Дар – це “сіяння”

Ще один аспект дару: дар – це сіяння. Павло каже про це в 2-му Посланні до Коринф’ян: “При цьому скажу: хто сіє скупо, той скупо і пожне, а хто сіє щедро, той щедро і пожне. Кожен приділяй з ласки серця” (2Кор 9:6,7).

Павло говорить про дар грошей, але наводить у приклад аналогію сіяння і жнив. Він говорить: “Хто сіє скупо, той скупо і пожне, а хто сіє щедро, той щедро і пожне“. Аналогія взята із сільського господарства, але Павло говорить не про фермера і його поле. Він говорить про християнина і його приношення Богу для Його Царства.

У сільському господарстві існують основні принципи, і якщо ви хочете досягти успіху в сільському господарстві, вам необхідно наслідувати ці основні принципи. Можливість отримання хорошого урожаю реальна, але досягнення успіху залежить від того, наскільки ви дотримуєтеся принципів або законів сільського господарства. Якщо ми подумаємо про дар, як про сіяння, то зрозуміємо, що нам слід чекати збільшення посіяного тільки пропорційно тому, скільки ми посіємо. Фермер може, приміром, посіяти один центнер пшениці. Яким буде його урожай відповідно до біблійної пропорції (у сто разів)? – сто центнерів. Це дуже просто. Але якщо він посіє десять центнерів, то вже з приростом у сто разів отримає тисячу центнерів. Другими словами, – міра посіву визначить міру жнив. Павло каже, що те ж саме вірно відносно приношення грошей Богу для Його Царства.

Дозвольте навести простий приклад: людина “сіє в добрий ґрунт” п’ятдесят доларів. Пропорція зростання – вдесятеро. Що ж вона отримає? – п’ятсот доларів. Але якщо вона дасть п’ятсот доларів і пропорція зростання та ж сама, то вона отримає п’ять тисяч. Міра дару визначить отримане нею.

Напевно, кожен розуміє те, як працює цей принцип у сільському господарстві, але дуже небагато людей розуміють його у фінансах Царства Божого. Біблія говорить дуже ясно, що ті ж самі закони, які застосовуються в сільському господарстві, застосовуються і у фінансах Царства Божого. Це принцип сіяння і жнив.

У бажанні зібрати хороший урожай фермер повинен наслідувати певні правила господарювання, і я хочу назвати деякі правила. Вони не є вичерпними і повними, але все одно їх дуже важливо знати і корисно застосовувати:

По-перше, фермер повинен обрати хороший, відповідний ґрунт, і вибрати відповідне (придатне) насіння для цього роду ґрунту.

По-друге, він повинен приготувати ґрунт відповідним чином.

По-третє, належним чином потурбуватися про насіння під час його зростання.

Якщо він не виконає цих умов, то не отримає очікуваного урожаю. І не отримає не через те, що закони сільського господарства невірні, але тому, що він нехтував цими простими правилами.

Фермер не гуляє вулицями міста, розкидаючи своє насіння на асфальт уздовж вулиці, чекаючи потім урожаю. Ви можете сказати, що це абсурд, але я бачив багатьох християн, які робили щось подібне зі своїми грошима. Вони розкидали їх без турботи чи молитви там, де вони ніколи не принесуть доброго плоду. Потім вони дивувалися, чому Бог не благословляє їх фінанси.

Ми не сіємо на асфальт – ми шукаємо добрий ґрунт. Ми готуємо молитвою ґрунт і переконуємося в тому, що він приготований належним чином і придатний для посіву. Крім того, ми спостерігаємо за тим, чи робиться належний догляд за насінням під час зростання.

