Колосян 4:2-9 – 4:10-18

Колосян 4:2-9 – Користь спільної молитви

«Будьте тривалі в молитві, і пильнуйте з подякою в ній! Моліться разом і за нас, щоб Бог нам відчинив двері слова, звіщати таємницю Христову, що за неї я й зв’язаний, щоб з’явив я її, як звіщати належить мені. Поводьтеся мудро з чужими, використовуючи час. Слово ваше нехай буде завжди ласкаве, приправлене сіллю, щоб ви знали, як ви маєте кожному відповідати. Що зо мною, то все вам розповість Тихик, улюблений брат і вірний служитель і співробітник у Господі. Я саме на те його вислав до вас, щоб довідались ви про нас, і щоб ваші серця він потішив, із Онисимом, вірним та улюбленим братом, який з-поміж вас. Вони все вам розповідять, що діється тут.»

Хороші учителі роблять так, щоб їх учні самостійно несли за щось відповідальність. Буває, проте, і так, що цей урок комусь не йде на користь – ні в школі, ні в сім’ї, ні в церкві. Більшість людей, починаючи із самого раннього віку, готова робити щось, що їх попросять, на власний розсуд. Багато учителів, батьки, священики, проте, намагаються не завантажувати своїх підопічних, можливо, вважаючи, що вони до цього доки не готові, або не бажаючи нав’язувати їм свої прохання. Це неправильно. Якщо прохання викладене відповідним чином, люди зазвичай раді, коли їм довіряють і покладають на них якісь обов’язки.

Варто згадати про це, читаючи про те, що на перший погляд здається звичайним проханням про молитву. Колосяни – новонавернені християни. Вони роблять свої перші кроки на шляху віри. Їм ще належить зіткнутися з множиною проблем, безліччю труднощів, багатьма небезпеками. Павло ж – великий апостол, який вже обійшов майже все північне Середземномор’я, проповідуючи Євангеліє і насаджуючи нові церкви, вже неодноразово зазнавав побиття, у тому числі і камінням, сидів у темниці за Євангеліє, відвідав безліч міст, де він по черзі виявлявся то героєм, то лиходієм. Як міг він просити їх про допомогу?

Але саме це він і робить. Почавши послання з того, що він дякує за них Богові і молиться за них, тепер, наближаючись до кінця послання, він просить вже їх про те саме. Неважливо, наскільки досвідчений і шанований хтось, хто служить Євангелію, він все одно потребує молитов наймолодших, недосвідчених і незначних, на перший погляд, членів церкви. (Я говорю зараз у найзагальніших словах, насправді ж серед християн немає розподілу на головніших і другорядних, важливих і неважливих – в очах Божих.)

Прохання апостола Павла про молитву за нього дуже добре показує, як він бачить своє покликання, не дивлячись на те, що сам сидить в ув’язненні. Як він дякував Богові в 1:5 за те, що його слово зробило в їх общині свою справу, так він тепер просить їх молитися за те, щоб він зміг продовжити нести слово Боже – писати і говорити. Він може говорити скільки завгодно, але доки Бог не відкриє ворота для Свого слова – як ми розуміємо, ворота, що ведуть у серця і життя як окремих людей, так і цілих людських співтовариств, – він говоритиме на вітер. Апостол Павло не плекав жодних ілюзій. Ви не можете сприймати їх як щось саме собою зрозуміле. Ці ворота самі собою не відкриваються.

І ворота ці може відкрити молитва. Я зробив для себе відкриття. Коли я читаю проповідь у чужому для мене храмі, я завжди відчуваю, чи молилися присутні про те, щоб почути від мене слово Боже, чи ні. Це, зрозуміло, не звільняє проповідника від необхідності власної молитви, підготовки до проповіді і добросовісного її проведення. Проте існує якийсь дивний взаємозв’язок: коли звучить слово Боже, а люди при цьому моляться, нехай навіть це будуть недосвідчені християни-початківці – це завжди працює. Насправді, вони можуть виявити ініціативу і молитися про те, щоб слово Боже краще до них дійшло, оскільки саме в цьому вони найбільше мають потребу, якщо хочуть зростати у вірі.

