«Скоріш скажи, як виглядає Бог»

Елен Сторкі розповідає, що з цим проханням – «Скоріш скажи, як виглядає Бог» – п’ятирічна дівчинка звернулася до свого новонародженого брата, коли вперше побачила його в лікарняній палаті. Вона вирішила, що немовля, яке щойно з’явилося з Небес, повинне мати якусь «внутрішню інформацію». На жаль, малюк тільки гукав у відповідь та закочував очки.

Старий Заповіт виконує прохання цієї дівчинки. І його пояснення відрізняється від того, яке ми могли б отримати, якби обмежили своє читання виключно Новим Заповітом. Хоча Ісус і є «образом невидимого Бога», Він позбавив Себе багатьох Божих прерогатив, щоб стати людиною. Професор Ленгдон Джілкі казав, якщо євангельське християнство можна назвати єрессю, то лише тому, що воно нехтує Господом Отцем і Творцем, правлячим усією людською історією і будь-яким людським співтовариством, на користь Сина Ісуса, що звертається особисто до кожного, – до його душі і долі.

Якби ми мали лише Євангелія, ми б знали лише обмеженого, занадто олюдненого і досить слабкого Бога – адже Ісус закінчив Свій шлях на хресті. Саме це викликало такий наполегливий опір юдеїв: незважаючи на Свої відважні претензії, Ісус не відповідав їх уявленням про Бога. Вони відкинули Його тому, що із їхнього погляду Він не підходив на роль Бога. Одкровення представляє нам інший портрет Ісуса – сліпуче світло, вершина слави, безмежна влада. І Старий Заповіт також пропонує нам абсолютно інше зображення Бога. Ми потребуємо цього фону, як потребували його перші учні Ісуса, щоб оцінити ту любов, яка зважилася на Втілення. Тільки так ми зуміємо зрозуміти, чим Бог пожертвував заради нас.

Відмовляючись від читання Старого Заповіту, ми істотно обідняємо свої знання про Бога. Бог – це не філософська концепція, а Особа, діюча в історії. Це Він створив Адама, уклав заповіт з Ноєм, призвав Аврама, назвав Себе по імені, з’явившись перед Мойсеєм, і погодився жити в шатрі посеред пустелі, щоб бути поряд зі Своїм народом. З першого розділу книги Буття на всьому протязі Старого Заповіту ми постійно бачимо, що Бог хоче відкритися людям, бажає, щоб Його упізнали. Старий Заповіт – це найповніше оповідання про те, «як виглядає Бог».

Джон Апдайк помітив, що «мозки наші більше не пристосовані для поваги і преклоніння». Навіть самі ці слова звучать дещо старомодно, причому саме в тій мірі, в якій ми відхилилися від вірного розуміння образу Божого, зафіксованого в Старому Заповіті. Ми вже не в змозі ні прийняти цей образ, ні обґрунтовано відкинути його. Бог став для нас чужим і таємничим Іншим, а не Тим Богом, Який здавався нам таким передбачуваним. Цьому Богові ніхто не може вказувати, що Йому робити (саме про це Господь гнівно і грізно каже Йову).

Я готовий визнати, що при читанні Старого Заповіту ми стикаємося і з такими проблемами, про які я вважав за краще б умовчати. На всьому протязі цієї книги мені доведеться боротися із самим собою, щоб прийняти неспотворений образ Божий. «Отже, бач добрість і суворість Божу», – писав Павло християнам, що жили в Римі. Я б вважав за краще думати тільки про милосердя Боже, але тоді я зведу власний образ Божий, а не той, який Сам Бог бажає відкрити нам. Не можу ж я міркувати про Бога, не прислухаючись до того, що Бог Сам каже про Себе.

Ми дуже по-різному уявляємо Бога. Хто Він? Умілий годинникар, що налаштовує механізм всесвіту, а потім йде на задній план і надає цьому механізму працювати самостійно? Чи Бог – дбайливий батько, що тримає у Своїх долонях не лише світ, але і кожну людину? Найбільш важливим завданням я вважаю реконструкцію справжнього уявлення про Бога.

*

Ми неминуче переносимо на Бога ті почуття і образи, які викликають у нас наші батьки. У Джорджа Бернарда Шоу виникли серйозні розбіжності з Богом, бо його батько був покидьком, безвідповідальною людиною, яку діти цікавили значно менше, ніж крикет і пиво. Клайв Льюїс також пройшов через довгу і тяжку внутрішню боротьбу, перш ніж зміг позбутися нав’язливого уявлення про свого батька, людину різку, поривчасту, що вдавалася до цитат з Цицерона, коли вимагалося напоумити підлітків-синів. Льюїс каже, що смерть його матері була подібна до загибелі Атлантиди: він ледве уцілів на одному з крихітних острівців. У приватній школі він потрапив у руки жорстокого учителя, який пізніше був визнаний психічно хворою людиною. Щоб набути любові до Бога, Льюїсу слід було спершу здолати образ, що склався в нього «за подобою» його перших наставників.

Клайв Стейплз Льюїс (1898-1963)

Старий Заповіт іменує Бога Отцем. Але цей Отець разюче відрізняється від батьків Льюїса і Шоу. Бог з’являється тут не лише левом, але і ягням, не лише орлом, але і квочкою, царем і одночасно рабом, суддею і в той же час пастирем. Ледве нам здасться, що ми вже уловили суть, як Старий Заповіт представляє нам абсолютно інше зображення Бога: ремісника, цирульника, виноградаря.