На що ж нам необхідно звернути увагу, коли ми роздумуємо про те, чи давати нам церкві чи якійсь місії, чи організації? Я наведу вам чотири питання, на які, на мою думку, вам необхідно шукати відповіді:

  1. Чи приносить служіння реальний плід для Царства Божого?
  2. Чи є воно чистим? Чи правильним чином там поводяться з грошима? Чи правильним чином ці люди звертаються за фінансовою допомогою? Чи розпоряджаються вони добрим і вірним чином грошима Божого Царства?
  3. Чи відповідають принципи їх діяльності Писанню? Чи проявляють вони у своїй діяльності послух Писанню? Це дуже важливо, тому що Бог благословляє лише те, що відповідає Його Слову.
  4. Чи моляться лідери, чи залежні лідери від Духа Святого, чи приносять довірені ним гроші реально відчутну, видиму користь Божому Царству? Біблія говорить дуже ясно, що Бог ненавидить недбалість, розтрату і марнотратство. Це не означає, що нам треба бути скупими, але це означає, що ми не можемо дозволити собі надмірності і нам не слід заохочувати марнотратство в будь-якому служінні.

Є деякі інші практичні поради, які я хотів би запропонувати вам у зв’язку з вкладанням ваших грошей у Царство Боже. Коли люди цього світу вкладають свої гроші, вони прагнуть отримати хорошу пораду від когось, хто досяг успіху у своїх вкладеннях. Я думаю, що Божим дітям слід також бути обережними у своїх вкладеннях. Дозвольте дати вам чотири важливі поради.

  1. Моліться. Ніколи не давайте без молитви!
  2. Виключіть з практики імпульсивний, емоційний дар. Не піддайтеся почуттям, що несподівано наринули! Я бачив незліченні суми грошей, що збираються людьми, які давили на емоції і імпульсивність. Є служителі, які навмисно експлуатують Божий народ з метою виманювання в нього грошей, і немає іншої такої довірливої і щедрої категорії людей у світі, яких було б так легко обдурити у фінансовому плані, ніж християни.
  3. Розвивайте контакти з людьми чи організаціями, яким ви жертвуєте. Вимагайте звітів! Дивіться на результат! Шукайте плід!
  4. Зберігайте віру і дозвольте Богу поступово збільшувати її. Якщо ви звикли думати в межах десяти доларів, то, швидше за все, нереально відразу почати думати в межах тисячі. Віра росте поступово. Якщо ви весь час думали в межах десяти доларів, починайте думати про п’ятдесят, і коли почнете почувати себе впевнено в цих розмірах, переходьте вище – до ста.

І, нарешті, є чотири результати мудрого сіяння ваших грошей. Вони затверджені Павлом: “Той же, Хто дає насіння сіячеві і хліб на поживу, дасть рясноту посіяному вами і примножить плоди правди вашої” (2 Кор. 9:10).

Ось ці результати мудрого сіяння:

  1. Хліб вам в їжу: ви отримаєте назад усе необхідне для вашого власного життя.
  2. Ви отримаєте ще більше насіння для сіяння на полі Божого урожаю. Якщо ви давали п’ятдесят доларів, ви виявите, що можете переходити до ста доларів і т. д. Це насіння для посіву в поле Божого урожаю, а не вирощення вашого власного егоїзму.
  3. Ви отримаєте збільшення урожаю від збільшення посіяного. Ваші сховища стануть більше. Але пам’ятайте: У вас буде більше, щоб давати!
  4. Бог “примножить плоди правди вашої“.

Я хочу сказати вам, що навчитися давати під водійством Святого Духа з молитвою – так, як говорить Писання, – це радість. Це не важкий обов’язок. Це радість! Ви бачитимете, як Бог приходить вам на допомогу, розширює і зміцнює вашу віру. Бог бажає, щоб ви вкладали в Його Царство. Якщо ви шукатимете Божої поради, Він зробить вас успішним вкладником!

Попередній запис

Двосторонні взаємини

Перший дар, який нам необхідно дати Богові, - це ми самі. Ми не можемо пожертвувати Богові щось прийнятне Йому до ... Читати далі

Наступний запис

Божий рівень - достаток

Ми встановили 6 важливих фактів, пов'язаних з даром. - По-перше, ключ до правильного дару - благодать. Благодать приходить тільки через ... Читати далі