І якщо праця апостола Павла полягає в тому, щоб роз’яснити колосянам «таємницю Христову», то і вони повинні при цьому докласти якісь зусилля (вірші 5-6). Їм також потрібно вчитися говорити «ласкаво», «приправляючи» свої слова «сіллю», тобто що б вони не говорили, це не повинно бути нудним! І вони повинні користуватися для цього будь-яким випадком, відточуючи мистецтво слухати і відповідати на питання, які ставитимуть здивовані слухачі з боку, причому відповідати кваліфіковано, а не повторювати, як папуга, одні і ті ж кліше. Тут так само, як і скрізь, Павло бажає, щоб вони стали зрілими християнами, здатними думати самостійно і говорити із спокійною упевненістю, яка народжується тоді, коли людина добре все продумала.

Просити колосян молитися за нього – означає зв’язати їх із собою узами взаємних зобов’язань. Вони ніколи не зустрічалися особисто, але, якщо ви молитеся за когось і знаєте, що вони за вас теж моляться, ці узи міцніють і народжують стосунки взаємної довіри і любові ще до того, як зустріч відбудеться. І цей зв’язок посилюється із згадкою конкретних людей – Тихика та Онисима. Павло з великою любов’ю відзивається про обох, у тому числі про Онисима –раба, що втік і повернувся до Филимона. Їх завдання – розповісти в Колосах про все, що відбувається в Ефесі. Вони принесуть звістку про те, як почуває себе апостол Павло, про його надії на швидку зустріч.

Апостол Павло зацікавлений у підтримці особистих стосунків з церквами в такій же мірі, як і в поширенні високого богослов’я. Насправді, про це свідчать дуже глибокі філософські думки, викладені ним у Посланні до Колосян. «Таємниця Христова», про яку він так багато говорив, полягає саме в тому, що Ісус був і є одкровення Істинного Бога та Істинної людини, одкровення в усій повноті. Бо те, що Павло, який став і залишився мислителем, пастирем і другом у Христі, тепер звертається до них з проханням про допомогу, – не має нас дивувати. Питання в тому, чи можемо ми сьогодні поєднувати свої великі думки (просто думки або виклад їх на папері) з великим трудом пастирського піклування, проповіді і молитви? Якщо ні, то, можливо, щось не так з нашими великими думками?

Колосян 4:10-18 – Привітання від інших людей

«Поздоровлює вас Аристарх, ув’язнений разом зо мною, і Марко, небіж Варнавин, що про нього ви дістали накази; як прийде до вас, то прийміть його, теж Ісус, на прізвище Юст, вони із обрізаних. Для Божого Царства єдині вони співробітники, що були мені втіхою. Поздоровлює вас Епафрас, що з ваших, раб Христа Ісуса. Він завжди обстоює вас у молитвах, щоб ви досконалі були та наповнені всякою Божою волею. І я свідчу за нього, що він має велику горливість про вас та про тих, що знаходяться в Лаодикії та в Гієраполі. Вітає вас Лука, улюблений лікар, та Димас. Привітайте братів, що в Лаодикії, і Німфана, і Церкву домашню його. І як буде прочитаний лист цей у вас, то зробіть, щоб прочитаний був він також у Церкві Лаодикійській, а того, що написаний з Лаодикії, прочитайте і ви. Та скажіть Архіпові: Доглядай того служіння, що прийняв його в Господі, щоб ти його виконав! Привітання моєю рукою Павловою. Пам’ятайте про пута мої! Благодать Божа нехай буде з вами! Амінь.»

Як типового молодого чоловіка, що виріс після Другої світової війни, мене не навчили тримати в руках голку з ниткою. Навряд чи я зможу пришити ґудзик на сорочку, не кажучи вже про щось складніше.

Але, дивлячись на одяг, я іноді дивуюся, яким чином тоненька нитка, прострочена дрібними стібками, дуже міцно зшиває між собою окремі частини одягу, витримуючи досить сильну напругу. Сама по собі нитка рветься, якщо її потягнеш; пристрочений рукав відірвати не так легко.

От Павло в цих завершальних вітаннях і зшиває між собою свою маленьку ефеську команду – тих, хто сидить з ним у темниці, і тих друзів, які відвідують його, і тих, хто живе в Колосах. Аристарх, Марк, Ісус Юст, Епафрас, Лука і Димас – от шестеро друзів, кожен зі своєю історією і зі своїми поїздками, своїми радощами і печалями, але всі підтримують Павла. (Попередню історію Марка можна прочитати в Діях 13:1-13, де він названий також іншим своїм ім’ям – «Іван»). Німфан і Архіп – імовірно, очолюють маленьку церкву в Колосах, яка, можливо, налічує людей дванадцять, або біля того, цілком можливо, жителів двох або трьох сусідніх будинків. Филимон, як не дивно, тут не згаданий; можливо, тому, що одночасно Павло відправив йому окреме послання і не визнав за потрібне згадувати тут його ім’я. У будь-якому випадку, з вірша 2 Послання до Филимона, ми дізнаємося, що Архіп виявляється його домочадцем. Згадані також Тихик і Онисим, подорожуючі на сотню миль углиб півострову не лише для того, щоб передати послання, але також щоб налагодити особисті контакти – основну нитку, яка зв’яже обидві групи християн воєдино.

Власна уразливість Павла вимальовується з його зауважень про Аристарха, Марка та Ісуса Юста. Куди б не пішов Павло – скрізь він зазнавав нападок з боку своїх співвітчизників-юдеїв. Не можна сказати, щоб він з цього сильно дивувався, бо його власна реакція на Євангеліє до навернення була такою ж. Багато юдеїв, навіть ті, хто увірував в Ісуса як у Месію, трактували Євангеліє абсолютно інакше, ніж він, так що часто він почував себе в повній ізоляції. Ці троє колег, каже тут Павло, теж з юдеїв, і це його утішає. Павло зовсім не був зарозумілою людиною, що гордилася своєю праведністю, як його часто зображують. Він був глибоко людяним, і це його зауваження про те, що його утішає, нагадує нам, як багато конфліктів йому довелося пережити в тому житті, яке йому довелося провадити, як багато труднощів і небезпек зустрічав він на своєму шляху буквально щодня.

Хоча Епафрас залишається з Павлом, він – ще одна життєво важлива нитка в цій тканині. Його дім – у Колосах, але він, швидше за все, почув Благу звістку від апостола Павла в Ефесі і у свою чергу став (як ми бачимо з 1:7-8) проповідником Євангелія своїм землякам. Тепер він, далеко від них, заявляє Павло, провів багато часу в молитвах за них. Він так само, як і Павло, молиться про їх християнське зростання.

Апостол Павло бажає також, щоб інші християнські церкви, що знаходяться недалеко від Колос, спілкувалися між собою і подружилися. З цією метою він написав також Послання до Лаодикійців, що живуть зовсім недалеко. Павло радить християнам обмінюватися посланнями між собою. Очевидно, обидва послання не відносилися конкретно до однієї місцевості, але були, як ми тепер говоримо, «циркулярними» або «окружними». Цікаво, що Послання до Ефесян (ще одне послання з темниці, яке ми розбираємо в цій книзі) також було окружним. Оскільки воно багато в чому схоже з Посланням до Колосян, воно, можливо, спочатку і було тим «Посланням до Лаодикійців», копію якого ефеська церква зберегла в себе.

Проте основна думка, яку наводить апостол Павло, полягає в тому, що християни пов’язані між собою тисячами ниток – стосунками взаємної любові, дружби, молитви, настанови і служіння. Дуже небажано і навіть неможливо християнинові або окремій церкві «перебувати наодинці» і думати при цьому, що їм нічого почерпнути від інших християн. Вітання наприкінці Павлових послань – а тут їх більше, ніж в інших посланнях, можливо, саме тому, що він не був знайомий з колосянами особисто і хотів зв’язати їх із собою узами дружби і любові, – служать нам постійним нагадуванням про те, що таке Євангеліє. І тут ми можемо виділити три основні думки: Євангеліє розповідає не про якісь абстрактні ідеї, але про людей; у Христі Ісусі Слово сталося тілом; Бог, Який є головною дійовою особою Євангелія, є передусім Бог любові.

Попередній запис

Колосян 3:12-17 – 3:18-4:1

Колосян 3:12-17 – Мир, любов і подяка «Отож, зодягніться, як Божі вибранці, святі та улюблені, у щире милосердя, добротливість, покору, ... Читати далі

Наступний запис

Филимона 1-7

Филимона 1-7 – Вітання «Павло, в'язень Христа Ісуса, та брат Тимофій, улюбленому Филимонові й співробітникові нашому, і сестрі любій Апфії, ... Читати далі