1 Тимофія 6:11-16 – 6:17-21

1 Тимофія 6:11-16 – Славне з’явлення Царя

«Але ти, о Божа людино, утікай від такого, а женися за правдою, благочестям, вірою, любов’ю, терпеливістю, лагідністю! Змагай добрим змагом віри, ухопися за вічне життя, до якого й покликаний ти, і визнав був добре визнання перед свідками багатьома. Наказую перед Богом, що оживлює все, і перед Христом Ісусом, Який добре визнання засвідчив за Понтія Пилата, щоб додержав ти заповідь чистою та бездоганною аж до з’явлення Господа нашого Ісуса Христа, що його свого часу покаже блаженний і єдиний міцний, Цар над царями та Пан над панами, Єдиний, що має безсмертя, і живе в неприступному світлі, Якого не бачив ніхто із людей, ані бачити не може. Честь Йому й вічна влада, амінь!»

Коли я це пишу, Лондон готується до іншої важливої події, пов’язаної з королівським домом. Це п’ятдесята річниця коронації королеви Єлизавети II. Безліч народу, а також відеооператори і фотожурналісти займають місця, щоб відсвяткувати цей день урочистою службою, особливою музикою і багатими банкетами. Що б люди не думали про монархію взагалі, і цього монарха зокрема, безперечно, що це буде вражаючий день. Коли королева з’являється з Вестмінстерського абатства після служби, люди махатимуть прапорцями, дзвони дзвонитимуть, усе буде наповнене оваціями. Люди, які це побачать, пам’ятатимуть про цю подію, швидше за все, решту свого життя.

Світ першого століття, в якого не було телебачення, знав, як організувати великі імператорські виходи так, щоб зовнішність імператора була приголомшуючою і захоплюючою, щоб вона надовго запам’яталася глядачам. Оскільки ледь не більша частина імперії вже поклонялася імператорові як богові або, принаймні, як «сину божому» («богом» у даному випадку був попередній імператор), задум його «появи» сполучав у собі два ці поняття: головний захоплюючий державний захід і момент божественного одкровення. Слово, що з’єднало в собі всі ці сенси, – epiphaneia, слово, яке християни використовують у значенні Богоявлення. Павло навмисно говорить про майбутнє «з’явлення» Ісуса словами, які його слухачі визнали б звичайним атрибутом Цезаря, римського імператора.

Будь-хто, хто таке писав, і будь-хто, хто це читав (у будь-який час у першому столітті в римському світі) міг знати, наскільки підривною була подібна заява. Але це не лише натяк. Павло пояснює це, рядок за рядком. Коли ви йдете за Царем Ісусом, то це означає, що ви завербувалися на службу до єдиного істинного Бога, Царя над царями та Пана над панами, абсолютному Повелителеві. Усі земні царі повинні вклонитися Йому. «З’явлення» Його Сина – єдине царське «з’явлення», на яке можна розраховувати.

Але якщо Павло використовує в цьому уривку римську термінологію, він також користується уявленнями грецької філософії – уявленнями, в які дуже багато людей, включаючи багатьох християн, продовжують вірити до цього дня. Багато філософів, і древні, і сучасні, вважали, що в кожної людини обов’язково є безсмертна «душа», внутрішнє, нематеріальне життя, яке житиме після фізичної смерті незалежно від того, як людина поводилася. Дійсно, багато людей намагалося затвердити уявне християнське вчення про спасіння в цих термінах, ставлячи найважливіше питання: що буде з цією «душею» у загробному житті. Павло кидає виклик цій доктрині. Він дійсно вірить у загробне життя для всіх людей і до суду під час або після смерті, який визначить майбутнє блаженство або майбутні муки. Це ясно з багатьох уривків його послань, наприклад з Рим. 2:1-16. Але апостол ніколи не говорить про це в тому сенсі, що в людей є безсмертна душа; є дуже серйозна основа, чому він у це не вірить. Тільки в Бога є безсмертя (в. 16). Бог – максимальна реальність: Він настільки світлий, що найяскравіше людське світло темне в порівнянні з Ним і повинне сховатися від Його прекрасного сяйва. Якщо люди отримують нове, безсмертне життя (саме це означає «безсмертя»), воно в них тому, що Він дає їм це як новий дар благодаті (див. наприклад 1Кор. 15:52). І для Павла це нове, безсмертне життя не існуватиме у формі самотньої душі. Вона буде новим, воскреслим тілом. У декількох ясних, гострих, урочистих фразах Павло з’єднав силу Риму і мудрість Греції разом з викликом Благої звістки Ісуса, вкоріненої в юдаїзмі.

