Парадокс часу

Концепція часу особливо підкреслює принципову відмінність між точкою зору Бога (вигляд зверху) і нашою. Я вважаю, ця відмінність лежить в основі наших питань до Бога, що не знаходять відповіді і породжують розчарування. Отже, має сенс приділити цій проблемі особливу увагу.

Блаженний Августин присвятив 11-у книгу «Сповіді» проблемі часу. «Що ж таке час? – замислюється він. – Доки ніхто мене не запитує, я знаю, але коли намагаюся комусь пояснити – не знаю». Августина хтось запитав: «Що робив Бог до акту творіння?», і він відповів, що Бог створив час разом зі світом, тому подібне питання неправомірне – воно лише показує, що той, хто питає, не в змозі відмовитися від часу[1]. «До» часу є тільки вічність. Для Бога вічність – постійне сьогодення, для Бога один день дорівнює тисячі років і тисяча років дорівнює одному дню[2].

Що б сказав Августин про теорію Ейнштейна, що об’єднала простір і час? Тепер час для нас перестав бути абсолютним і став відносним. Сприйняття часу залежить від позиції спостерігача. Ось приклад: 23 лютого 1987 р. чилійський астроном спостерігав спалах найновішої зірки, щонайпотужніший вибух, що виділяє в секунду більше енергії, ніж сонце за десять мільйонів років. Але хіба ця подія сталася 23 лютого 1987 р.? Так, але тільки з погляду нашої планети. Насправді спалах стався за 170 тис. років до нашого 1987 р., проте промінь, породжений цією далекою подією, подорожуючи зі швидкістю близько 9,5 трильйонів км на рік, досяг нашого всесвіту лише 170 тис. років потому.

Вищий рівень – рівень вічності – виходить за межі наших уявлень про час. Спробуйте уявити собі величезну Істоту, набагато більшу, ніж наш Всесвіт – настільки велику, що може одночасно бути присутньою і на землі і в точці, де знаходиться побачена в 1987 р. на землі Найновіша. У перспективі землі ця істота спостерігає історію 1987 р., включаючи відкриття Найновішої, а з позиції Найновішої істота зараз бачить те, що на землі стане відомо лише через 170 тис. років. Отже, ця істота споглядає разом і минуле (на землі бачить спалах Найновішої, що стався 170 тис. років тому), і сьогодення (події 1987 р. на землі), і майбутнє (те, що відбувається на Найновішій «зараз», а землянам відкриється лише через 170 тис. років).

Подібна істота, яка більша усього всесвіту, могла б з певного спостережного пункту бачити усе, що відбувається в будь-якій точці всесвіту в будь-який момент часу. Наприклад, якщо вона захоче дізнатися, що відбувається на Сонці «зараз», то вибере як спостережний пункт Сонце, а якщо захоче перенестися на вісім хвилин назад, то дивитиметься з боку Землі – саме стільки часу світло рухається від Сонця до Землі.

Зрозуміло, ця аналогія неточна – вона прив’язує істоту до простору, хоча і звільняє її від часу, проте, принаймні, вона виявляє, що наша концепція часу з хронологічною послідовністю «А потім Б» і т. д. обмежена рамками нашої планети. Бог за межами часу і простору бачить події на Землі таким чином, який абсолютно недоступний нашому сприйняттю і практично закритий навіть для наших припущень.

Усе, сказане вище, – не просто політ уяви. Студенти-фізики розглядають гіпотетичний випадок з астронавтами майбутнього, що обганяють час і повертаються у свою молодість. Ще десять років тому подібні теорії межували з маренням, але сучасні дослідники посилають лазерні промені з місяця і запускають у космосі атомні годинники. Казка збувається.

Бог і час

І ще одна аналогія: будучи письменником, я теж перебуваю одночасно в двох «часових зонах». З одного боку, є реальний час, в якому я щодня встаю, одягаюся, снідаю і влаштовуюся в кабінеті, обмірковуючи розділи, абзаци, слова, але паралельно в книзі створений інший, вигаданий світ з власною часовою зоною.

Якби я вигадував роман, то міг би написати, наприклад: «Задзвонив телефон. Вона підхопилася з дивана і схопила слухавку». У книзі тимчасова послідовність визначена: дзвонить телефон і тут же виникає реакція, проте за межами книги, у світі її автора, одна фраза може бути відокремлена від іншої хвилинами, годинами і навіть днями. Я можу закінчити сьогоднішню роботу на словах «задзвонив телефон» і поїхати на пару тижнів у відпустку. Коли б я не повернувся до книги, її власні тимчасові закони змусять мене написати другу фразу – я не можу написати: «Задзвонив телефон. За два тижні вона підхопилася і схопила слухавку». Якщо я змішаю дві часові зони, вийде безглуздість.

Я закінчую книгу і, будучи автором, можу охопити її усю цілком: «згори» мені видно увесь задум, початок, середина і кінець. Більше ніхто не здатен на це – крім того, хто наважиться пережити той же експеримент у часі, пробираючись послідовно від речення до речення.

