Гріх марнославства і боротьба з ним

Марнославство, пихатість – гріх, властивий кожній людині, перемогти який можна тільки упокорюванням, покаянням і звеличенням ролі Божої у своєму житті.

Чому марнославство – гріх

Бог створив людину за образом Своїм, наділив її тими якостями, якими Сам побажав. Комусь дано більше, комусь менше, усе по волі Творця.

Дияволові не подобається упокорювання і спокій у душах людських, і сіє він насіння гріха, у вигляді заздрості, почуття неповноцінності, гордині і піднесення, які переростають у марнославство.

Марнославство – страшний гріх, бо він розділив Царство Боже. Люцифер – прекрасний ангел, син зорі, почав вважати себе рівним Творцеві, через свій бунт, причиною якому було марнославство, гординя, був скинутий з небес.

За словами Паїсія Святогорця марнославство – ганебна і страшна річ, адже вона Ангелів перетворило на демонів. Самомилування і піднесення властиві кожній людині, і боротьба з цим гріхом триває до самої смерті.

За словами Біблії усе, що поневолює людину, є гріхом. (1Кор. 6:12). Піднесення і його похідні – гордість, гординя, егоїзм стають пристрастю, а людина – їх рабом. У раба завжди є володар, і в цьому випадку це не Бог. Марнославство повертає вірного спиною до Творця, лицем до диявола, який все спотворює в житті християнина.

Перше, що потрапляє під атаку самомилування, це упокорювання, основна християнська чеснота. Прихований гріх самопіднесення паразитує на чеснотах.

Марнославство викликає бунт, розвиваючи в людині грішні пристрасті. Святі підкреслювали, що пихаті помисли ведуть до зникнення послуху Богові.

Марнославство багатолике

Марна слава – так можна розкласти на два слова марнославство, піднесення, прагнення людей виглядати краще в очах навколишнього світу.

Основними проявами марнославства є:

  • пошук слави;
  • бажання виглядати кращим в усіх справах;
  • жадання шани, похвали;
  • піднесення своїх «надутих» чеснот;
  • «зоряна хвороба».

Важливо! Зовнішні ознаки, такі як одяг, манера розмови, поведінка можна побачити з першого погляду. Розрізнити внутрішнє піднесення можна тільки з часом або в критичній ситуації.

Пристрасть до земного шанування з Божого погляду є пустим звуком, бо жодним способом не провадить до вічного життя. Пихату людину більше хвилює, що скажуть про неї люди, ніж те, що думає в цій ситуації Бог. Хворий на порочну пристрасть християнин не терпить докорів, повчань, він постійно орієнтується на оточення.

Пихаті люди – дволикі, вони в різних ситуаціях поводяться по-різному. Бажаючи здаватися кращими, гнівливі стають ласкавими, легковажні виглядають серйозними, ненажери – стриманими в їжі. Удаване упокорювання, покаяння в пихатих людей носять тимчасовий характер і обов’язково проявляються залежно від обставин.

Крик, гнів – породження марнославства

Про гнівливість, неприборканий крик попереджає Антоній Великий, який відносить піднесення над ближніми до гріха.

Будь-який нерозкаяний гріх провадить до смерті. Апостол Павло писав, що жоден гріх не повинен панувати над християнами. (Рим. 6:14)

  • Егоїзм

Егоїзм є одним з відтінків піднесення, гордості, гордині. Егоїст сам не знаходить спокою, але іншим теж не дасть жити в радості. Егоїст, що стоїть на своєму переконанні, швидше «лоб розіб’є», ніж визнає себе неправим. Егоїзм народжує страх втратити повагу, нехай хибних, але соратників.

Завзятість, упертість егоїстів – страшна сила, пристрасть, якою пихатий хворий накриває себе все більше, не бажаючи видужувати.

  • Гординя і презирство

Людина, яка ходить у млі гордості, практично ніколи не помічає досягнень людей, які її оточують. Чужі дарування в гордівника викликають не радість за друга, а заздрість і почуття самоприниження. До людини, постійно зайнятою собою, ніколи не дійдуть високі думки від Бога. Гордівник з презирством ставиться до усього, що його оточує, будь то порада, настанова або осуд.

