Чи є надія на міцний шлюб? (закінчення)

Я хотів би проілюструвати раніше сказане двома сценаріями подружніх шлюбів. У першому сценарії наше подружжя (назвемо їх Джоном і Лізою) не визнають важливості присутності Бога в їхньому житті. У другому сценарії Джон і Ліза не просто мають стосунки одне з одним, у них також є стосунки з Ісусом Христом.

Сценарій 1: Можливі проблеми в шлюбі

Настала субота і Джон хоче піти пограти в гольф зі своїми друзями. Встаючи з ліжка, він каже Лізі, що зустрічається сьогодні з друзями і не вернеться аж до 4 години. Лізі це не подобається: «Ти ж обіцяв сьогодні піти зі мною на пікнік!»

«Я такого не обіцяв», – каже Джон, – «Та й менше з тим. Я давно не грав у гольф, а сьогодні якраз чудова погода. Я пішов!» Джон покидає дім.

Ліза почувається покинутою. Вона плаче і кидає подушку зі злості.

«Чекай-чекай, я тобі покажу!» – кричить Ліза. Вона телефонує подрузі і запрошує пообідати разом та пройтись по крамницям. Вона купує собі одягу на 300$. Їй потрібно було купити нове плаття, але вона витрачає значно більше, знаючи, що Джона це розізлить. На їх рахунку майже не залишається грошей.

Тим часом, погравши в гольф, Джон з друзями вирішують ще заскочити в бар. За одним кухлем пива йде другий. Джон раптом помічає якою привабливою є офіціантка і коли вона приносить йому третє пиво, він шепоче їй компліменти. Жінка вдає, що образилась, але посмішка на її обличчі свідчить про інше. Коли вона повертається ще раз, то Джон помічає номер телефону на серветці під кухлем. Джон швидко ховає серветку в кишеню.

Джон приходить додому о 5 годині, не зовсім впевнено тримаючись на ногах. Ліза дивиться телевізор на максимальній гучності. Він помічає гору покупок на дивані. У злості він виключає телевізор і демонстративно вказує на покупки. Ліза огризається і йде в спальню, грюкнувши дверима. Їхній скандал затягується до ночі. Все закінчується тим, що Джон лягає спати окремо у вітальні.

Сценарій 2: Можливі проблеми в шлюбі

Настала субота і Джон хоче піти пограти в гольф зі своїми друзями. Встаючи з ліжка, він каже Лізі, що зустрічається сьогодні з друзями і не вернеться аж до 4 години. Ліза дивується: «Ти ж обіцяв сьогодні піти зі мною на пікнік!»

«Ой, а не можна перенести пікнік на завтра?» – каже Джон, дещо підвищуючи голос. «Та й менше з тим. Я давно не грав у гольф, а сьогодні якраз чудова погода. Я пішов!» Джон покидає дім.

Ліза почувається покинутою. Вона плаче і кидає подушку зі злості.

«От негідник!» – кричить вона, шкодуючи, що не встигла кинути це йому в обличчя.

Ліза вирішує піти на прогулянку в парк і поволі її біль та гнів затихають. Повертаючись додому, вона молиться: «Дорогий Боже, я зла на Джона і думаю, що він поступив егоїстично. Будь ласка, допоможи мені не бути егоїсткою також і хай мій гнів не виходить з-під контролю».

Ліза запрошує подругу на обід, а також пройтись по крамницям. Там вона купує собі нове плаття.

Тим часом, погравши в гольф, Джон з друзями вирішують ще заскочити в сендвіч-бар. Джон раптом помічає якою привабливою є офіціантка, але він лише дружньо їй посміхається і повертається до компанії друзів. Вранці Джон думав, що Ліза поступила з ним несправедливо, що хотіла позбавити його спілкування з друзями. Але зараз його мучить совість як він себе повів з нею. Він не задоволений собою.

«Слухайте, хлопці», – каже Джон, – «Мені вже пора додому. Треба провести час з Лізою». Дехто з друзів починає підколювати його, але Джон не змінює свого рішення.

Коли Ліза повертається додому о 1 годині, то здивовано помічає Джона на кухні, який готує кошик для пікніка.

«Чому ти так рано?» – питає вона. В її голосі все ще відчувається образа.

«Вибач мені за мою поведінку вранці», – каже Джон, – «Я хотів пограти в гольф і зовсім забув про тебе. Напевно це було егоїстично. Пробач мені».

Ліза прикушує губу. Їй все ще болить, але здається, що Джон справді шкодує. «Добре, пробачаю», – каже Ліза тихо.

Обіймаючись, Джон каже: «Може почнемо цей день знову? Я повернувся додому раніше і подумав, що може ми ще встигнемо влаштувати пікнік сьогодні?»

Ліза стримується від докорів Джону. Вона посміхається і ствердно киває головою.

День проходить чудесно! Гнів щезає в обох. Їхні стосунки стають свіжими як земля після дощу. Ісус попрацював у життях обох, спочатку показавши як жити, а тоді даючи силу відмовитися від власного егоїзму і пробачити одне одному, – дві необхідні складові любові, які так важко отримати без сторонньої допомоги.

Ці два сценарії лише поверхнево пояснюють міжособистісні ситуації, але вони ілюструють як Божа присутність у подружньому житті змінює стосунки. Християнська віра – це не просто збірка правил і принципів. Це постійне живе спілкування з Богом, через яке людина отримує силу і підтримку жити правильним життям.

