Ефесян 1:15-23 – 2:1-7

Ефесян 1:15-23 – Царська влада

«Тому й я, прочувши про вашу віру в Господа Ісуса, і про любов до всіх святих, не перестаю за вас дякувати, і в молитвах своїх за вас згадую, щоб Бог Господа нашого Ісуса Христа, Отець слави, дав вам Духа премудрости та відкриття для пізнання Його, просвітив очі вашого серця, щоб ви зрозуміли, до якої надії Він вас закликає, і який багатий Його славний спадок у святих, і яка безмірна велич Його сили в нас, що віруємо за виявленням потужної сили Його, яку виявив Він у Христі, воскресивши із мертвих Його, і посадивши на небі праворуч Себе, вище від усякого уряду, і влади, і сили, і панування, і всякого ймення, що назване не тільки в цім віці, але й у майбутньому. І все впокорив Він під ноги Йому, і Його дав найвище за все за Голову Церкви, а вона Його тіло, повня Того, що все всім наповняє!»

– Отже, яка її потужність?

Мій друг показував мені свою нову підзорну трубу. Вона була встановлена на верхньому поверсі в кімнаті з виглядом на море.

– Зараз подивимося.

Я оглядав околиці через свій маленький бінокль. На горизонті було видно пара кораблів. Ще ближче – декілька невеликих човнів. І більше нічого. Я припав до його підзорної труби і не повірив власним очам! Два кораблі, які я вже бачив, несподівано виявилися так близько, що я зміг прочитати їх назви і розгледіти людей на палубі. Але це був тільки початок. Окрім цих кораблів я побачив ще декілька суден: великих і малих, військових і торгових, у тому числі пасажирський лайнер. Здавалося, підзорна труба має надприродну силу примушувати речі з’являтися з нізвідки.

Влада – одна з ключових тем Послання до Ефесян. Можливо, це пов’язано з тим, що Ефес з його околицями сам вважався уособленням сили. Передусім, він був впливовим містом із соціального і цивільного погляду і як такий бурхливо розвивався. За Павлових часів це був найбільший центр імперського впливу. Римські імператори прагнули засновувати і підтримувати міста, які б оспівували їх владу і сприяли її зміцненню.

Окрім цього Ефес був також великим релігійним центром. У ньому процвітали найрізноманітніші релігії і культи, причому нерідко вони були зосереджені на ідеї сили: сили, яку можна було б назвати магічною, сили, завдяки якій можна було б впливати на події і людей, домагатися для себе багатства і здоров’я і розправлятися зі своїми ворогами. Їх світ, таким чином, знаходився під владою «усякого уряду, і влади, і сили, і панування», володарів найрізноманітніших рівнів – від міського магістрату до богів і богинь, що всюди визнаються.

Для Павла найбільшим проявом могутності в цьому світі стала подія, коли Бог воскресив Ісуса з мертвих (в. 20). Ніхто і ніколи раніше не воскресав з мертвих тілесно. (Якщо хтось сьогодні вважає, що, кажучи про воскресіння Ісуса з мертвих, перші християни мали на увазі, що Він просто відправився на небеса, йому слід замислитися. Це не було б надприродним проявом сили, але, швидше, виконанням звичайних сподівань як юдеїв, так і еллінів.) Ця влада Бога-Творця відразу ж з’являється як щось надзвичайне, що перевершує по силі всю ту «владу», з якою можуть зіткнутися люди. Завдяки ній воскреслий Христос запанував над усім всесвітом. І серцевиною Павлової молитви за церкву в околицях Ефеса є його пристрасне бажання, щоб вірні нарешті зрозуміли, що та ж сама сила, сила, яка проявилася у воскресінні і якою тепер наділений Ісус, доступна і для них в їх повсякденному житті.

Надто багато християн у наші дні, як, мабуть, і за Павлових часів, абсолютно не підозрюють про те, що ця сила доступна для них. Вони нагадують мене в історії, яку я розповів вище: до тих пір, поки я не подивився в підзорну трубу мого друга, я просто не знав, що там на горизонті. Якщо хтось каже: «Ну, я, як християнин, схоже, не маю такої вже великої влади» або «Я не бачу, щоб Ісусова сила так вже сильно проявляла себе у світі», – це свідчить тільки про те, що він потребує цієї Павлової молитви. Апостол Павло не вважає, що всі християни автоматично зможуть розпізнавати Божу силу. Для цього потрібен, як він каже у вірші 17, дар премудрості і відкриття, тобто здатність бачити речі, які люди зазвичай не помічають. А він, у свою чергу, прийде через пізнання Ісуса і отримання того, що Павло називає «очима вашого серця», відкритими для Божого світла.

Бог вже почав могутнім чином діяти у вірних, про що свідчить їх віддана віра і любов (в. 15). Тому Павло може з упевненістю молитися про те, щоб тепер Бог дав їм премудрість і знання, особливо, коли йдеться про дві речі: спадок в усій його славі, тобто про оновлений всесвіт, про який ми говорили в попередньому фрагменті; і сила Божа, яка свого часу проявиться.