Немов безупинний барабанний дріб, із сторінок Старого Заповіту виходить звістка: світ обертається навколо Господа, а не навколо нас. У культуру древніх євреїв було імплантовано безліч обрядів і правил, що нагадували їм про це: вони присвячували своїх первістків і первістки своїх стад Богові, носили невеликі сувої із записами Закону на голові і на зап’ястках, вішали особливі знаки на двері свого будинку, по сотні раз на день вимовляли благословення, навіть носили особливу зачіску і особливий одяг. Віруючий юдей не міг і години – а тим більше цілий день – прожити, не наткнувшись на нагадування про те, що він живе у світі, що належить Богові. Єврейський календар був повний такими подіями, як Пасха і День спокутування, які мали не менше значення, ніж річний або місячний цикл. Євреї вірили, що світ належить Богові і що людське життя священне. Просто кажучи, воно належить Богові і тільки Бог може ним розпорядитися.

Це старозавітне переконання звучить украй несучасно. Хіба Декларація незалежності не затверджує наше право на життя, свободу і прагнення на щастя? Ми протестуємо проти будь-якого посягання на наші особисті права і проти всяких спроб визначити якісь межі, які могли б утруднити наш особистий простір. У секуляризованому, високотехнологічному суспільстві ми можемо тижнями існувати, ні на секунду не замислюючись про те, що світ належить Богові.

*

Я пригадую одну проповідь, яку почув у каплиці при Вітон-коледжі в сімдесяті роки, коли величезною популярністю користувалося вчення про «смерть Бога». Професор Роберт Вебер вибрав темою проповіді третю заповідь: «Не призивай Імення Господа, Бога твого, надаремно».

«Зазвичай ми надаємо цій заповіді досить вузький сенс: вона забороняє божбу», – сказав Вебер і далі, розширюючи тлумачення, стверджував, що ця заповідь означає вимогу «не жити так, немов Бога не існує» або, іншими словами, «завжди жити у свідомості присутності Божої». Чим глибше я вдумуюся в цю заповідь в її старозавітному контексті, тим з більшим переконанням визнаю правоту Вебера. А ключ до цієї свідомості і життя відповідно до нього ми знаходимо у великій спадщині єврейського народу – Старому Заповіті.

Я не пропоную повернутися до пейсів, талесу, заборони на свинину і деякі морепродукти. Проте я впевнений, що ми повинні багато чому навчитися в народу, чиє повсякденне життя було так тісно пов’язане з Богом. Коли ми зі свого часу озираємося на заповіт, укладений між Богом і древніми євреями, нас у першу чергу вражає його суворість, а також довільність або надмірність (на наш погляд) деяких приписів. Проте самі євреї нічого подібного не відчували. Мало хто з них просив Бога зняти харчові заборони або звільнити їх від частини релігійних обов’язків. Здається, вони були навіть задоволені тим, що їх Бог на відміну від язичницьких богів сусідніх народів побажав дати їм такі конкретні вказівки.

Як сказав вчений пуританин Перрі Міллер, уклавши договір з Богом, ти вже маєш справу не з невідомим, далеким, незбагненним божеством, а з особовим Богом, на Якого можна покластися. Євреї і Бог виявилися персонажами однієї і тієї ж історії. Усе, що відбувалося з ними, пов’язане з цим первинним сюжетом, а сюжет виявився любовним. Із самого початку Бог обрав це плем’я не тому, що воно було сильніше або чисельніше за сусідніх, і не тому, що воно відрізнялося якимись моральними якостями. Бог обрав євреїв тому, що Він їх полюбив.

Як всякий закоханий, Бог бажав взаємності. Усі заповіді, отримані євреями, виникають з однієї-єдиної вимоги – любити «Господа, Бога твого, усім серцем своїм, і всією душею своєю, і всією силою своєю». Зрозуміло, євреї раз у раз порушували цей припис. Але нині християни мають право іменувати три чверті Біблії Старим Заповітом тільки тому, що, скільки б євреї не підводили Бога, Він був вірний їм. Любов Божа знайшла новий шлях і виразила себе в Новому Заповіті.

Серен К’єркегор дав дві поради читачеві, що натрапляє на важкі місця в Біблії. По-перше, сприймати цю книгу як любовне послання. Продираючись крізь мовні, культурні та інші відмінності, не забувати про мету своєї праці: проникнути в суть, у надзвичайно важливе повідомлення від Того, Хто вас любить. А далі поступайте відповідно до того, що зуміли зрозуміти. На скарги, що у Священному Писанні стільки важких місць, що цілі книги здаються просто незбагненною загадкою, К’єркегор відповідає: на подібні міркування має право тільки та людина, яка зуміла повністю застосувати до себе зрозумілі їй сторінки Біблії.

Попередній запис

Одного заповіту недостатньо

Християни будь-якої конфесії згодні принаймні в одному: ми знаємо, що не можемо задовольнитися тільки Старим Заповітом. Ісус Христос приніс нам ... Читати далі

Наступний запис

Чи можна назвати Бога благим?

Тисячоліттями євреї повторювали молитву: «Подякуйте Богу всемогутньому, бо Господь благий і любов Його перебуває навіки». Варто б подумати над цією ... Читати далі