Якщо Бог благий, то чому у світі стільки зла?

Ми живемо у світі, повному страждань і зла. Складається парадоксальна ситуація – усі люди говорять про мир і любов, у школах, у ЗМІ і на найвищому політичному рівні затверджуються ідеї загальної рівності, взаємоповаги, високої моральності, а по факту ми спостерігаємо хвороби, війни, злочинність і розбіжності. Чому? Багато хто співвідносить те, що відбувається, з Богом. Нерідко доводиться чути питання: «Якщо Бог є, то чому відбувається усе це?»

Щоб відповісти на це досить складне питання, треба звернутися до джерела усіх знань – Біблії. На жаль, люди, які мало або зовсім не читають Біблію, мають спотворене розуміння Бога і Його ставлення до людей. Він уважається ним, як якийсь тиран, який за щонайменше порушення Своїх законів посилає на землю різні лиха. Процитуємо допис однієї людини: «Ось Бог вимагає, щоб ми покаялися і служили Йому, і Він нам за це дасть якісь блага. А якщо я не хочу Йому служити? Нехай просто залишить мене в спокої. Я не прошу від Нього нічого, я просто хочу нормально жити».

У свідомості людей, мислячих так само, утворюється приблизно така картина: є світ, більш менш хороший, і людина живе в ньому теж більш менш собі на втіху. Це відбувається до тих пір, поки до неї не звернеться Бог із словами: «Ти повинен зробити ось те і ось це, а якщо не зробиш – Я тебе покараю». З цієї причини людині доводиться виконувати масу релігійних вимог, які ущемляють свободу і спрямовані на те, щоб захистити її від Божого гніву. Тим же, хто особливо ревнує про виконання Його законів, Він наприкінці життя дарує рай.

Давайте уявимо собі інший приклад. Одна людина їде дорогою, що закінчується прірвою, про що вона не знає. Зате це відомо другу, який намагається врятувати її від загибелі. Він виходить на дорогу, зупиняє автомобіль і намагається вказати їй на небезпеку подорожі, але та не вірить. Друг благає, прохає звернути, але у відповідь чує тільки скептичний сміх. Зрештою справа закінчується трагедією.

Чим відрізняються ці дві історії? У першій представлено суспільство, якому не загрожує жодна небезпека, воно може жити щасливо саме по собі, а Бог йому тільки заважає. Але це абсолютно не відповідає дійсності. Людство, подібне до машини з другої історії, глибоко уражене самовтіхою і рухається до трагічного фіналу. Уся проблема в тому, що воно не вірить у це і Божі веління сприймає як перешкоду. Адже саме вони є заходами виправлення і зцілення людини, що направляють її від шляху смерті до дійсно щасливого життя.

Отже, відповідаючи на питання, поставлене на початку допису, хочеться підкреслити постулат – Бог не є причиною зла, що відбувається у світі, у Його завдання не входить спричинення людині шкоди. Навпаки, Він усіма силами намагається подарувати їй благо. Апостол Яків у своєму посланні виражає цю думку таким чином: «У спокусі ніхто не кажи: “Бог мене спокушає”; бо Бог не спокушається злом і Сам не спокушає нікого, але кожен спокушається, захоплюючись і зваблюючись власною похіттю… Не обманюйтесь, браття мої улюблені. Всяке добре даяння і всякий досконалий дар сходять зверху, від Отця світів, у Якого немає зміни і ні тіні переміни» (1:13-17).

У Старому Завіті про наміри Бога стосовно людини добре сказав пророк Єремія: «Бо тільки Я знаю наміри, які маю щодо вас, – говорить Господь, – наміри на благо, а не на зло, щоб дати вам майбуття і надію» (29:11). Якщо таке бажання Бога, що ж заважає Йому реалізувати це на практиці? Чому у світі так багато зла? Що є його джерелом? Відповідь дуже проста – гріх.