Я шукаю аналогії, бо лише через алегорію ми здатні хоч якось уявити собі нашу історію з Божого погляду. Для нас історія – це послідовність застиглих кадрів, один йде за другим, як на кіноплівці, але Бог повністю сприймає увесь фільм, немов єдиний спалах. Він бачить його і з позиції далекої зірки, і з позиції кімнати, де я зараз молюся. Бог бачить світ у його цілісності, Він бачить усю книгу, не розділену на сторінки і фрази.

Напружуючись, ми можемо смутно, як у тумані, уявити собі подібну перспективу, але, усвідомивши свою обмеженість у часі, ми краще зрозуміємо, чому Бог не відповідає на питання Йова – Він вважає за краще нагадати йому про інші фундаментальні явища світу, які Йов так же мало здатен охопити своїм розумом, і попереджає його: «Надай усе це Мені!» Можливо, Бог залишає нас у невіданні просто тому, що ні Йов, ні Ейнштейн, ні ми з вами просто не здатні осягнути «точку зору згори».

Ми не зрозуміємо, якими «правилами» керується Бог, Який живе за межами світу і в той же час, – ми самі тому свідки – і вторгається в цей світ. Скільки суперечок пов’язано з концепцією Божого всезнання! Чи знав Бог заздалегідь, що Йов збереже віру і тим самим виграє Його ставку? Якщо знав, чи чесним є таке парі? А як щодо природних катастроф? Якщо Бог заздалегідь знає про них, як же Його не винити? Якщо людина знає заздалегідь, що десь припаркований автомобіль з бомбою, і не сповістить про це владу, вона підлягає карній відповідальності. Значить, Бога потрібно призвати до відповіді за усе, зокрема за наші трагедії, оскільки Він заздалегідь знає про них.

Але ні, наші примітивні уявлення непридатні до Бога – і в цьому суть грізної Божої промови, зверненої до Йова. Сама ідея «явного знання» видає наше уявлення про послідовність («А потім Б»), тобто про точку зору спостерігача, обмеженого простором і часом. Бог, строго кажучи, не «передбачає», як ми вчинимо, – Він бачить це у Своєму вічному сьогоденні.

Коли гадаємо, яку роль зіграв Господь у тій або іншій події, ми розглядаємо його «знизу», судимо про Нього за стандартами нашої прив’язаної до часу етики. Колись питання, чи Бог змусив впасти цей літак, постане перед нами зовсім в іншому ракурсі.

Багатовікові богословські суперечки про знання і визначення відбивають незграбні спроби людини усвідомити те, що ми можемо сприймати лише усередині часу. В іншому вимірі ми б сприймали ці речі абсолютно інакше. Один з найбільш загадкових пасажів Біблії натякає на цю перспективу «згори», кажучи, що Христос «був обраний раніше усього творіння», тобто до появи Адама, до його гріха, і перш ніж взагалі виникла необхідність у спокутуванні. Благодать і вічне життя були «дані нам у Христі Ісусі до початку часів». Як могло щось статися «до початку часів»? Ці слова відбивають точку зору Бога, існуючого поза часом. Перш ніж створити час, Він вже передбачив заходи для спасіння пропащої планети – планети, яка ще не виникла! Але «увійшовши до часу» (як письменник може вписати себе у власну книгу), Бог вимушений був жити і померти за законами нашого скутого узами часу мира[3].


[1] Мартін Лютер був зовсім не такий люб’язний. «Людині, яка запитала, що робив Бог до створення світу, блаженний Августин відповідав: «Він перебував у Самому Собі». Коли ж мені поставили подібне питання, я відповів: «Він створював пекло для таких ось дозвільних, наполегливих, суєтних і цікавих душ, як ти»

[2] Блаженний Августин. Сповідь. Розділ 11.

[3] Відмінністю в сприйнятті можна, ймовірно, пояснити і одну з дивностей пророків: вони частенько не повідомляють, чи станеться описувана ними подія, вторгнення, землетрус, пришестя Месії або відтворення землі наступного дня або через тисячу років, або через декілька тисяч років. Пророцтва про найближчі і дуже віддалені події іноді з’єднуються в межах декількох фраз. Гак звучить знамените пророцтво Ісаї: «Тому Господь Сам дасть вам знака: Ось Діва в утробі зачне, і Сина породить, і назвеш ім’я Йому: Еммануїл» (7:14). До цього вірша примикають ще два, що вказують, що пророцтво збулося в дні Ісаї (багато учених вважають, що то була дитина самого Ісаї), і, проте, остаточне здійснення пророцтва Матвій пов’язує з різдвом Ісуса. Дослідники Біблії визначають цю властивість пророцтв особливими термінами: подвійне або потрійне здійснення, частина замість цілого, творча бісоціація.

Бог охоплює увесь час, і послідовність для Нього не так важлива. Нічого дивного, що вторгнення Вічного в час породжує луну, звучну не лише в епоху Ісаї, але і в дні Марії, і в наші дні.

Попередній запис

Божа «ні-відповідь»

Ближче до кінця Книги Йова самовпевнений юнак Елігу вимовляє тривалу промову, висміюючи бажання Йова отримати пояснення від Бога: «Хіба Богові ... Читати далі

Наступний запис

Вічне сьогодення

У певному значенні і люди сприймають час як нескінченне сьогодення. Хоча ми розділяємо його на послідовність моментів – ранок, день, ... Читати далі