Ця сила, сила, яка воскресила з мертвих Ісуса Христа і яка преобразила увесь всесвіт і наповнила його своєю славою, вже зараз доступна нам (в. 19). Це не означає, що ми можемо стати чародіями, здатними робити ефектні фокуси і справляти враження на публіку. Багато що з того, що Бог здійснює в нас Своєю силою, як наприклад позбавлення від таємних гріхів або пробудження потреби в молитві, залишається прихованим не лише від світу, але іноді навіть і від наших братів-християн.

Але коли він заявляє, що Христос вище усієї влади і усіх правителів, ми знаємо, що він має на увазі саме те, що каже. Місцеві градоначальники і чиновники, правителі і володарі провінцій, царі, їх спадкоємці і навіть сам імператор – усі підпорядковані Царю Ісусу. Усі вони, як він каже, «впокорені під ноги Йому». Це цитата з псалму 8, одного з найбільш улюблених у ранній церкві. У ньому говориться про задум Божий відносно людського роду, про те, що ми, люди, повинні володарювати над усім творінням. І все це виконалося в Ісусі Христі. Він – та сама людина, людина в повному розумінні цього слова, якій повинен вклонитися весь світ.

І Цар Ісус має у нашому світі Свою церкву – це свого роду Його руки і ноги. Це «Його тіло, повня Того, що все всім наповняє». Якби тільки церква повною мірою усвідомлювала це і діяла б відповідно!

Ефесян 2:1-7 – Застережливі знаки про хибний шлях

«І вас, що мертві були через ваші провини й гріхи, в яких ви колись проживали за звичаєм віку цього, за волею князя, що панує в повітрі, духа, що працює тепер у неслухняних, між якими й усі ми проживали колись у пожадливостях нашого тіла, як чинили волю тіла й думок, і з природи були дітьми гніву, як і інші, Бог же, багатий на милосердя, через Свою превелику любов, що нею Він нас полюбив, і нас, що мертві були через прогріхи, оживив разом із Христом, спасені ви благодаттю, і разом із Ним воскресив, і разом із Ним посадив на небесних місцях у Христі Ісусі, щоб у наступних віках показати безмірне багатство благодаті Своєї в добрості до нас у Христі Ісусі.»

Кілька років тому мені довелося на декілька днів зупинитися в Кейптауні, у Південній Африці. Серед інших людей, з якими мені хотілося зустрітися, був літній чоловік, що жив у передмісті. Ми домовилися по телефону, що я приїду до нього на узятій напрокат машині і повечеряю з ним і його дружиною.

Він детальним чином описав мені, як добратися. На жаль, коли я нарешті рушив у дорогу, вже стемніло, до того ж почався дощ. У результаті я помилився дорогою. Вірніше, дорога була та, але я поїхав по ній у протилежному напрямку. Оскільки ця людина сказала, що до найближчого знаку, що вказує на поворот, – близько 15 кілометрів, я був спокійний, поки не проїхав 15 або 20 кілометрів і не зустрів жодного вказівника. Врешті-решт я з’їхав з дороги і звернувся з питанням до працівників розташованого неподалік автосервісу. Проте вони ніколи не чули ні про район, який я шукав, ні тим більше про потрібну мені вулицю. Я виявився зовсім на іншому кінці міста. І тільки коли ми разом подивилися на карту, я зрозумів свою помилку. Я їхав, будучи абсолютно упевнений, у правильності вибраного маршруту, проте з кожною хвилиною все більше і більше віддалявся від місця, куди мені було потрібно.

На щастя, пригода закінчилася благополучно. Зустріч з люб’язними хазяями і вечеря, хоча і запізніла, все-таки відбулися. Але ця історія служить прекрасною ілюстрацією суворого застереження апостола Павла в трьох перших віршах 2-го розділу. Ми живемо у світі, де люди, надані самі собі, не лише вибирають хибний шлях і йдуть по ньому, але і упевнені, що кращої дороги не існує. Дійсно, дуже часто люди обґрунтовують свою правоту почуттям упевненості в предметі. Врешті-решт, це прекрасна дорога, наїжджена і в доброму стані.

Так, наприклад, прийнято стверджувати, що людина повинна наслідувати бажання і прагнення, що глибоко сидять у ній, оскільки вони дані Богом. Зокрема, так кажуть, коли мова заходить про сексуальну поведінку. («Таким мене створив Бог, значить, Йому угодне, щоб я так жив».) Варто, проте, на хвилину замислитися над таким підходом, виходячи хоч би з людських уявлень, не кажучи вже про біблійну точку зору, як відразу стане зрозумілим, наскільки помилкові подібного роду міркування. У багатьох людей усередині такі бажання, які, якщо їх не стримувати, не контролювати, неминуче призведуть до біди. Деякі люди за природою дуже агресивні. Інші – природжені брехуни. Іноді ціла соціальна група глибоко переконана, що вона повинна діяти тим або іншим чином, незважаючи на те, що їх оточення знаходить таку поведінку образливою і небезпечною.

