Божий рівень – достаток

Ми встановили 6 важливих фактів, пов’язаних з даром.

– По-перше, ключ до правильного дару – благодать. Благодать приходить тільки через Ісуса, тільки через Хрест і приймається тільки вірою.

– По-друге, ми повинні передусім віддати самих себе. Ми не можемо купити Боже благовоління! Він спочатку вимагає, щоб ми підпорядкували Йому самих себе, до того як наші дари стануть угодними Йому.

– По-третє, після цього наш дар завершує і затверджує нашу праведність.

– По-четверте, дар є випробуванням щирості нашої любові до Бога і до наших братів-віруючих.

– По-п’яте, дар приносить за собою Боже благовоління. Бог любить того, хто доброзичливо, щедро дає.

– По-шосте, дар – це сіяння на полі Божому. Ті ж принципи, що використовуються в сільському господарстві, застосовуються і відносно дару. Господь хоче, щоб ми зрозуміли і застосовували ці принципи для того, щоб нам наслідувати благословення. Ми матимемо достатньо їжі для самих себе, матимемо насіння для сіяння, наші сховища збільшуватимуться, а урожаї ростимуть.

І, нарешті, нам необхідно побачити, що міра Божого провидіння для Його народу – це достаток. Це затверджено Павлом в одному з найбільш сильних віршів Нового Завіту:

Бог же має силу збагатити вас усякою благодаттю, щоб ви, завжди і в усьому маючи всякий достаток, були багаті на всяке добре діло” (2Кор. 9:8).

І знову, зауважте, що це – благодать, а не закон. Принцип благодаті затверджений у 2 Кор. 8:9: “Адже ви знаєте благодать Господа нашого Ісуса Христа, що Він, будучи багатим, став убогим заради вас, щоб ви збагатилися Його убогістю“.

Потім, у 2 Кор. 9:8, Павло каже нам про рівень благодаті, що виливається на нас через Хрест: “Бог же має силу збагатити вас усякою благодаттю, щоб ви, завжди і в усьому маючи всякий достаток, були багаті на всяке добре діло“.

Якщо ви проаналізуєте цей вірш, то побачите тут два ключові слова: слово “багаті” і слово “всяке”. Неможливо сильніше підкреслити міру Божого провидіння для Його народу: “…збагатити …усякою благодаттю …завжди і в усьому … всякий достаток …багаті на всяке добре діло”. Якщо ви маєте все необхідне, в усьому, завжди, будучи багаті на всяке добре діло, то, виходячи з цього вірша, не залишається абсолютно жодного місця для незадоволеної нужди.

Давайте тепер розглянемо значення слова “надлишок”. Що ж означає надлишок? “Надлишок” означає “більше, ніж треба”. Коли басейн переповнений водою, то вона переливається через край. Це – надлишок. Ісус сказав: “Від повноти бо серця говорять уста” (Мф. 12:34). Коли ваше серце переповнене, воно виливатиметься через ваші вуста. Що ж означає мати надлишок? Дозвольте мені проілюструвати це простим прикладом. Припустимо, вам потрібно сто доларів на покупки в магазині, а у вас – вісімдесят. Ви йдете в магазин, але ви купуєте не все, що вам потрібно. Якщо ви маєте сто доларів, і вам потрібні всі сто на ваші покупки, то ви купуєте з достатку. У вас рівно та сума, яка потрібна. Але якщо вам потрібно сто доларів на покупки, а ви йдете в магазин із сто двадцятьма – те ви купуєте з надлишку. У вас більше, ніж достатньо – це надлишок.

Боже провидіння – того ж рівня. Бог пропонує не просто достаток. Якщо ми вірою приймаємо Його благодать, то рівень Його провидіння – надлишок. У нас є більше, ніж достатньо для покриття всіх наших потреб.

Ви повинні відмітити, що кінцева мета надлишку – “всяке добре діло”. Це не на тілесні задоволення, а для того, щоб ми творили добрі діла, які Бог передбачив нам зробити.

Чому Бог бажає, щоб Його діти мали надлишок? Існує особлива практична причина, і вона записана в Діяннях 20:35, де Павло наводить слова Ісуса: “Бо Він сам сказав: “Блаженніше давати, ніж приймати“.

Є благословення в тому, щоб приймати, але ще більше благословення в тому, щоб давати. У Бога немає улюбленців серед Його дітей. Він бажає, щоб усі Його діти мали більше благословень від пожертв.

Бог робить доступним нам Свій надлишок, щоб ми не були обмежені в благословенні давати.

На завершення вчення про дар я хочу попередити: якщо ви бажаєте увійти до благословення Божого, – вам доведеться виразити свою віру справами. Недостатньо буде просто схвалити у своїй душі те, про що написано в цій книзі. “О, це було хороше вчення. Хіба це не дивно! Бог бажає, щоб я процвітав. Він бажає, щоб я мав надлишок”. Ніщо не зміниться у вашому житті, якщо ви не підете далі за це. У певний момент ви повинні будете підтвердити те, у що ви вірите, своїми кроками і справами віри. У Посланні Якова говориться наступне: “Бо як тіло без духу мертве, так і віра без діл мертва” (Як. 2:26). Ви можете всьому вірити і не мати нічого до тих пір, поки ви не додасте дій до своєї віри. Ви повинні робити кроки у вірі!

Якщо ви хочете такий надлишок, який приходить благодаттю, а не згідно із законом, то вам треба діяти у вірі, що означає – спочатку давати. Звернемося знову до слів Ісуса: “Давайте, і дасться вам: мірою доброю, натоптаною, утрушеною, переповненою віддадуть вам, бо якою мірою міряєте, такою ж відміряється і вам” (Лк. 6:38).

Ви бажаєте, щоб було дано вам? Тоді вам треба спочатку дати самому. Це – віра. Якщо ви не готові діяти у вірі, ви не приведете в рух процес, що приносить Боже досягнення успіху і Божий достаток у ваше життя.

Вам також необхідно утямити собі, що між сіянням і жнивами має пройти певний час. Коли фермер сіє насіння, він не починає пожинати вже наступного дня. Він кидає насіння в ґрунт і дозволяє йому померти. Тільки після того, як воно впаде в ґрунт і помре, через певний час воно принесе урожай. Цьому важливому уроку духовного життя вчить апостол Павло: “Роблячи добро, не будемо сумувати (що включає – робити добро своїми грошима); бо у свій час пожнемо, якщо не ослабнемо” (Гал. 6:9).

Павло каже в цьому уривку, що нам необхідно чекати призначеного Богом часу для жнив. Він прийде, якщо ми не ослабнемо. Але якщо ми станемо байдужими чи втратимо свою віру, або відвернемося від цих принципів, то Бог не гарантує урожаю.

Ми повинні жити і діяти у вірі в кожній сфері свого життя, включаючи сферу наших грошей.

Попередній запис

Дар - це "сіяння"

Ще один аспект дару: дар - це сіяння. Павло каже про це в 2-му Посланні до Коринф’ян: "При цьому скажу: ... Читати далі