Це прочитання уривка дає особливий смак і силу вимогам автора, які знаходяться на початку уривка. Нам занадто легко прочитати вірші на кшталт 11 («правда, благочестя, віра, любов, терпеливість, лагідність») і 14 («чистий і бездоганний») і подумати: «Ну так, загалом, він каже, що мені треба вчитися поводитися краще». Звичайно, це правда, але суть усього цього в тому, що ці якості – це способи, які ви повинні використовувати, щоб підготуватися до майбутнього з’явлення Царя і завербуватися зараз до Нього на службу. Імператор закликав людей служити у своїй армії, і коли вони наймалися на службу, вони повинні були публічно присягатися йому у вірності. Тепер Ісус закликає людей, щоб служити в Його армії – хоча ця битва включає не зброю і вбивство, а любов, терпеливість і лагідність. Це «добрий подвиг».

Епітет «добрий», яким Павло, схоже, захоплюється у віршах 12 і 13, може означати «хороший» або «красивий». Це – одне з найвищих слів похвали його мовою. Коли ви наймаєтеся на цей добрий подвиг, ви здійснюєте «добре визнання перед свідками багатьома» – заявляєте перед хрещенням, що Ісус є Христос. Вам нагадують про самого Ісуса, Який стояв перед представником Цезаря, Понтієм Пилатом, і оголосив, що Він був дійсно Царем юдейським, іншими словами, Месією, істинним повелителем світу. Вимоги віршів 11 і 14 – самі по собі не настанови, як потрібно по-новому себе поводити. Це – основні вимоги для добрих солдатів армії істинного Царя.

Цей цілісний спосіб життя дуже відрізняється від поведінки, яка описана в попередньому уривку (де говориться про тих, хто бажає збагатитися, хто впадає в спокусу і в мережі). Це підбадьорює нас, щоб підвести голову і побачити, куди ми покликані йти, а не озиратися на решту світу і згорати від заздрості через матеріальне багатство, яке є в інших.

Цей контраст втілений в енергійній мові, яку Павло використовує, щоб описати, як ми повинні уникати такого способу життя і прийняти шлях Ісуса. Подумайте про тварину, якої ви дійсно боїтеся, – чи розсерджений це носоріг або великий павук. Якби ви зайшли за ріг і зіткнулися б з ним, що б ви хотіли зробити? Звичайно, втекти. Так от, те ж саме ви повинні відчувати з приводу жадібного, заздрісного способу життя тих, хто хоче бути багатим. Тепер подумайте, що б ви відчували, якби побачили, як людина, яку ви любили найбільше на світі, яку дуже довго не бачили, йде вулицею. Що б ви зробили? Та кинулися б за нею, звичайно. Так от, те ж саме вам треба робити за допомогою цих чеснот: правда, благочестя, віра, любов, терпеливість, лагідність. Вони не з’являються просто так. Вони зустрічаються в чиємусь житті, бо ця людина енергійно прагнула до них, працювала над ними, хотіла знову і знову жити саме так, а не інакше. Люди, які роблять це, у процесі виявляють, що починають жити «вічним життям» вже зараз (в. 12). Саме тому, коли Цар царів покаже Свого Сина, вони будуть готові до цієї події і святкуватимуть Його славне царське з’явлення.

1 Тимофія 6:17-21 – Що робити з грошима

«Наказуй багатим за віку теперішнього, щоб не неслися високо, і щоб надії не клали на багатство непевне, а на Бога Живого, що щедро дає нам усе на спожиток, щоб робили добро, багатилися в добрих ділах, були щедрі та пильні, щоб збирали собі скарб, як добру основу в майбутньому, щоб прийняти правдиве життя. О Тимофію, бережи передання, стережися марного базікання та суперечок знання, неправдиво названого так. Дехто віддався йому, та й від віри відпав. Благодать з тобою. Амінь.»

