Докоряй, забороняй, переконуй

Усе мені можна, та не все на пожиток. Усе мені можна, та будує не все! (1 Кор. 10:23)

Всезагальне освячення – це не лише необхідна умова для того, щоб потрапити на небеса, але… воно також потрібне для досягнення найвищих результатів у християнському житті на землі. Дуган Кларк

Служителя, який часто проповідує і «віддає», особливо освіжають проповіді інших чоловіків і жінок Божих. Нещодавно я насолоджувався однією такою можливістю. Проповідуючий пастор був добре відомим у нашій країні служителем, він керує великою церквою і дуже сильно учить про розвиток помісної общини. Його послання було цікавим, підбадьорюючим і натхненним. Тисячі людей в аудиторії уважно ловили кожне його слово.

В якийсь момент він вимовив фразу, що здавалася хорошою, мудрою і покірливою, але вона не зовсім правильна. Він сказав: «Те, що я зараз скажу, може здатися дещо негативним. Зазвичай я так не кажу, бо не викриваю людей у своїх проповідях. Усе викриття я залишаю Духові Святому».

Я спробував заспокоїтися в дусі, але ніяк не міг. Подібні слова я чув раніше і від інших служителів. Логіка здається здоровою, що ж мене турбувало? Потім я подумав про слова апостола Павла, сказаних молодому учневі Тимофію. Після служіння я знайшов цей вірш і прочитав знову: «Проповідуй Слово, допоминайся вчасно-невчасно, докоряй, забороняй, переконуй з терпеливістю та з наукою» (2Тим. 4:2).

По-перше, дозвольте мені представити вам контекст цього вірша. У той час, коли Павло писав цей лист, Тимофій був пастором великої церкви в Ефесі. У цьому розділі містяться останні слова апостола Павла, написані в Новому Заповіті і звернені не лише до його юного учня, але також до усіх нас. Я думаю, він відчував, – це останнє, що він встигне сказати, тому ретельно підбирав тему і слова.

Апостол Павло (фрагмент), Рембрандт ван Рей

Я вирішив глибше дізнатися, що мав на увазі Павло у своїх словах «докоряй, забороняй, переконуй», тому почав власне дослідження. Спочатку для більшої ясності я відкрив Розширений переклад Біблії, але перш ніж я прочитав у ньому цей вірш, я звернув увагу на попередній: «Я ЗАКЛИНАЮ тебе перед Богом і Христом Ісусом, який має судити живих і мертвих». (2Тим. 4:1, переклад Хоменка).

Слово заклинаю написано повністю заголовними літерами, я навмисно його так написав. Заголовні літери тут невипадково. Я звернувся до свого друга Ріка Ренера, фахівця з грецької мови вже упродовж багатьох років, і запитав його, що конкретно це означає. Він відповів:

Грецькою слово «ЗАКЛИНАЮ» означає diamarturomai. Це слово використовувалося, коли людина присягала при вступі на громадську посаду. Той, хто приймав її на посаду, закликав у свідки усіх богів (показуючи велике значення того, що відбувається) і «заклинав», щоб вона відповідально виконувала свою роботу і пам’ятала, що боги за нею спостерігають. У контексті Послання до Тимофія Павло каже наступне (парафраз): «Я закликаю Бога у свідки, коли ти приймеш слова, які я збираюся тобі сказати». Це було неймовірно урочисте слово, що попереджало Тимофія про те, що він повинен з усією серйозністю поставитися до почутого, бо Сам Бог дивиться і слухає, от чому інша частина цього вірша говорить про суд. Павло хотів, щоб Тимофій розумів серйозність того, що він збирався йому сказати. Грецьке слово «заклинаю» накладало вагому відповідальність на слухача.

Павло був дуже серйозним стосовно молодого пастора Тимофія (і до нас), він постарався, щоб його заповідь сприйняли не як другорядну. Як сказав Рік, Павло представив своє прохання в присутності Бога та Ісуса Христа. Іншими словами, Бог судитиме Тимофія, як і всякого іншого служителя, якщо він не виконає цей мандат: «Проголошуй і проповідуй Слово! Бережи почуття терміновості [будь поруч, будь напоготові], коли трапляється сприятлива і несприятлива нагода. [Коли зручно і незручно, коли чекають і коли не чекають, ти як проповідник Слова повинен показати людям, у чому вони живуть неправильно.]» (2Тим. 4:2, розш. пер. з англ.).

Служитель Євангелія повинен «показувати людям, у чому вони живуть неправильно», і не відступати від цього!

Я відразу подумав про слова пастора: «Не дивно, що вони здалися мені невірними». Усе здавалося добрим, але не було правдою.

Зі знання або з незнання він віддав перевагу хорошому над Богом. Цей лідер поклав відповідальність на Духа Святого, але Павло ясно говорить, що відповідальність на нас.

