Чи є надія на міцний шлюб?

Якось одна жінка поділилася зі мною своїм баченням про шлюб: «Це, неначе, я роздивляюся неосяжну пустелю через бінокль. Куди не гляну – скрізь бачу трупи на різних стадіях смерті – розлучення, самотність, кривда, зруйновані стосунки і т.д. Подивившись на це все, я запитую себе, чи хочеться мені взагалі починати таку подорож?»

Багато студентів сьогодні також ставлять собі це питання. І хоча усі вони потребують безпеки і радості в довговічних стосунках, вони бояться шлюбу. Одна щойно заручена дівчина сказала наступне в інтерв’ю журналу «Ньюзвік»: «Я бачила як розпався шлюб моїх батьків, і зараз я невпевнена, що зможу зберегти свій».

Ще жодне покоління не ставало на рушник шлюбу зі стількома проблемами стосовно розлучень у сім’ї. У Сполучених Штатах щороку понад мільйон дітей страждають від розлучень своїх батьків.

Багато студентів так згадують цей негативний досвід:

Мері: Одно дня, прийшовши зі школи додому, Мері побачила, що тато виходить з дому з валізою. Він покидав їх. «Я інколи навідуватимусь до тебе, донечко», – сказав він. Тато поцілував її, та з того часу вони не бачились.

Роберт: Його батьки розлучилися, коли йому було п’ять років. Він жив зі своєю мамою, яка потім тричі одружувалась і до того ж часто заглядала в чарку. Його перший вітчим побив його, коли Роберт ненароком розлив колу в машині.

Кері: Її батьки все ще одружені, але обоє думають лише про свої кар’єри. Її тато і мамо рідко приходять на виступи до неї до школи, а тепер, коли вона вчиться у виші, то взагалі мало спілкується з ними. Вони почали спілкуватися лише через ел. пошту, соціальні мережі і автовідповідачі.

Фред: Фред був уже старшокласником, коли прокинувся однієї ночі від криків батьків. Він почув шум і зойк. Прибігши на кухню він побачив закривавлену маму на підлозі від ножового поранення. Фред викликав поліцію, його тата заарештували. Фред, його мама і дві маленькі сестрички змушені були жити в притулку. І до сьогодні він не знає де живе його тато.

У тебе може бути міцний шлюб!

Можливо ти знаєш людей як Мері, Роберт, Кері і Фред. Можливо твій власний досвід схожий на їхній, або навіть ще гірший. Можливо у твоєму домі панують конфлікти, занепокоєння і розбрат. І як наслідок, тобі стає страшно перед власним шлюбом, – просто не хочеться отримати стосунки повні болю, розчарування і травм для твоїх дітей. Звичайно, що хочеться розділити своє життя з кимсь, хто любить тебе, але якщо бути відвертим, то шлюб – це страшно. Ти можеш мучити себе запитаннями: «Чи зможу я оговтатися від тієї кривди, яку завдала мені моя сім’я? Чи зможу я мати щасливий і міцний шлюб та сім’ю?»

Відповідь однозначна – так!

Я працюю в організації, що допомагає сім’ям і знаю тисячі успішних шлюбів, які свого часу виглядали безнадійними. У Бога є спосіб, щоб зранені люди могли отримати повноцінні стосунки. Але про це – пізніше.

Шлюб вартує всіх проблем

З усіма цими проблемами і болем, чому люди все ще вирішують одружуватися? Незважаючи на шквал негативних історій у ЗМІ, усі мріють пройтися до вівтаря. Нещодавнє дослідження показує, що 96% студентів хочуть одружитися або уже одружені. А 97% погоджуються із твердженням: «Міцні сімейні стосунки – ключ до щастя».

І хоча майже кожен четвертий американець у віці від 18 років пережив розлучення, бажання отримати здорові, довговічні стосунки в шлюбі змушують майже усіх принаймні спробувати. Чому ж шлюб такий привабливий?

Правда полягає в тому, що ніхто не хоче бути самотнім. І хоча усі ми теревенимо про себе як «сильних і незалежних», підкреслюючи свою індивідуальність, нам усім хочеться безпеки і тепла від близьких стосунків з кимсь особливим. Ми можемо говорити «я хочу побути на самоті», «мені треба особистого простору», але бажання розділити цей простір із коханою людиною є значно сильніше.

