Шкала цінностей

«Будете, як боги» (Бут. 3:5), – самі ці слова підштовхнули Єву з’їсти плід забороненого дерева, саме через ці слова була «проклята земля» (Бут. 3:17). І наслідки цього прокляття нам доводиться пожинати по сьогодні.

З тої пори людство стоїть перед вибором, який можна сформулювати наступним чином: «Ніхто не може двом господарям служити: бо або одного полюбить, а другого буде ненавидіти; або одного триматиметься, а другим знехтує. Не можете служити Богові й мамоні» (Мф. 6:24), – або ж Богові та богу світу цього. Проте під «богом світу цього» не треба розуміти виключно сатану, або ж «Вельзевула, князя бісівського» (Лк. 11:15). «Богом світу цього» можуть для кожного з нас стати такі звичні речі, як статки, слава, визнання людей та багато інших, часто зовсім непоганих речей. Проте непоганих лише за однієї умови, якщо вони на займатимуть (затулятимуть, як варіант) у нашому житті Бога.

Між іншим, затуляти, відвертати від Бога можуть не тільки матеріальні речі, але й люди, при чому не тільки відомі політичні постаті чи кінозірки, але й близькі. От чому Спаситель попереджає: «Хто любить батька чи матір більше, ніж Мене, недостойний Мене; і хто любить сина чи дочку більше, ніж Мене, недостойний Мене» (Мф. 10:37). Це в жодній мірі не заклик відкинути рідних і близьких, це просто Боже застереження стосовно шкали цінностей у нашому житті:

– Учителю, яка заповідь найбільша в законі?

Ісус сказав йому:

– Полюби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею твоєю, і всією думкою твоєю. Це є перша і найбільша заповідь. Друга ж подібна до неї: люби ближнього твого, як самого себе. На цих двох заповідях утверджується весь Закон і Пророки. (Мф. 22:36-40).

«Весь Закон і Пророки», тобто Старозавітні Писання, які на той момент являли все, що хотів Господь сказати людству. У цих двох заповідях містився увесь задум Божий стосовно світу і кожного з нас. І в цьому задумі любов до Бога має бути поставлена на перше місце, лише за такої умови ми зможемо по-справжньому полюбити ближнього та своїх близьких.

Проте багато людей вперто намагаються поставити себе, інших людей, матеріальні та нематеріальні речі на місце Бога, і в підсумку зазнають краху в житті та/або «загибелі корабля у вірі» (1Тим. 1:19). І не тільки в земному житті але й у потойбічному житті, житті майбутнього віку.

«Не бачило око‚ і вухо не чуло, і на серце людини не приходило те, що Бог приготував тим, хто любить Його» (1Кор. 2:9), – це одне з не багатьох повідомлень стосовно цього життя, що містяться в Біблії. Часто цей стан прийнято називати «Раєм». Нехай буде так, адже потрібно якось позначати наш позаземний стан (звичайно, не в сенсі космічних, міжгалактичних подорожей). Проте в цього стану є одна суттєва ознака: там перебуває Бог. І якщо ми хочемо потрапити після тілесної смерті в це чудове місце, нам варто навчитися жити з Богом саме в цьому, земному житті.

В іншому випадку – для небажаючих мати стосунки з Богом там не знайдеться місця, а точніше, вони самі не захочуть перебувати там. Таким чином вони самі оберуть себе пекло.

Редакція сайту

Щоб завантажити цей запис у форматі doc натисніть на посилання:
docШкала цінностей


Ваш коментар:

Попередній запис

Рай, Пекло, Нова Земля

Є Рай або Пекло? Чи існують рай і пекло? Звичайно, існують! І вони починаються ще в цьому житті. Чи чули ... Читати далі

Наступний запис

Рай: Що це таке і чи можна туди повернутися

Райський сад, Ян Брейгель Старший Рай. Безмежне, досконале, і в той же час таке просте людське ... Читати далі