Якщо подивитися на проблему з християнської перспективи, то до цих очевидних заперечень можна додати ще деякі. Коли Бог діяв в Ісусі Христі, Він не лише в усій повноті явив Себе, але і з усією очевидністю показав, яке справжнє людське життя. І виявляється, що воно ґрунтується на жертовності. Якщо просто наслідувати свої фізіологічні бажання, так само як і веління свого розуму, то це призведе до краху. (Зверніть увагу, що у віршах 3 і 4 «тіло» і «думки» однаковою мірою показані як джерела небезпеки. Апостолові Павлу чужа думка, що думка з моральної точки зору «вища», ніж тіло.) Але от у чому проблема: навіть якщо ви усвідомлюєте проблему, як ви зможете її вирішити? Якщо ви вже «мертві» у результаті усього описаного вище, якщо ви вже на повному ходу мчитеся в невірному напрямі, не маючи ніякої надії звернути, не кажучи про те щоб повернутися назад, і у вас не працюють гальма, щоб хоч би зупинитися, про яку надію може йти мова?

Перш ніж ми побачимо відповідь апостола Павла, давайте з усіх боків вивчимо проблему. У вірші 2 він показує, що є деякі сили, які вас ваблять, штовхають, примушують йти в хибному напрямі.

По-перше, це нинішній вік: той стан, в якому зараз перебуває світ, – зовсім не те, яким його бажає бачити Бог у віці майбутньому. Те, що здається правильним, особливо тим, хто «пливе за течією» у світі, що оточує їх, насправді зовсім не таке.

По-друге, є князь, «що панує в повітрі». Очевидно, це натяк на сатану, диявола, а також вказівка на те, що його смертоносні задуми, його наміри спотворити прекрасне Боже творіння і – у першу чергу – створену за Його образом і подобою людину, як ми кажемо, «носяться в повітрі». Ви можете відчути його владу в самій «атмосфері» місця, будь то кімната, повна певного типу людей, або місто, або учбовий заклад, або магазин. Сатана – це дух, діючий серед людей, які не бачать нужди поводитися якось інакше.

Мабуть, найгнітючіша деталь, яку тут помічає Павло, полягає в тому, що юдеї, які стоять у Павла за займенником «ми», у цьому відношенні анітрохи не кращі за язичників. Коли він у віршах 1 і 2, звертаючись до язичницького світу, каже «ви», це не надає анінайменшого права юдеям заявити: «У нас ж усе по-іншому!» Тут, як і в Рим. 2:17-24, апостол відкидає подібний підхід.

Отже, яке ж рішення? Якщо звична і укорінена серед людей, характерна для усього роду людського поведінка веде світ до неминучої погибелі – до повного руйнування в них усього людського, Божа відповідь має на увазі проходження через смерть і отримання абсолютно іншого життя. Це, зрозуміло, досягається смертю і воскресінням Ісуса Христа. Як же ці події впливають на інших людей? Оскільки, як стверджує Павло в розділі 1, люди, що належать Христу, якимсь чином перебувають «в Ньому», те, що вірне для Нього, вірне також і для них. Він воскрес – і вони теж! Він вознісся в славі, у райські обителі – і вони теж! От запорука життя всіх тих, хто «вдягнувся в Христа».

Павло тут у першу чергу бажає відмітити абсолютну, повну, майже неймовірну, дивовижну доброту Божу. У чотирьох коротких віршах він говорить про це в різних виразах. Бог багатий у милості, Він любить нас великою любов’ю, Його досконала любов врятувала нас, Його благодать настільки щедра, що вона вище всяких слів. Коли хтось скаже або натякне на те, що Бог трохи скупуватий, або дріб’язковий, або недалекий, подивіться на ці вірші і подумайте ще раз.

Зрозуміло, безліч людей, які мчаться з усієї сили хибним шляхом, бажають думати про Бога саме так. Вони схожі на одержимих їздою водіїв, які не люблять, коли хтось каже їм, що вони їдуть не туди, і готові упустити останній шанс повернути і мчаться в протилежний бік. Вирішальний чинник тут – як завжди і скрізь – це сам Ісус. Уявіть собі, що не було Його воскресіння, – і тоді дорога до смерті виявиться для нас єдиною. Подумайте про те, що воно все-таки було, і ви зрозумієте дві речі. По-перше, є інший шлях. По-друге, ви твердо вирішили повернути назад і виїхати на правильну дорогу.

Попередній запис

Ефесян 1:4-10 – 1:11-14

Ефесян 1:4-10 – Обрання і задум «Так як вибрав у Ньому Він нас перше заложення світу, щоб були перед Ним ... Читати далі

Наступний запис

Ефесян 2:8-10 – 2:11-16

Ефесян 2:8-10 – Благодать, не діла «Бо спасені ви благодаттю через віру, а це не від вас, то дар Божий, ... Читати далі