І хоча сексуальна привабливість є важливим елементом близькості, ці душевні поривання бути з кимсь не базуються на просто сексі. Це палке бажання, щоб тебе любили і цінували, – ось що відіграє найважливішу роль.

Чому ж люди розлучаються?

Чому так стається, що багато людей, які прагнуть бути одним цілим з кимсь, раптом наповнюються гнівом і розчаруванням? Дуже часто люди пробують збудувати міцні стосунки лише на емоціях. Вважають, що міцні стосунки і любов можливі за умови, коли наречені відповідають очікуванням одне одного. Якщо існують теплі почуття, чоловік і дружина можуть насолоджуватися присутністю одне одного, не зважати на недоліки характеру і продовжувати виявляти любов.

Але коли почуття холонуть, стає неможливим кохати і надалі таку недосконалу половинку. Їх потреби стають незадоволеними. Це спричиняє біль, заставляє нас постійно захищатися, що у свою чергу знижує позитивне спілкування, а потім з цього виростає непорозуміння, а далі конфлікт, гнів і гіркі почуття. Якщо прощення і примирення не розіб’ють цей ланцюг проблем, то люди втрачають можливість любити одне одного.

Такої схеми ще можна уникати якийсь час, допоки не виникнуть справжні проблеми, такі як вияв егоїзму і неприязнь. Однак, рано чи пізно, подружжя зіткнеться з реальністю. І тоді, незважаючи на їхні добрі наміри, вони усвідомлюють, що в шлюбі неможливо втамувати абсолютно всі потреби одне одного.

Тож як побудувати міцний шлюб?

Щоб стосунки були міцними, подружжя має працювати злагоджено, як одна команда, а також бути готовою відмовлятися від багатьох особистих бажань та інтересів. Саможертовність має замінити егоїзм. Часто ми готові придушувати власний егоїзм, але прийде час і наше терпіння закінчиться. Саможертовність нам не характерна, у той час як егоїзм у нас у крові. Чому так?

Якби ми жили в ідеальному світі, де люди були б досконалими, то наш шлюб йшов би гладко, так, як і задумав Бог. Але ми не живемо в ідеальному світі. Якщо чесно, усі ми маємо схильність до егоїзму та гріха. Що таке гріх? Ми часто обираємо хибні, погані речі замість добрих. Ми егоїстичні, прикрі, вміємо ображати, допікати, нахабно поводитися, не бажаємо пробачати і т. д. Тому не дивно, що після всього цього, пари не можуть порозумітися.

Постійне бажання задовольняти лише свої потреби в шлюбі руйнує такий важливий дух співпраці. Егоїзм починає збільшуватися як снігова лавина, близькість і порозуміння зникає, і шлюб починає розвалюватися.

Гляньмо правді у вічі – всім нам потрібне якесь внутрішнє джерело сили, щоб допомогло нам любити одне одного і щоб наш шлюб вистояв.

Наша егоїстична, гріховна поведінка не лише віддаляє нас одне від одного, але також віддаляє і від Бога – найбільше джерело допомоги. Як Творець шлюбу, Він знає якими повинні бути подружні відносини. Він бажає, щоб ми, перш за все, мали стосунки з Ним і керувалися Його порадами у вирішенні проблем.

Бог не лише пропонує Свою допомогу у вирішенні щоденних проблем, Він також пропонує зцілення ран минулого. Наприклад, Він пропонує повне прощення і очищення від неправильних вчинків, які ми могли вчинити, будучи підлітками, одне одному. Бог любить нас і хоче, щоб ми насолоджувалися тим, що ми є Його діти, і не відмовлялися від Його допомоги в шлюбі.

Автор: Деніс Реней

Попередній запис

Християнський шлюб: краще не женитися?

«Краще не женитись» – вигукують апостоли після розповіді Христа про обов'язки чоловіка і дружини. Вчення Христове про «абсолютну моногамію» сприймається ... Читати далі

Наступний запис

Чи є надія на міцний шлюб? (закінчення)

Я хотів би проілюструвати раніше сказане двома сценаріями подружніх шлюбів. У першому сценарії наше подружжя (назвемо їх Джоном і Лізою) ... Читати далі