Коротко про гордість

Бог гордим противиться, а смиренним дає благодать” (Як. 4:6). “Погибелі передує гордість” (Притчі 16:18). “Бо все, що в світі: похіть плотська, похіть очима і гордість житейська, не від Отця, а від світу цього” (1Ін. 2:16).

Що таке гордість взагалі?

“Гордість – зарозумілість, надмірна висока думка про себе”. “Гординя – непомірна гордість”, – так свідчать словники.

Наведені пояснення дозволяють зробити висновок, що гордість, це думка про себе, самовизначення своїх достоїнств, самопіднесення себе перед іншими.

Які властивості притаманні гордості?

  • Не можна так гордитися, щоб при цьому нікого не принижувати.
  • Якщо в сім’ї, серед дітей хтось ставить себе вище за інших і принижує їх, то батькам це неприємно, бо для них всі діти рівні; так і Бог “гордим” противиться, бо для Нього всі люди рівні, а ті, що звеличують себе і принижують інших гнівлять Його.
  • Гордівливий принижує других, ображає оточення, розпалює до себе недоброзичливість.
  • Гордівливий вимагає від других особливої пошани, особливих стосунків і взагалі надмірний у вимогах до ближніх.
  • Гордівливий грубіє і стає не здатним сприйняти чиюсь пораду, а тим більше зауваження, що послужило б до виправлення помилок.
  • Замикаючись у “шкаралупу” зарозумілості він не розвивається, не удосконалюється і зазвичай відстає навіть від тих, над ким звеличується. Тому, своєю гордістю завдає собі шкоди.
  • Гордість псує.
  • Гордість губить.

Верховний ангел “денниця, син зорі” (Ісаї 14:12), “херувим, який осіняє” (Єзекиїля 28:16) був вигнаний із середовища “вогнистих каменів” лише тому, що “від краси загордилося серце” (Єзекиїля 28:17). Та і всім, хто гине “погибелі передує гордість” (Притчі 16:18). Причиною непослуху юдеїв пророчим викриттям і напученням була теж гордість (Єзекиїля 13:17), яку пророк багато оплакував.

Важко охопити все, щоб намалювати картину, скільки зла приносить ця погана якість – гордість.

Усім нам, щоб позбутися цієї руйнівної вади, слід уважно прислухатися до слів Священного Писання: “Не думайте про себе більше, ніж треба думати; але думайте скромно, в міру віри, яку Бог приділив кожному.Не звеличуйте себе, а наслідуйте смиренних; не будьте зарозумілі” (Рим. 12:3,16).

Усім, хто приходить до Нього, Христос радить починати нове життя з того, щоб навчитися від Нього лагідності і смирення (Матфея 11:28,29). Що абсолютно протилежно гордості.

Завжди пам’ятатимемо, що гордим Бог противиться, а смиренним дає благодать.

За матеріалами сайту yess.kіev.ua

Попередній запис

Гордість у світлі Біблії

Спершу, давайте поставимо себе наступне запитання: які почуття приходять мені на серці, коли я чую про гордість або бачу її ... Читати далі

Наступний запис

Стати вільним

Істина визволить вас, Джеймс Тіссо – Якщо будете перебувати в слові Моєму, то ви істинно будете ... Читати далі