«У нас усе було б гаразд, якби не сталося краху фондової біржі».

Він був чудовою людиною, добрим і веселим, що прожив довге і захоплююче життя. Він багато подорожував, зустрічав багато цікавих людей, писав книги, підкорював гори і підняв на ноги велику сім’ю. Він з нетерпінням чекав відставки, щоб безтурботно зажити у великому старому будинку, в якому його сім’я жила декілька поколінь.

І потім це сталося. Більша частина його заощаджень була пов’язана з інвестиціями. Він слідував кращим порадам. Він перевірив мандат кампаній, куди вкладалися гроші. Але несподівано ціни на акції його компаній на біржах у всьому світі обвалилися, і він, і мільйони інших виявили, що їх основні заощадження майже нічого не коштують. Тепер він не міг собі дозволити утримувати свій будинок і був вимушений переїхати в набагато тісніше помешкання.

Багато людей, які це читають, можуть відчути заздрість, що в когось були спочатку такі гроші. Я знаю про цю спокусу по собі! Можливо, нам треба на хвилину повернутися до віршів 9, 10 і 11. Частково сенс цього уривка, який ясно викладений у вірші 17, полягає в затвердженні істини ненадійності багатства. Мало того, що ви не можете узяти це із собою у світ інший, як нагадав нам вірш 7, але ви не можете бути упевнені, що у вас воно збережеться і тут. У світі, який все більше і більше залежить від грошей, схоже, майже непристойно про це згадувати, але Новий Заповіт, як дуже часто, строго практичний і нагадує нам те, що наша культура хоче, щоб ми забули. Гроші приходять і йдуть; а Бог – ні. На гроші не можна покластися, і навіть ті, у кого їх багато, занадто швидко виявляють, що це їх не задовольняє (див. знову вірш 8). Якщо ви привчили себе отримувати задоволення тільки від того, що приносять гроші, вам треба перенавчатися.

Павло, проте, не каже багатим, що вони повинні віддати усе це відразу. Ісус одного разу велів комусь так зробити (Мр. 10:17-22), бо Він міг бачити, що для цієї людини багатство було ідолом, який поневолив її і не давав їй слідувати заклику працювати для Царства Божого. Звичайно, для багатьох це так. Ісус часто нагадував Своїм слухачам про цю небезпеку. Але є інші, у кого, з якоїсь причини, буває більше грошей, ніж треба для їх головних потреб, і кого треба мудро наставити, що робити з грошима. От ця настанова.

Спершу багаті не повинні використовувати свої гроші, щоб звеличуватися. Зарозуміла аристократія, яка керує за правом народження, – це досить погано; зарозуміла плутократія – ще гірше. Швидше ті, у кого більше грошей, ніж для них треба (а «треба» не означає «хочуть»!) мають знайти відповідні способи за допомогою своїх фінансів робити добро. Був час, коли люди з грошима будували школи і лікарні або навіть церкви. Був час, коли багаті були меценатами; багато прекрасних робіт: чи картин, чи симфоній чи чогось ще існує тому, що багатий покровитель був готовий допомогти бідному, але талановитому художникові або композиторові. Часто особливий задум, який може бути дуже вартісним, потребує певного початкового капіталу, і пожертвування мудрого покровителя можуть дати справі хід до тих пір, поки вона не зможе розвиватися сама і багато років приносити добро. І тому багаті радіють, що допомогли новій справі з’явитися; таким чином, вони стануть (що дуже піднесено) «щедрими, товариськими». Це не буде неохочим «гех, ну гаразд». Це буде від душі. Я знаю одного або двох подібних людей, і вони такі, що їм ніхто не заздрить, бо їх великодушна щедрість настільки приваблива!

А як щодо обіцянки вірша 19, що люди, які щедрі у своєму матеріальному багатстві, отримають «добру основу в майбутньому»? Хіба це не має на увазі, що вони використовують свої гроші, щоб купити квиток у новий Божий світ? Аж ніяк. Новий Заповіт від початку до кінця ясно показує, що кінцевий підсумок нашої подорожі залежатиме від життя, яке ми провадили. Ми впевнені в цьому підсумку із самого початку, з моменту, коли набули віри; це елемент «виправдання вірою». Але потім, оскільки Божий Дух діє усередині нас, нам необхідно жити згідно з принципами нового світу, в який ми вже увійшли вірою. Коли ми досягаємо мети, воскреслого і прекрасного життя в Божому новому світі, ми виявимо, що життя, яке ми провадили за сприяння Духа, у покорі Богові, дійсно готує і формує нас для цього нового світу.

