Основні літературні та богословські теми

Що люди шукають у Книзі Буття?

Незважаючи на те, що Книга Буття оповідає про ранню історію світу та предків Ізраїлю, ніколи не складається враження, що найважливіша її мета – уточнення «фактів» чи інформування про них. Подане вище показує, що літературна мета зосереджується, передусім, на тому, що Бог замислив для людей, а у вужчому сенсі – на дивовижному плані Бога обрати особливий шлях для Ізраїлю та бути з цими людьми в горі та радості. Читачам не варто шукати в Книзі Буття ліпших пояснень явищам астрономії, геології, походження фізичного світу, ніж ті, що їх сьогодні надає наука. Не варто також сподіватись віднайти точні та повні відомості про історію стародавнього світу. Авторам відомо було лише те, що вони, власне, виклали, переважну частину було просто почуто й усе відповідало рівневі їхнього культурного розвитку. З іншого боку, вони мали чітке уявлення про те, ким був Бог і як люди повинні були до Нього ставитись. А тому варто очікувати, що Книга Буття (як і вся Біблія) надасть читабельні, грамотні, захопливі та повчальні оповіді, вірші, закони й інші літературні твори, що мусять переконати нас у правді про те, що Бог робить та велить. Мета Книги Буття релігійна, – як на рівні розуміння, у що саме вірив Ізраїль і чому, так і на рівні особистої прихильности та навернення до Бога в Його вшануванні та послуху.

Десять значущих богословських тем Книги Буття

Книга Буття – це добре структурована, уніфікована драма, в якій основні теми майстерно вплетені в цілий текст книги. Подана нижче добірка не вичерпує усіх тем оповіді, й кожна потребує детальнішого пояснення в коментарях до окремих уривків. Проте ці десять тем є будівельними блоками загального бачення книги.

  1. Творення світу божественно сплановано, впорядковано та є добрим. Ще раз прочитайте Бут. 1, звертаючи увагу на врочисті висловлювання про мудре Боже планування.
  2. Людей створено за подобою Бога й вони служать Богу. Особливо в Бут. 1:26-30 та 2:15-17.
  3. Господь благословив людство. Зверніть увагу, як часто люди отримують благословення: 1:21 (земля), 1:28 (усе людство), 5:2 (Адам), 9:1 (Ной), 12:3 (Авраам), 26:54 (Ісак), 27:29 (Яків), 48:1-16 (Йосип).
  4. Гріх – це відвернення від Бога. Бут. 4:1-12 – споглядання на спокусливість гріха та його владу над нами.
  5. Господь, одначе, і карає, і прощає. Дуже добрий приклад визнання божественного покарання, прощення та відновленого благословення знаходимо в Бут. 32 та подіях, що розгортаються довкола примирення Якова з братом Ісавом.
  6. Ізраїль обрав сам Бог. Перечитайте Бут. 12:1-3; 15:1-6; 17:1-8; 28:10-22.
  7. Ця оповідь – оповідь про обіцянку. Погляньте на такі важливі епізоди, як благословення Ісака в Бут. 27:27-29 та обіцянку Якову в 35:10-12.
  8. Бог використовує непрямі рядки, щоб писати прямо. Аби побачити це, перечитаймо, як Яків обманув Ісава в Бут. 25:27-34, 27:1-45.
  9. Книга Буття – це історія про віру. Бут. 15:1-6 подає історію довіри Авраама, що завше була центральною для біблійного богослов’я.
  10. Не можна забувати про значення культу. Поєднання відпочинку в день шабату зі сотворенням у Бут. 2:1-3 становить зразок для Біблії.

Читаючи всю Книгу Буття, ми натрапляємо на ці теми знову і знову в новій інтерпретації. Вони не викладені відповідно до нашого сьогоднішнього розуміння реальности, але через форму оповіді ми впізнаємо аспект досвіду людства. Не забуваймо й те, що, коли ці історії вибирали з традицій минулого Ізраїлю та записували, їх аж ніяк не задумували вважати вичерпним історичним записом визначних моментів історії Ізраїлю. Вони були представлені в основному як богословські роздуми, що наголошують центральні теми, визначальні для розуміння Ізраїлем Бога, Який дав йому об’явлення та особливе обрання (серед інших народів). Отож, перед тим, як розпочати детальне вивчення тексту Книги Буття, з’ясуймо, яким чином найкраще її тлумачити.

Попередній запис

Літературна структура Книги Буття

Основні глави книги Структура Книги Буття розкриває природний поділ матеріялу, що і є відправним пунктом нашого дослідження «фабули» книги та ... Читати далі

Наступний запис

Природа тлумачення

Книгу Буття легко читати, проте нелегко зрозуміти. Папська Біблійна Комісія у своєму обширному документі Тлумачення Біблії в Церкві (листопад 1993 ... Читати далі