Син Божий на весіллі (Ів. 2:1-11)

Чудо в Кані, Володимир Маковський

Весілля в Кані Галілейській… Цей фрагмент Іванового Євангелія викликає в деяких естетів мало що не обурення. Маю на увазі тих людей, для яких Бог асоціюється лише з набожною поважністю та димом кадил. Натомість Ісус, Який танцює на весіллі, – це для них справжній жах! Не кажучи вже про оте дивне чудо: звичайно, Він заслуговує похвали й прослави за те, що зцілює хворих, воскрешає померлих… але забезпечувати весілля вином… Хіба такий учинок гідний Бога?! Та ще й вина був не один літр! Шість кам’яних посудин, кожна з яких могла вмістити дві або три міри, наповнили по вінця. Одна міра (хоча в різні часи міряли по-різному) – це приблизно сорок літрів, а отже, можемо припустити, що в кам’яних посудинах було близько шестисот літрів вина!

Не забуваймо, однак, що в тому суспільстві весілля тривало впродовж цілого тижня й запрошували на нього всіх знайомих, усіх мешканців містечка (звісно, їх не було надто багато) і навіть випадкових гостей, які саме тоді опинилися там. Час весіллі обов’язково мав бути найрадіснішим тижнем у житті ізраїльтянина; якщо на час цих урочистостей припадав день посту, то рабини звільняли весільних гостей від нього.

Тому зрозуміємо, що за такої кількости запрошених на тижневий бенкет вина могло не вистачити, що своєю чергою скомпрометувало б молодят.

Отож, погляньмо ще раз на поведінку Ісуса в цій ситуації, адже вона виразно свідчить про ставлення Бога до нас: Бога не цікавлять самі наші молитви та піднесені думки, Він хоче приходити на допомогу не тільки тоді, коли нам загрожує небезпека, коли хворіємо чи почуваємося нещасними… Він прагне бути з нами щодня, у нашому буденному житті, зокрема – у хвилини радости; бажає, щоб Його запрошували й на весілля, а не лише на похорон (хтось звернув увагу на те, що коли люди кажуть «такою була воля Божа», то, без сумніву, розмовляють про чиюсь смерть… так, наче гарні, радісні події не входили до Його намірів!).

Однак зводити чудо в Кані тільки до виміру повноцінности подружжя та вирішення невідкладних проблем було б надмірним спрощенням.

Це чудо передусім становило – так, зрештою, окреслює його саме Євангеліє – знак, який був добре знаний тодішнім людям, але залишається незрозумілим для нас. Отож, згідно з біблійною традицією, вино – це символ радости, а часом особливої благодати мав стати той час, коли об’явиться Месія. Один з апокрифів розповідає, що за часів Месії «кожна виноградна лоза матиме тисячі гілочок, кожна гілочка – тисячі китиць, кожна китиця – тисячі грон» (2 Вар.[1]). Отже, використовуючи цей знак, Ісус демонструє, що, крім радости, пов’язаної зі шлюбом, існує також інша, ще більша причина для радости – прийшов Той, про кого говорили пророки, настав час спасення.

Але чи ми, християни, ще здатні відчувати радість від того, що Ісус прийшов на цей світ? Що це нині для нас – сухий історичний факт чи найпрекрасніша подія, яка має просто-таки неймовірне значення для нашого життя?

Євангелист закінчує опис весілля твердженням, що «ввірували в Нього учні Його» (Ів. 2:11). Увірували не лише через те, що побачили чудотворця, а й тому, що зрозуміли знак Месії. Спромоглися вловити, що Бог дає їм знак, що промовляє до них не тільки в затишку святині чи синагоги, а й серед весільних співів.

Добре було б, якби ми змогли розвинути в собі ці два вміння: розпізнавати Божі знаки, які отримуємо від Нього в найнесподіваніший час і в найнезвичнішому місці, та тішитися присутністю Того, хто єдиний може подарувати нам справжню радість.


[1] Ідеться про Другу Книгу Варуха – апокрифічну книгу Старого Завіту, відому також під назвою Одкровення Варуха, яку датують II ст. – Прим. пер.

Попередній запис

Притча про нечесного управителя (Лк. 16:1-13)

Біблійне заохочення до злодійства та корупції?! Невипадково цю притчу вважають найважчою: управитель, якого мали звільнити з роботи, бажаючи забезпечити собі ... Читати далі

Наступний запис

За лаштунками суду (Ів. 8:1-11)

Коли привели її до Ісуса, вся тремтіла й була нажахана. «Оцю жінку, Учителю, зловлено на гарячому вчинку перелюбу… Мойсей же ... Читати далі