У більшості словників цьому слову дається наступне пояснення: «Гріх – порушення релігійних правил і приписів». Це визначення настільки однобоке, що веде до абсолютно невірних висновків. Слово «гріх» означає «повз мету», «дія, що не призводить до належного результату». Наведемо простий приклад. В одного студента через три дні серйозний екзамен з фізики. Замість того щоб готуватися до нього, вони весь цей час читає книгу, приміром, «Анну Кареніну» Льва Толстого. Студент не просто розважається, а захоплений корисною класикою. Отже, добре або погано він чинить? Якщо розглядати дії цієї людини поза контекстом її життя і цілей, то нічого поганого вона не вчинила, але фізику здасть на двійку. Чому? Бо важлива не лише сама дія, але і її доцільність у даний момент часу. Людина читала книгу, і це заняття (яке саме по собі непогане) було помилкою (гріхом), кроком, що віддалив її від мети (складання іспиту з фізики).

Подібна ситуація спостерігається і в усіх інших сферах життя. Можна мати добрі наміри і бажання, старатися, але не знати способи досягнення наміченої мети. Тому, замість позитивного результату, людині доводиться спостерігати лише негативні наслідки своїх зусиль. Їй дуже важливо прийти до розуміння, що усе знає лише один Бог, Який може дати їй не лише знання, але і силу чинити правильно.

Давайте пригадаємо ще один приклад. У цікавій книзі Жюля Верна «П’ятнадцятирічний капітан» наводиться приклад про злого чоловіка Негеро, що вирішив продати усіх людей, які знаходяться на борту «Пілігрима», у рабство. Для цього йому треба було відвести корабель від наміченої мети і направити його до берегів Африки. Але як це зробити? Негеро придумав хитрий план. На кораблі були два компаси. Він розбив один з них, а під другий поклав шматок металу, що змінив показання. У результаті, орієнтуючись на дані зіпсованого компаса, корабель відхилився від курсу.

Ми усі хочемо добра собі, нашим дітям, усій країні, але в нас невірні уявлення в питанні досягнення цього бажання. Тому Бог і пропонує Свою допомогу. Він дуже любить людину і, створивши її, поселив не десь, а в раю – у прекрасному місці для щасливого життя. Але людина вирішила, що вона сама собі хазяїн, і стала жити по-своєму. В результаті вона позбулася дивовижного райського саду.

Людина просякнута гріхом від маківки голови до підошви ніг. Саме тому їй потрібен Бог не час від часу, коли доводиться вирішувати те чи інше питання, а постійно. Про це сказав один з найвідоміших правителів минулого – великий цар Давид: «Повсякчас бачу я Господа перед собою, бо Він праворуч мене, і я не захитаюся» (Пс. 15:8).

Але не лише людина сповнена гріхом; усе її оточення, навіть сама природа страждають від цього. З часом гріховне розкладання проникає все глибше і глибше. Це дуже яскраво видно на прикладі так званих автоімунних захворювань. Імунітет – приголомшливий по своїй складності захисний інструмент організму – у деяких випадках дає збій: замість того щоб вести війну з чужорідними шкідливими елементами, він сприймає за їх клітини власного організму і починає з ними воювати. Це можна порівняти з тим, начебто армія пішла війною проти жителів власної країни. Імунна система робить усе правильно – бореться з ворогом, – але самі її дії призводять до смерті, оскільки вона помилилася у виборі ворога.

Чому це відбувається? Чому система духовної ідентифікації дає збій? Причина та сама – глибоке відпадання світу від задуманого спочатку Божественного плану. Творець влаштував світ у повній гармонії, але гріхопадіння зруйнувало її і привело людство до ворожнечі з Ним. Ось чому у світі стільки зла.

Автор: Денис Самарін

Попередній запис

Дівчинка, яка складала паперових журавликів

Сухі цифри статистики, чорно білі архівні фотографії, на яких збережені жахливі рани і руйнування, музейні експонати під склом. І все-таки ... Читати далі

Наступний запис

Зло та його походження

Біблія каже: «Бог є любов» (1Ін. 4:8), «Бог є світло, i немає в Ньому ніякої темряви» (1Ін. 1:5). Але як ... Читати далі