Протиборство

Багато читачів поспішно переходять від космічної інтриги, що збиває з пантелику в розділах 1-2, до піднесених міркувань друзів Йова, до великої поеми Бога про влаштування світу і до небагатьох – вкрай нечисленних, якщо врахувати, яке їм приписується значення, – проблисків надії в розмовах Йова. Проте ми повинні постійно нагадувати собі, що за всіма наступними сценами стоїть фон, заданий першими двома розділами. Режисер із самого початку пояснив нам природу цього протиборства.

Деякі коментатори розглядають розділи 1 і 2 з легким нерозумінням. Судячи з їх інтонацій, вони б вважали за краще, щоб книга Йова починалася відразу з третього розділу. Вірджинія Вульф писала: «Минулої ночі я читала книгу Йова – по-моєму, Бог зазнав тут поразки». Пролог показує, що Бог і Сатана – сторінки коментарю прямо-таки червоніють від незручності – уклали парі, причому Бог дав фору супротивникові. Нещасний Йов повинен був пройти через жорстокі випробування, щоб два могутні супротивники змогли дізнатися, хто ж з них сильніший. В якомусь сенсі Йов піддається старовинній перевірці, яку колись при набагато сприятливіших обставинах не зуміла пройти перша людина в Едемі. Адам і Єва зберегли б вічне блаженство і жили б у раю, якби повністю поклалися на Бога, Який так мало від них вимагав, обсипаючи їх благодіяннями. Йов, потрапивши в пекло на землі, повинен зберегти віру в Бога, Який вимагає від нього дуже багато чого, піддавши його нещастям.

Суперечка між Богом і Сатаною розгорілася зовсім не через дурницю: докір Сатани – Йов любить Бога тільки тому, що Бог «забезпечив його», – ставить під сумнів репутацію Божу. Виходить, що Сам по Собі Бог не заслуговує любові, що люди звертаються до Бога тільки тому, що вони розраховують на нагороду, що вони підкуплені Богом. За словами Сатани, Бог – брудний політик, що маніпулює виборцями, або гангстер, в якого може бути тільки утриманка, але не віддана дружина. Один священик казав, що люди люблять Бога, як селянин любить свою корову – за молоко та масло. Реакція Йова, коли усі підпори віри будуть прибрані, повинна була довести або спростувати звинувачення Сатани. Йов багатий. Якщо Бог позбавить його Свого благовоління, він багато втратить. Чи буде він як і раніше вірити в Бога, коли перетвориться на жебрака?

Йов і його друзі. В. Боровиковський

Значить, головна тема книги – чесність, справедливість. Йов поводиться так, немов випробуванню піддається добра слава Божа. Як міг люблячий Бог обійтися з ним так жорстоко? Проте всі претензії Йова до Бога виявляються поверхневими в порівнянні з тим найбільшим питанням, яке сформульоване в перших розділах: не справедливість Божа піддається перевірці, а віра Йова. Говорячи словами Генделя, Бог бажає «любові, не сплаченої страхом». Ми, читачі, що заздалегідь знають сюжет, стежимо, чи не з’являться тріщини в добрій славі самого Йова, коли він втратить усе, що цінував.

Історія Йова викликає в нас співчутливий відгук, бо ми теж постійно випробовуємо Бога саме у зв’язку з проблемою страждання. Наполегливо вимагаємо ми від Бога відповіді, і те, як Бог обійшовся з Йовом, викликає в нас несхвалення. Ми знову і знову переказуємо цю історію, цитуємо Йова, приєднуємося до його протесту. Йов допомагає нам виразити найглибшу і найвідчутнішу скаргу. «Ми волаємо в пітьмі і не чуємо відповіді», – каже Бертран Расел.

Наше співчуття переживанням Йова розкриває одну важливу особливість відносно сучасного світу до Бога. Слід підкреслити, що в будь-якому нинішньому переказі цієї древньої історії Йов опиняється трагічним героєм. Елі Візель заходить ще далі і докоряє Йова за те, що він знесилився перед Богом. Візель, що пережив холокост, не відчуває симпатії до персонажа, готового беззастережно передати себе в руки Господні, і вважає за краще стверджувати, що «правильний» кінець книги був втрачений і що насправді «Йов помер, не принизившись, він занурився у свою скорботу, залишаючись людиною цілісною, що не йде на компроміси».

Клайв Льюїс в есе «Бог під судом» точно вказав витоки нашого обурення: «Колись людина з’являлася перед своїм Богом (або навіть перед богами) як обвинувачений перед суддею. Сучасна людина поміняла ці ролі місцями – тепер вона суддя, а Бог сидить на лаві підсудних. Суддя цілком поблажливий; якщо Бог зуміє розумно і доказово захиститися від звинувачення в тому, що, будучи Богом, Він допускає війни, бідність і хвороби, людина готова Його вислухати. Можливо, суд навіть закінчиться виправданням Бога. Не це важливо. Важливо, що людина стала суддею, а Бог – обвинуваченим».

Хоча книга Йова допомагає нам сформулювати питання про незаслужене страждання, відповіді на нього вона не дає з тієї простої причини, що вже в розділах 1-2 ясно показано: як би не ставився до цього Йов, у книзі відбувається суд не над Богом, а над самим Йовом. Ця книга не відповідає на питання «Що робить Бог, коли я страждаю?» – пролог вже вирішив це питання і поставив наступне. Головна проблема тут – віра: що робить Йов? Як прийме він випробування?

Чим глибше я вивчав книгу Йова, тим ясніше розумів, що сприймаю її починаючи з третього розділу. Мені слід було б повернутися до перших двох розділів і осмислити зміст книги в їх ракурсі. Лише в першому і другому розділі, я нарешті осягнув суть сюжету: краща людина на землі зазнає найбільших нещасть – і це випробування віри, доведене до краю.

Чи володіє людина справжньою свободою? Сатана кидає Богові виклик: звичайно, розумна істота має досить свободи, щоб впасти. Доказом тому є і сам Сатана, і Адам, і кожен, хто жив відтоді на землі. Але чи володіємо ми достатньою свободою для того, щоб піднятися, щоб вірити в Бога, не маючи для цього жодних причин, окрім… Чи взагалі не маючи жодних причин? Чи може людина зберегти віру, навіть коли Бог здається їй ворогом? Чи віра, як і все інше, – продукт середовища, життєвих обставин?

Сучасний біхевіорист Едвард Вілсон пояснює добрі справи Матері Терези тим, що вона почувала себе в безпеці, покладаючись на Бога і віруючи в особисте безсмертя. Іншими словами, вона розраховувала на певну нагороду, і в цьому полягала «егоїстична» основа її діяльності. Вілсон, як інші психологи-еволюціоністи, відкидає чистий альтруїзм. Ми віримо в Бога тому, що сподіваємося щось за це отримати.

У перших розділах книги Йова ми зустрічаємося з батьком усіх біхевіористів – Сатаною. Він стверджує, що любов Йова до Бога «обумовлена». Відніми в нього заохочення – і побачиш, як розсиплеться ця віра. Йов, що б’ється із зав’язаними очима, наосліп, – це лицар, що вийшов на судовий поєдинок, якому судилося тривати віками і тисячоліттями.

Попередній запис

Вічний сюжет

Багатостраждальний Іов, Джеймс Тіссо Книга Йова справила таке сильне враження на Жана Кальвіна, що зі своїх ... Читати далі

Наступний запис

Друзі Йова

Іов і його друзі, Ілля Репін Після другого розділу Сатана більше не згадується в тексті. Йому ... Читати далі