Смертельні наслідки егоїзму

А тепер знову повернімося до уривку з Послання апостола Якова, з якого розпочали попередній допис: «У спокусі ніхто не кажи: “Бог мене спокушає”; бо Бог не спокушається злом і Сам не спокушає нікого, але кожен спокушається, захоплюючись і зваблюючись власною похіттю» (Як. 1:13,14). Тільки тепер свою увагу зосередимо на словах: «Бог мене спокушає», – які є прямим наслідком власного зваблювання.

Уявляючи щойно згадану, на жаль, доволі типову картину, коли людина звинувачує в своїх гріхах Бога, на думку спадає ще один біблійний образ, вже з Послання апостола Павла до Римлян: «А що вони не вважали за потрібне мати Бога в розумі, то Бог віддав їх перекрученому розумові – чинити неподобства, так що вони сповнені всякої неправди, блуду, лукавства, користолюбства, злоби, сповнені заздрости, вбивства, чвар, лестощів, лихих звичаїв, обмовники, наклепники, богоненависники, кривдники, самохвали, гордовиті, винахідливі на зло, непокірні батькам, безрозсудні, непримиренні, нелюбовні, клятвопорушні, немилостиві. Вони знають праведний суд Божий, що хто чинить так, вартий смерти; однак не тільки самі таке роблять, але й тим, що роблять, сприяють» (Рим. 1:28-32).

Тут хотілося звернути увагу на наступний вираз: «Не вважали за потрібне мати Бога в розумі», через що далі по тексту ми стаємо свідками всього неподобства, що коять вищезгадані особи. Отже, відкидання Бога, навіть подумки, або ж звинувачення Його у власних гріхах, у підсумку може призвести люди до доволі сумних наслідків. Про це, між іншим, попереджає апостол Яків: «Похіть же, зачавши, породжує гріх, а вчинений гріх породжує смерть» (Як. 1:15).

От такими можуть бути наслідки егоїзму, ситуації, коли ми ставимо себе на перше місце в цьому світі, ігноруючи потреби та інтереси оточуючих нас людей… Вже не кажучи про шанобливе ставлення до Бога, яке ще звуть «страхом Божим», та пошуком у своєму житті волі Божої, якою такі егоїсти не те, що не цікавляться, а деколи про неї навіть гадки не мають… Попри всі Божі намагання дати знати про Себе…

Редакція сайту

Щоб завантажити цей запис у форматі doc натисніть на посилання:
docСмертельні наслідки егоїзму


Ваш коментар:

Попередній запис

Несприятливість до реклами

А тепер повернемося до розмови, як не стати «жертвою реклами» чи «чиєїсь брудної політичної технології». І для цього спочатку прочитаємо ... Читати далі

Наступний запис

Чи заважає егоїзм на шляху до Бога?

Пропонуємо роздумати над біблійною притчею про багача і Лазаря, яку Ісус розповідає на сторінках євангелія від Луки 16:19-31. Якими людьми ... Читати далі