Піднесення постійно триматиме людину, що страждає на гординю, у підвішеному стані. І доки вона не опуститься на землю і не визнає себе грішною, Царства вічного їй не досягнути.

Порада! Перемогти піднесення, самомилування можна тільки презирством до нього, визнавши готовність з’явитися перед судом Божим, відірвавшись від бісівської брехні про самого себе.

Багатому Закхею була не важлива думка людей про його вчинок, коли багач невеликого зросту забрався на дерево, як хлопченя, щоб звернути на себе увагу Ісуса Христа. Закхей відкинув всякий сором перед людьми, йому було все одно що скаже світ.

Дуже чітко описав марнославство святитель Іоанн Златоуст, порівнявши його зі зміною погоди, дня і ночі. Так і пихата людина ніколи не насититься своїм самомилуванням, перебуваючи в радості і смутку. Преподобний Ісаак Сирин підкреслює, що істинно духовний християнин завжди вважатиме себе гіршим і нижчим за всіх.

Як вилікуватися від пихатих помислів

Як це не звучить абсурдно, але основним ґрунтом для гордині є добрі справи. Біблія пише, що віра без справ мертва (Як. 2:17), але зробивши комусь добро, негайно слід забути про нього, не хвалити себе, не захоплюватися собою навіть глибоко усередині.

Помітивши глибоке задоволення усередині себе після зробленої справи або здійсненого вчинку, міркуйте, хто дав силу і кому належить слава. При перших проявах самомилування потрібно помолитися, призвавши Ісуса на допомогу, поставити для сатани бар’єр.

Хороший голос для співу в хорі, або вміння передати духовну суть святого образу – дари від Бога, у них немає заслуги людини. У притчі про таланти Ісус якраз і каже про такі випадки, коли хазяїн, від’їжджаючи, залишає рабам по таланту, а потім вимагає звіту. Один закопав талант, щоб не втратити, і був вигнаний, а другий примножив свої гроші, за що отримав стільки ж. (Мф. 25:15)

Обдаровані люди повинні пам’ятати, вони – хороші раби, яких чекає нагорода на Небесах, але таланти належать Богові. Диявол обов’язково зіграє на підвищенні зарозумілості, лестощах і похвалі. Вірний постійно повинен пам’ятати, усе в житті дане Богом, це Його заслуга, тільки Їм гордимося.

Найнебезпечніше – внутрішнє марнославство. Робиш – гордишся, не робиш – знову виникає самовдоволення. Сатана тільки і чекає, щоб підставити підніжку християнам, використовуючи горе і радість.

Чим більше людина наповнюється духовною силою, тим вищими стають спокуси від пристрасті марнославства, які ведуть до болісного падіння. Вилікуватися від марнославства допоможе відмова від людської метушні. Бог допомагає тим людям, які намагаються в усіх справах залишатися на останньому місці під час похвали. Лагідність і упокорювання є основною зброєю проти пристрасті марнославства.

Порада! Прекрасні ліки від пихатих помислів – таємні добрі справи, коли плоди зроблених справ залишаються в таємниці.

Як реагувати на похвалу і критику

Людям властиво дякувати і хвалити за добрий вчинок іншої людини, яка при цьому повинна прийняти хвалу, але віддати усю славу Богові, працюючи заради Творця. У той момент, коли звучить хвала, слід відповісти, що вся слава належить Богові, а ми тільки виконавці.

За словами Іоанна Ліствичника, наруга і ганьба повинні народжувати терпіння та упокорювання. Всяку критику потрібно приймати у вигляді гною і добрива для духовного зростання.

Велика благодать від Всевишнього Творця для християн у перемозі над марнославством полягає в умінні:

  • упокорюватися;
  • бачити свою неміч;
  • знати духовні сили;
  • залишатися самим собою.

За матеріалами Всесвітньої мережі

Попередній запис

Найбільший гріх

Я зараз хочу поговорити про ту частину християнської моралі, в якій вона особливо різко відрізняється від усіх інших норм моральності. ... Читати далі

Наступний запис

Що таке пихатість?

На цих днях, коли я повинен був покарати одного підлітка за його пихатість, він спробував мене переконати, що це не ... Читати далі