Слухайте Боже Слово, щоб уникнути розлучення

Бог дуже чітко говорить про руйнівну силу розлучення, про важливість ставити чиїсь потреби вище своїх, про те, що потрібно залишатися вірними одне одному, уникаючи сексуальної розпусти і багато іншого. Але навіть знати як правильно ще не означає, що ми так поступатимемо. Часто Божі поради відрізняються від того, що хочемо ми (наприклад, говорити завжди правду одне одному, навіть якщо брехня така зручна в даний момент). Тим не менше, багато пар неодноразово пересвідчуються в мудрості Божих порад і важливості дотримання Його вказівок у побудові стосунків.

Наприклад, Бог кажу, що шлюб має наступити до сексуальної близькості. Але в нашій культурі 64% студентів погодилися з твердженням, що «пожити разом як пара до одруження – це добра ідея». Багато з тих студентів на власні очі бачили як руйнувалися шлюби їхніх батьків, тому «попробувати» стосунки здається доброю ідеєю.

То чому ж Бог наполягає на шлюбі до сексуальних контактів? Бо Він прагне, щоб ми відчували близькість в усій її повноті та постійності. Як двоє людей можуть відчувати себе в безпеці, будучи повністю вразливими, (а це невід’ємна складова глибоких інтимних стосунків) якщо кожен може просто взяти і піти? Згідно зі статистикою розлучення трапляється частіше серед тих пар, які жили разом до шлюбу. Бог ніколи не помиляється, Він завжди правий. А всі Його поради – це вияв глибокої любові і турботи до нас.

Бог може допомогти тобі побудувати міцний шлюб

Але Бог не хоче бути просто психологом з питань шлюбу. Він бажає, щоб ми знали Його, мали стосунки з Ним і довіряли Йому. Для того, щоб полюбити когось вічною любов’ю, нам самим потрібно пережити Його безумовну любов.

Полюбивши нас так сильно, Бог зробив щось дивовижне. Ми говорили про те, як егоїзм відділяє нас одне від одного, а особливо від святого і досконалого Бога. Біблія каже: «Але беззаконня ваші зробили розділення між вами і Богом вашим, і гріхи ваші відвертають лице Його від вас, щоб не чути» (Іс. 59:2). Жодна кількість добрих справ чи наших зусиль не може усунути гріх, що є між нами і Богом. А ще гірше те, що є покарання за гріх – смерть… Це означає не просто фізична смерть, а вічне відокремлення від Бога, навіть після нашого земного життя. Ми самі нічого не може зробити, щоб це виправити. Божа вимога – досконалість, а ніхто з людей не є досконалим. Однак, окрім Своєї справедливості, Бог виявляє до нас Свою величезну любов і дає нам вихід з цієї ситуації.

Ісус Христос, Бог у людській подобі, прийшов у цей світ, щоб понести покарання за наші гріхи. Він також прийшов, щоб показати нам Бога і дати змістовне життя. Але основною Його метою було принести Себе в жертву за наші гріхи. Він повністю заплатив за усі гріхи – мої гріхи, твої гріхи, щоб ми могли бути прощеними. А через три дні після Свого розп’яття, Він воскрес із мертвих. Багато очевидців цього рознесли цю новину по всьому світу – про величезну Божу любов і життя, яке Він нам дає.

Бог пропонує тобі пізнати Його

Нам не потрібно заробляти Боже прийняття. Бог пропонує стосунки з Ним безкоштовно, як подарунок. Нам потрібно обрати прийняти Його прощення і почати стосунки з Ним. Ісус сказав: «Я є путь, і істина, і життя; ніхто не приходить до Отця, як тільки через Мене» (Ін. 14:6). Він хоче прийти в наше життя, але потрібно запросити Його. Якщо шлюб – це важливе рішення, то стосунки з Богом – ще важливіші! Чи хочеш ти мати вічні стосунки з Богом і дозволити Йому бути Господом твого життя? Чи хочеш ти отримати джерело Його мудрості та сили?

Якщо так, то ти можеш попросити Його прийти у твоє життя прямо зараз. Як і подружні стосунки, все починається з обітниці. Ісус сказав: «Ось, стою при дверях і стукаю; якщо хто почує голос Мій і відчинить двері, увійду до нього, і буду вечеряти з ним, і він зі Мною» (Одкр. 3:20). У Біблії написано: «А тим, які прийняли Його, що вірують в ім’я Його, дав силу дітьми Божими бути» (Ін. 1:12).

Як це вплине на твої проблеми в шлюбі? Тепер ти знаєш чому подружжя розпадаються, проте тепер у тебе є можливість попросити допомоги в Бога, Його мудрості і любові. Ти можеш мати міцний шлюб, збудований на любові. Як і багато людей, ти чинитимеш помилки. Але покладаючись на Нього, Бог дасть тобі силу і здатність любити, прощати і жертвувати заради коханої людини.

Автор: Деніс Реней

Попередній запис

Чи є надія на міцний шлюб?

Якось одна жінка поділилася зі мною своїм баченням про шлюб: «Це, неначе, я роздивляюся неосяжну пустелю через бінокль. Куди не ... Читати далі

Наступний запис

Шлюб у Біблії

Яків зустрічає Рахиль, Йозеф фон Фюріх Чи можливе, з погляду Біблії, інтимне життя поза шлюбом? З ... Читати далі