим шляхом – безжально карає, намагаючись схилити його до свого способу життя, своїх цінностей. Методи примусу до цього можуть набирати різноманітних форм, навіть до загроз здоров’ю і життю Христового послідовника. От чому Господь Ісус Христос неодноразово попереджав оточуючих: «Коли хоче хто йти вслід за Мною, хай зречеться самого себе, і хай візьме свого хреста та й за Мною йде!» (Мр. 8:34). Отже, Спаситель відразу попереджає про ціну, яку можливо доведеться платити Його послідовникам.

Якщо ж людина вирішує покинути обраний шлях слідування за Христом, то вона позбавляє себе посмертного перебування поруч зі Спасителем: «Бо хто буде Мене та Моєї науки соромитися в роді цім перелюбнім та грішнім, того посоромиться також Син Людський, як прийде у славі Свого Отця з Анголами святими» (Мр. 8:38).

Зважаючи на все сказане, не треба дивуватися тому факту, що в Спасителя дійсно не так вже багато послідовників, попри те, що до них зараховує себе чимало людей. Адже за слідування за Спасителем доводиться платити насправді високу ціну.

Редакція сайту

Щоб завантажити цей запис у форматі doc натисніть на посилання:
docВисока ціна


Ваш коментар: