Бог промовляє

Якраз у той момент, коли Елігу пояснює, наскільки неблагочестивим було з боку Йова вимагати божественного втручання, Бог втручається в цю історію. Він вторгається в неї, як нищівний ураган. Я малюю собі цю сцену як епізод мультфільму: дві крихітні фігурки занурено в пристрасну суперечку про те, що угодне Богові і що Він не стане робити. І тут величезна грозова хмара – Господь власною персоною – проноситься по екрану, змітаючи їх. Бог уразив усіх учасників цієї бесіди і Своїми словами, і самим фактом Своєї появи.

Велична Господня промова в розділах 38-42 книги Йова привернула увагу багатьох дослідників, не кажучи вже про захисників довкілля, які посилаються на неї на доказ того, що Бог цінує створений Ним світ. Я теж дивуюся прекрасним образам природи – страусам, гірським баранам, диким ослам і бегемотам. Але подив супроводить менш комфортне почуття повної ошелешеності. Мова Господня особливо дивна тим, про що в ній не говориться. У ній так і не заходить мова про страждання. І це просто вражаюче, після того, як тридцять п’ять розділів поспіль тільки про це і говорили. Чому Бог не відповідає на питання, яке терзає нещасного Йова?

Бог вибирає тему, яка повертає нас до сюжету двох перших розділів. Ми знову бачимо драму Йова як би з-за лаштунків. Йов і його друзі говорили тільки про страждання, бо вони знаходилися «усередині» трагедії і не могли розгледіти нічого іншого. Але Бог із самого початку знав, що головна проблема тут – не страждання, а віра Йова. Чи зможе людина зберегти віру у всемогутнього і невидимого Бога, навіть якщо все навколо неї суперечитиме цій вірі?

Бог не посвячує Йова в суть космічної боротьби, в яку людина, сама того не усвідомлюючи, виявилася залученою. Якщо дозволити Йову заглянути за лаштунки, будуть порушені умови парі, яке все ще не завершене. Бог також не виражає анінайменшого співчуття фізичному чи моральному стану Йова. Навпаки, Бог гнівно обрушується на Йова, перетворюючи його на обвинуваченого: «Хто то такий, що затемнює раду словами без розуму? Підпережи но ти стегна свої, як мужчина, а Я буду питати тебе, ти ж Мені поясни!» (38:2-3).

Іов, Наталя Кондратова

Він продовжує Свою потужну промову, не даючи Йову і слівця вставити. Одним ударом Бог повертає людину на лаву підсудних.

Звістка Божа, виражена рядом прекрасних поетичних образів, зводиться приблизно до наступного: «Йове, доки ти не зумієш трохи краще розібратися в улаштуванні фізичного світу, не намагайся вказувати Мені, як управляти його моральним механізмом». Описуючи чудеса природи, особливо її дива і навіть чудиська, Бог натякає на властиві матеріальному світу обмеження і внутрішні закони, в які Він вважає за краще не втручатися. Бог докоряє Йова тільки в одному: в обмеженості його погляду. Своє судження і свій виклик Богові Йов засновував на недостатньому свідоцтві. Ми, «публіка», знали про це із самого початку. Щоб виправити цей дефект зору, Бог розширює спектр видимого світу. Йов замість свого жалюгідного стану може тепер осягнути увесь всесвіт.

Мені здається, що, якби в той момент Бог зачитав Йову сторінку з телефонного довідника, Йов і це б прийняв. Усі його сумніви відступають перед доказом сили і слави Божої. «Тому я говорив, але не розумів… Це чудніше від мене, й не знаю його», – визнає Йов (42:3). Його покутне визнання і примирення з Богом вирішують нарешті суперечку, почату в розділі 1.

Суперечка йшла про віру Йова. Чи буде людина чіплятися за свою віру, якщо втратить всякі егоїстичні причини для цього? «Він прокляне Тебе!» – от на що поставив Сатана і програв. Йов зберіг свою віру.

Виголосивши Свою промову, Бог винагороджує Йова, подвоюючи його колишній стан. Таке рішення має влаштувати навіть друзів Йова з їх неповноцінним уявленням про Божу справедливість. Біль? Але і його Богові неважко зцілити. Ще волів і верблюдів? Будь ласка. Деякі люди зосереджуються на повідомленні про відновлене благополуччя Йова і підкреслюють, що Йов переніс лише тимчасове випробування, а тому отримав подяку. Проте в цілому пафос цієї книги переконує мене в тому, що суть її – не в нагороді за віру, а в самій вірі. Я говорю про це з обережністю, але в очах Божих і матеріальний добробут Йова, і навіть його фізичне благополуччя означають значно менше, ніж вирішення цієї космічної проблеми.

Подібно до Йова

Завдяки тій особливій точці зору, яку пропонують перші два розділи, історія Йова розповідає нам зовсім не тільки про надзвичайні випробування, що припали на долю нещасного старика. На початку розділу я зізнався: колись мені здавалося, ніби суть книги Йова зводиться до проблеми страждання. Тепер мені відомо, що для багатьох читачів цей сюжет книги стає парадигмою нашого власного життя. Повість про боротьбу між вищими силами і про випробування віри перетворюється на розповідь про страждання людини.

Йов зіткнувся з кризою віри, і криза зіграла в його житті більшу роль, ніж саме страждання. Те ж саме відбувається і з нами. Кожен з нас рано чи пізно опиняється в становищі Йова. Можливо, нам не доведеться зіткнутися з такими жахливими нещастями, але будь-яка трагічна випадковість, рокова хвороба і навіть втрата роботи може змусити нас трясти в нерозумінні головою, запитуючи: «Чому це сталося зі мною? За що Бог прогнівався на мене? Чому Він мене покинув?»

Часом ми починаємо сприймати зовнішні обставини – хворобу, свою негарну зовнішність, бідність, невдачі – як щось вороже і просимо Бога змінити ситуацію. Будь я красивіше… багатше…. знайди я відповідну роботу – і усе влаштується. Якщо б мені трохи стримати свої тілесні бажання, я б зміг усією душею повірити в Бога. Але Йов учить нас, що віра потрібна саме в той момент, коли вірити начебто і неможливо.

Як тільки випробування торкнеться нас, ми схильні замикатися у своїй проблемі, звужувати поле зору. Як Йов, ми починаємо звинувачувати Бога і сприймати Його як супротивника. Йов відверто запитує Бога: «Чи це добре Тобі, що Ти гнобиш мене, що погорджуєш творивом рук Своїх, а раду безбожних освітлюєш?» (10:3). Заглянувши за лаштунки в першому розділі, ми дізналися, що Йов був обраний, а не відкинутий. Бог ризикнув Своєю репутацією, цілком поклавшись на поведінку цієї конкретної людини. У той момент, коли Йов почуває себе покинутим і залишеним Богом, Бог особисто і дуже пильно стежить за кожним його словом. Людям здається, що Бог відсутній, а Він зовсім поряд.

Книга Йова переконала мене в тому, що Бога значно більше цікавить наша віра, ніж наше благополуччя. Це жорстока істина, і мені нелегко писати про неї, нелегко її прийняти. Вона мало відповідає тому приємному, затишно-домашньому уявленню про Бога, яке склалося в багатьох християн. Я б не дійшов цього висновку, якщо б книга Йова стояла в Біблії осібно. Але згадайте про випробування, яким піддавалися багато улюбленців Божих!

Звертаючись до Єзекіїля, Бог називає Йова в числі трьох найбільших праведників (див. Єзекіїль 14:14). Двоє інших, Ной і Даниїл, підтвердили свою віру: один – посеред всесвітнього потопу, другий – в оточенні левів. Авраам піддавався такому ж суворому випробуванню, як і Йов. Йому було велено власною рукою принести в жертву сина, народження якого він чекав усе життя. А Давид? Варто перечитати Псалом 22, щоб почути крик людини, залишеної Богом. Один рядок у Второзаконні показує зразок відносин Бога з народом обраним: «І будеш пам’ятати всю ту дорогу, що Господь, Бог твій, вів тебе нею по пустині ось уже сорок літ, щоб упокорити тебе, щоб випробувати тебе, щоб пізнати те, що в серці твоїм, чи будеш ти держати заповіді Його, чи ні» (8:2).

Серен К’єркегор (1813-1855)

Серен К’єркегор, той, що пройшов через душевні страждання, подібні до страждань Йова, дійшов висновку, що істинна віра, очищена як золото, виникає саме з цього парадоксального стану, з порушення очікувань, які ми пов’язували з Богом. Лягаючи в ліжко, К’єркегор клав книгу Йова під подушку, як дитина кладе підручник, щоб не забути за ніч вивчений з вечора урок. У його очах Йов і Авраам були істинними лицарями віри. Пройшовши через тяжкі випробування і перевірку, вони досягли того рівня віри і вірності, на який неможливо піднятися іншим шляхом. «Шпилька в п’ятці примушує мене підскочити вище, ніж стрибають люди із здоровими ногами», – каже К’єркегор.

Навіть Син Божий набув на землі досвіду розлуки з Богом. Як Ізраїль, Ісус пройшов через випробування в пустелі, щоб дізнатися, «що було в Його серці». Пізніше, у годину набагато тяжчого випробування, Ісус закричав на хресті (повторюючи слова Псалму 22): «Боже мій, Боже мій, нащо мене Ти покинув?..» Як Йов, Він зберігав віру всупереч цьому почуттю залишення Богом – «Отче, у руки Твої віддаю Свого духа!». І для Нього теж, як і для Йова, Отець ніколи не був такий близький, як у той момент, коли здавалося, що Він відсутній. Павло стверджує, що в момент хресної смерті Бог «у Христі примирив світ із Собою Самим» (2Кор. 5:19).

Попередній запис

Останній шанс

Багатостраждальний Іов, Роберт Ляйнвебер Йов виливає своє обурення перед Богом – і врешті-решт здобуває перемогу. От ... Читати далі

Наступний запис

Космічна битва

Чому Бог допускає і навіть заохочує такі випробування віри? Невже для Бога має значення, прийме Його або відкине цей чоловік, ... Читати далі