Чудеса

Зцілення сліпого, Карл Генріх Блох

Проте в земній історії Ісуса є інший бік. Хоча Його людське тіло було свого роду «маскою» Бога – у порівнянні з нестерпним сяйвом Слави в Старому Заповіті, – хоча Ісус виявляв явне небажання пригнічувати людей демонстрацією Своєї могутності, Він все ж здійснював чудеса. У Євангеліях згадано, принаймні, близько сорока таких подій. Людина, що брала участь у насиченні п’яти тисяч, була присутньою при воскресінні Лазаря або бачила, як Ісус словом заспокоїв бурю, не погодиться із запропонованим нами поняттям «Скромності Божої».

Проте: Ісус міг би здійснювати чудеса щодня, але Він мало не соромився їх. Він пред’являв чудеса учням, як свідоцтво про Себе («Повірте Мені, що Я в Отці, а Отець у Мені! Коли ж ні, то повірте за вчинки самі» Ів. 14:11), і навіть здійснюючи диво, Ісус часто намагається умовчати про нього. Воскресивши дитину єврейського царедворця, Ісус дуже суворо забороняє розголошувати цю подію. Марко описує сім випадків, коли Ісус, зціливши хворого, наказує, «щоб нікому цього не розповідали» (Мр. 7:36).

Ісус прекрасно знав, наскільки мало чудеса сприяють вірі. За часів Мойсея та Іллі чудеса привертали натовп, але побудувати на їх основі довготривалі стосунки з Богом не вдавалося. Ісус ніс людям сувору звістку про послух і самопожертвування, Він не збирався влаштовувати видовище для роззяв і любителів сенсацій. Зауважимо в дужках, що в ті часи, як і зараз, скептики уміли «пояснювати» чудеса. Коли з небес лунав голос Божий, його приймали за грім; коли Ісус здійснював чудеса, їх приписували сатані, а найнаполегливіші супротивники Ісуса відмовлялися увірувати в Нього навіть перед лицем найочевидніших свідоцтв. Одного разу вони влаштували офіційний розгляд, щоб спростувати слух про зцілення. Головного свідка – «Одне тільки знаю, що я був сліпим, а тепер бачу!» (Ів. 9:25) – вони сварили і викинули геть із залу засідання. Точно так, після воскресіння Лазаря, що пробув чотири дні в гробниці, зловмисники мали намір знову убити його.

З вражаючою постійністю біблійна розповідь показує нам, що чудеса – вражаючі, драматичні явища, про які багато хто з нас мріє досі – ніскільки не сприяють вкоріненню віри. Згадаємо хоч би Переображення – лик Ісусів сяяв як сонце, і «стала одежа Його осяйна, дуже біла, як сніг, якої білильник не зміг би так вибілити на землі» (Мр. 9:3), на подив учнів, у хмарі з’явилися два великі вожді ізраїльської історії, Мойсей і Ілля. Вони чули голос Божий, не змогли вмістити його і в жаху впали додолу.

І яке ж враження справила ця вражаюча сцена на трьох найближчих учнів Ісуса – Петра, Якова та Івана? Вони назавжди позбулися сумнівів і сповнилися віри? Але ні – минуло лише декілька тижнів, і усі вони залишили Ісуса якраз у той момент, коли Він їх потребував понад усе.

* *

Мені доводилося читати книги, що проголошували чудеса і знамення достатнім доказом. Начебто Ісусові чуда доводять, що в Ньому – відповідь на усі наші проблеми. Маю зізнатися, ці міркування не здаються мені переконливими, в усякому разі, коли вони призначаються для людей, що розчарувалися в Богу. Їх куди більше хвилюють чудеса, яких Ісус не зробив. Чому Бог, що має можливість виправити зло, часом вважає за краще цього не робити? До чого взагалі ці чудеса? Чому Ісус зцілив одного розслабленого в купальні, і нікого більше?

Ми можемо знайти певний натяк на відповідь у фантастичному описі Ісусового життя. За цілком ґрунтовними причинами «Євангеліє дитинства» не включене в канонічну Біблію. Ця повість описує таємну історію дитинства Ісуса. Тут Ісус з’являється таким, яким ми, ймовірно, хотіли б Його бачити. Згідно з цим переказом, Ісус на прохання друзів або щоб справити на них враження раз у раз прибігав до «спецефектів» – якраз цього історичний Ісус ніколи не робив. Апокрифічний Ісус поводиться як геній місцевого значення або як фея-хресна. Всякий раз, коли Його батько Йосип не справляється із складною теслярською роботою, Ісус береться за справу і силою магії виправляє усі огріхи.

Цей міфічний Ісус користувався Своєю владою і заради помсти. Сусідка, що образила одного з приятелів маленького Ісуса, впала в колодязь і розбилася на смерть. Коли Ісус наближається до міста, істукани самі по собі розсипаються в порох.

Ці вчинки абсолютно невластиві Ісусові Писання, Чия могутність призначалася для милосердної допомоги потребуючим, а не для гарної вистави. Всякому, хто кричав про допомогу, Ісус допомагав. Він годував голодних і перетворював воду на вино, щоб напоїти весільних гостей. Євангельський Ісус засуджував учнів, коли ті запропонували Йому покарати непокірне місто. Солдати прийшли заарештувати Ісуса – але і тут Він використовував надприродну владу тільки для того, щоб одному з солдатів приставити на місце відсічене вухо. Словом, у справжніх Євангеліях чудеса знаменують любов, а не владу.

Так, Ісус здійснював чудеса недостатньо часто для того, щоб позбавити усіх людей від розчарування – це лише вираз Його служіння, передвістя того, що Бог замислив для усього творіння. Говорячи словами Гельмута Тіліке, чудеса – це «сигнальні вогні, що сповіщають прийдешнє Царство Боже». Для тих, хто випробував їх на собі, для паралітика, скорченого, наче канделябр, зцілення стає переконливим свідоцтвом того, що Бог дійсно відвідав землю, в усіх інших розповідь про диво будить мрію і тугу, що не знаходить тамування аж до остаточного возз’єднання і знищення усього болю і смерті.

Як Ісус і передбачав, для вірних чудеса стали ще одним підкріпленням віри, а для тих, хто наважився заперечувати Ісуса, чудеса нічого не змінили – щоб побачити їх, спочатку треба повірити.

Попередній запис

Спокуси

Спокуса Христа на сучасний лад Найвідповіднішим моментом для вирішення питання про Боже буття був той час, ... Читати далі

Наступний запис

Відкладене диво

Пасхальний ранок, Джеймс Мартін Коли король Франції Карл Великий уперше почув розповідь про арешт і страту ... Читати далі