Це так, які б не були наші обставини. Якщо ми бідні, то наш обов’язковий послух відповідатиме нашій бідності. Якщо ми багаті, то наш обов’язковий послух відповідатиме нашому статусу багача, а це може означати – роздати все багатство. Сенс у будь-якому випадку не в тому, що в однієї категорії є нерівна перевага, але в тому, що кожен, як художник у своїй роботі, повинен вирізувати свою власну (а не іншої людини) статую з брили мармуру, яка дана кожному. Кінець трудів – «правдиве життя», протилежне до життя віку нинішнього, який тільки бліда тінь прийдешнього.

Кінець послання несподівано, як нам здається, попереджає про те, про що раніше в ньому не згадувалося. Від пізніших християнських авторів ми дізнаємося детальніше про рух, який, щойно почавшись за часів Павла, перетворився на могутню силу в другому і третьому століттях. Він був різноманітним і часто запозичував мову християнства, часом намагаючись представити Ісуса як першого проповідника тих концепцій, які були розроблені в рамках цього руху (завдяки окремим цитатам і тлумаченням Його висловлювань). Засновники і адепти цього руху вірили в те, що вони мають особливий вид «знання». В основному малося на увазі секретне чи приховане знання, яке вони мали в розпорядженні і яке робило їх особливими людьми. Вони розуміли себе як іскри світла, що знаходяться в тілі, але покликані звільнитися. «Знання» грецькою – gnosis, і рух, що ним володіє, став відомим під назвою «гностицизму». Він не в останню чергу відрізнявся нескінченною кількістю теорій про те, чим дійсно була ця іскра світла, про існування духовних істот різного рівня, про різні типи небес, де ці істоти мешкають. Якщо ви встали на цей шлях, каже Павло, знайте, що ви заблукали. «Віра» – справжня віра в Бога як благого Творця прекрасного світу і в Ісуса як у Початок нового творіння – веде до зовсім іншого.

Сучасний західний світ став свідком відродження нових різновидів «гностицизму». Багато людей сьогодні як і раніше вірить, що в них є таємнича індивідуальна суть, яка терпить під тілесною оболонкою. Багато хто вважає, що істинне життя в тому, щоб бути вірним цій прихованій суті за всяку ціну. Деякі навіть намагаються ототожнити таке саморозуміння з християнським вченням. Але як у першому столітті, так і зараз це є помилкою. Ісус закликає нас тепер, як Він призвав Своїх перших послідовників, прийняти Його заклик до нового життя, а не намагатися виявити таємницю, яка вже в нас є. Щоб зробити це інакше, Він закликає нас «набути наших життів, втративши їх». І життя, яке ми знаходимо, буде життям воскресіння в оновленому Божому світі.

Усе це можливо завдяки первинній і неодмінній матеріальній природі Божого творіння, а також і нового Його творіння, про що і говориться упродовж усього цього послання, в якому приділяється пильна увага тому, як на ділі зробити Церкву здоровою общиною. Саме так діє благодать, благодать, яку Павло в завершальному вітанні бажає Тимофію і тим, хто з ним. Благодать не чужа конкретних і визначених проблем і випробувань. Як сам Ісус, вона сходить і діє в нашій повсякденності, у нашому побуті. Саме цього ми і повинні чекати, врешті-решт, від дійсно «пастирського» послання.

Попередній запис

1 Тимофія 6:1-5 – 6:6-10

1 Тимофія 6:1-5 – Раби, пани і здорове вчення «Усі раби, які під ярмом, нехай уважають панів своїх гідними всякої ... Читати далі

Наступний запис

2 Тимофія 1:1-7 – 1:8-14

2 Тимофія 1:1-7 – Розігрівай дар! «Павло, з волі Божої апостол Христа Ісуса, за обітницею життя, що в Христі Ісусі, ... Читати далі