Не такі фарисеї

У багатьох людей склалося враження, що ледь не всі книжники, фарисеї були не тільки лицемірними, зверхніми людьми, а втілювали в собі всі можливі людські вади.

Проте, скажімо так, це враження дещо перебільшене і не зовсім вірне. Передусім, серед книжників, фарисеїв було чимало гідних людей, як наприклад, Никодим і Йосиф з Аримафеї, які потурбувалися, незважаючи на реальний ризик, поховати розіп’ятого Ісуса. Також не варто забувати про Гамаліїла, відомого нам, як «учитель закону, якого весь народ поважав» (Діян. 5:34), що свого часу заступився за апостолів перед синедріоном. Свого часу це зробив і Никодим стосовно Ісуса (див. Ін. 7:50-52). Тобто не всі фарисеї були тими, ким ми їх звикли вважати: підступними, брехливими, мстивими людьми, які зрадили і вбили Спасителя.

І цей щойно згаданий образ теж не зовсім відповідає дійсності, а все через те, що Ісуса зрадив один з учнів, а вбили Спасителя римляни за сприяння передусім храмового священства, у більшості своїй саддукеїв, а фарисеї в цьому злочині були скоріше статистами, ніж реальними учасниками подій.

Відразу обмовимося, що це не спроба обілити фарисеїв, виставити їх просто взірцем праведності, зовсім ні. Просто ми повинні додержуватися правди, істини, реального стану справ, а не жити заяложеними стереотипами, які насправді перебувають далеченько від істини. «Я для того народився і для того прийшов у світ, щоб свідчити про істину; кожен, хто від істини, слухається голосу Мого» (Ін. 18:37), – сподіваємось, ці Христові слова зможуть переконати вас, що треба більш серйозно підходити до історичних фактів, а не перебувати під впливом помилкових стереотипів.

Отже, зробивши таке зауваження, підсумуємо, що не всі фарисеї були лицемірними, зверхніми людьми, яким було байдуже до істини. Насправді, дехто з них шукав її. Можливо, їх не було багато, але, чесно кажучи, якщо бути відвертими, принаймні перед самими собою, істину у всі часи шукає вкрай мала кількість людей. Так що не буде, напевно, значним перебільшенням стверджувати, що фарисеї – це певна група людей (між іншим, не дуже чисельна), які були доволі добре обізнані на священних біблійних текстах, звісно, пишалися цим (а хто ж цим не буде пишатися?), і через це зверхньо ставилися до малограмотного оточення (цим багато хто грішить і з наших сучасників), а також намагалися жити згідно прочитаного. Одним словом, таких людей можна побачити сьогодні і серед нас, у колі вірних будь-якої християнської конфесії.

І всі можливі людські вади в них ви навряд чи знайдете, хіба що деякі з них. І, звичайно, не в такій «запущеній» формі, яку можна спостерігати у світі. Проте, відразу обмовимося, у житті всяке буває, але не так часто і не в такій страшній формі, як дехто вважає чи хоче бачити саме в колі віруючих.

Так що зважаючи на все, можна резюмувати: не такими вже поганими, «синами пекельними» були фарисеї, як багато хто вважає з нас. Проте ці начебто «не такі вже погані» люди свого часу не змогли побачити в Учителі з Назарету довгоочікуваного Месію, а дехто з цих «непоганих» людей доклав руки для Його цькування та навіть вбивства.

Про те, що могло стати причиною такого жорстокосердя і який урок ми можемо отримати з цього, ми поговоримо наступного разу.

Редакція сайту

Щоб завантажити цей запис у форматі doc натисніть на посилання:
docНе такі фарисеї


Ваш коментар:

Попередній запис

Фарисейська закваска, або 8 видів лицемірства

Горе вам, книжники і фарисеї, Джеймс Тіссо "Тим часом, коли зібралися тисячі народу, так що тиснули ... Читати далі

Наступний запис

Як не стати фарисеєм

Змова фарисеїв та іродіян проти Ісуса, Джеймс Тіссо А тепер настав момент, коли варто поділитися кількома ... Читати далі