Нещодавно один дуже відомий пастор разом зі своєю дружиною давали інтерв’ю в міжнародній новинній програмі. Кореспондент підняв питання про сексуальну розбещеність у суспільстві, і вони відповіли: «Не наша справа говорити людям, як їм жити».

Я знаю, що ця пара любить людей. Вони хочуть бачити, як грішники чують Євангеліє і приходять до Ісуса. У них велике розуміння – було б чудово, якби усі служителі мали таку пристрасть до свого покликання. Проте чи можемо ми змінювати заклинання від Бога «показувати людям, у чому вони живуть неправильно» і замінювати його своєю хорошою філософією «не говорити людям, як їм жити?»

Чи так чинили апостоли? Одного разу Павло показав свою стратегію неврятованому цареві: «Через це я, о царю Агріппо, не був супротивний видінню небесному, але мешканцям перше Дамаску, потім Єрусалиму й усякого краю юдейського та поганам я проповідував, щоб покаялися й навернулись до Бога, і чинили діла, гідні покаяння» (Дії 26:19,20).

Апостол Павло в Кесарії, Микола Бодаревський

Сказати неврятованому покаятися у своїх гріхах, а після навернення робити справи, гідні покаяння, це і є безпосередньо говорити їм, як треба жити. На жаль, євангельські філософії Павла і тієї пари, що давала інтерв’ю, повністю розходяться. Одна від Бога, друга – хороша.

Павло продемонстрував своє рішення дотримуватися божественної стратегії, коли виникла можливість звернутися до іншого відомого неврятованого лідера і його дружини.

Придивіться до його тактики в тих питаннях, які він піднімає: «А по декількох днях прийшов Фелікс із дружиною своєю Друзіллою, що була юдеянка, і покликав Павла, та слухав від нього про віру в Ісуса Христа. І як розповідав він про праведність, і про здержливість, та про майбутній суд, то Фелікса страх обгорнув, і він відповів: Тепер іди собі, відповідного ж часу покличу тебе!» (Дії 24:24,25).

Фелікс послав за Павлом, бо він зі своєю дружиною зацікавився посланням Павла про вічне життя. Дві головні теми, яких він торкнувся в розмові з цією неврятованою парою, – моральна дисципліна і прийдешній суд. Павлові слова були настільки сильними, що змусили їх відчути себе незручно. Яким чином це поєднується з нашою сучасною тактикою служіння грішникам? У деяких лідерів церкви головна мета полягає в тому, щоб наступної неділі не втратити шукачів Бога. Зрозуміло, треба примушувати людей повертатися в церкву кожної наступної неділі, але в цьому не головна мета. Павло не прагнув збудити в людях бажання прийти на чергові збори, він передусім прагнув говорити правду.

Нещодавно я побував на богослужінні, де проповідував один популярний молодий пастор. Він прокладав людям шлях, проголошуючи своє послання про Божу любов. Близько тисячі людей заповнили невеликий зал, щоб послухати його. Атмосфера була наелектризована, люди із захватом чекали проповіді цього молодого лідера. Перед початком його виступу аудиторії двічі повідомили, спочатку менеджер цього лідера, а потім він сам, що усі присутні почують тільки «Благу звістку» і що цього вечора не буде сказане жодного «негативного» слова. «Блага звістка» була представлена як протилежність усьому «негативному». Проте бувають випадки, коли Блага звістка із самого початку здається негативною, особливо коли вносить виправлення в наше життя. Але якщо ці виправлення приводять до спасіння від шляху до погибелі, як слід дивитися на неї?

На сцені цей пастор встановив зв’язок з аудиторією за допомогою тонких жартів, які він сипав упродовж перших двадцяти хвилин. Потім він поділився пристрасною любов’ю Ісуса до нас. Це було послання від щирого серця і повне схвалення. Потім він запропонував можливість прийняти спасіння, але не сказав шукачам, що їм доведеться змінити хід свого життя, залишити любов до світу і непослух Богові. Він ні слова не сказав про покаяння в гріхах, головній умові, необхідній для прийняття спасіння (див. Євр. 6:1). Того вечора багато людей відповіли на його заклик.

Чи було послання цього проповідника таким же, як послання Павла, сказане царю Агріппі або Феліксу і Друзіллі? Чи співпадало воно із словами Петра, різко вимовленими на адресу тих, хто бажав спасіння: «Покайтеся ж та наверніться, щоб Він змилувався над вашими гріхами» (Дії 3:19). Чи пішли шукачі того вечора дійсно врятованими?

Попередній запис

Ми недооцінюємо благодать

Що сталося? Невже ми стали настільки сильними, що закинули свою благочестиву поведінку? Невже ми пожертвували своїм свідоцтвом, щоб стати сучаснішими? ... Читати далі

Наступний запис

Крайнощі

Давайте знову поставимо питання, чому ми так легко відхилилися в абсолютно протилежний бік – настільки далеко від ненависного нам легалізму, ... Читати далі