Страх Божий проти страху людського (закінчення)

Поклоніння золотому тельцю, Ніколя Пуссен

Відмовитися від Божого запрошення

Давайте повернемося до ілюстрації з горою Синай. Я хочу виділити дещо, що більшість людей зазвичай упускає. Бог сказав Мойсеєві і Аарону разом піднятися на гору (Вих. 19:24). Мойсей пішов, а Аарона з якихось причин ми знаходимо в стані! (Вих. 32:1) Я думаю, що Аарон повернувся в стан, бо почував себе комфортніше в присутності інших “віруючих”, ніж у присутності Божій. Чи не такі ми в сьогоднішніх церквах? Нам зручніше ходити в церкву, спілкуватися з іншими християнами, бути зайнятими в служінні, ніж просто бути з Господом. Ми уникаємо опинятися один на один у Його присутності, а замість цього оточуємо себе людьми і якоюсь діяльністю, у надії, що це приховає нашу внутрішню порожнечу.

Ісус Навин, навпаки, жадав у серці Бога. Він хотів бути біля Божої присутності настільки близько, наскільки можливо. Він залишився біля підніжжя гори на сорок днів, поки Мойсей був з Богом (Вих. 32:17). Він підійшов до Бога, так близько як зміг, але не пішов туди, куди були запрошені тільки Мойсей і Аарон. Ісус Навин достатньо боявся Бога, щоб не бути самовпевненим і безцеремонним.

Поки Ісус Навин чекав біля гори, народ у стані втрачав терпіння. Вони були в чужій землі, їх лідер залишив їх більше ніж на місяць, а Бог все не показувався. Вони почали сумніватися і в Богові і в Мойсеєві: “Коли народ побачив, що Мойсей довго не сходить з гори, то зібрався до Аарона і сказав йому: встань і зроби нам бога, який ішов би перед нами, тому що з цією людиною, з Мойсеєм, який вивів нас із землі Єгипетської, не знаємо, що сталося” (Вих. 32:1).

Зовні вони шанували і боялися Бога. “О, Мойсею, Мойсею, – благали вони, – Він занадто великий для нас. Йди поговори з Ним, і розкажи нам, що Він скаже. Ми почуємо і послухаємося”. Вони побачили, який жахливий і могутній Бог, але насправді, – оскільки спорудили собі ідолів, – не боялися Його. Зараз же Бог мовчав, і їх істинний характер проявився.

Нам легко боятися Бога, поки Він робить чудеса і демонструє Свою силу. Але Бог шукає тих, хто шануватиме і боятиметься Його, навіть коли Він не проявляє Своєї присутності і сили. Він хоче, щоб ми були подібні до дітей, які слухаються, навіть коли їх батько не спостерігає. Справжня слухняність – це коли ми слухняні, навіть якщо навколо немає нікого, щоб стежити за нами!

Бог сказав Ізраїлю: “Чи не від того, що Я мовчав, і притому довго, ти перестала боятися Мене?” (Іс. 57:11). Фактично Бог запитує: “Чому Мій народ не боїться Мене?” І тут же відповідає на Своє запитання, зауваживши, що народ не боїться Його, бо деякий час Він не демонстрував Своєї загрозливої сили. Інакше кажучи, коли люди не бачать Його чудових проявів, вони діють так, якби Його не існувало. Боже мовчання викриває істинні мотиви людських сердець.

Справжніми віруючими стають не на потужних служіннях, а посеред пустелі, за часів випробувань. Яка людина під час випробувань, така вона і насправді. Дивіться, що зробив Аарон у подібній ситуації: “І сказав їм Аарон: вийміть золоті серги, що у вухах ваших дружин, ваших синів і ваших дочок, і принесіть до мене. І весь народ вийняв золоті серги з вух своїх і принесли до Аарона. Він узяв їх з рук їхніх, і зробив з них відлитого тельця, і обробив його різцем. І сказали вони: ось бог твій, Ізраїлю, що вивів тебе із землі Єгипетської!” (Вих. 32:2-4).

Вони зробили собі ідол з Божих благословінь, з єгипетських трофеїв. Але набагато тривожніше, що це зробив Аарон, який повинен був піднятися на гору. Він був голосом Мойсея. Раніше він завжди стояв на його боці, був свідком усіх великих чудес і лих. Але зараз він злякався людей і дав їм те, що вони хотіли. Він боявся людей більше, ніж Бога, і тому легко піддався прохання народу. Оскільки в ньому не було сміливості. Божий дар залишився бездіяльним. Це зробило його слабким лідером. Коли Мойсей протистав йому, Аарон звинувачував народ, який злякав його.

Але Аарон сказав: хай не розпалюється гнів господаря мого; ти знаєш цей народ, що він буйний. Вони сказали мені: зроби нам бога, що йшов би перед нами; тому що з Мойсеєм, з цим чоловіком, який вивів нас із землі Єгипетської, не знаємо, що сталося. І я сказав їм: у кого є золото, зніміть із себе. Вони зняли і віддали мені; я кинув його у вогонь, і вийшов цей телець” (Вих. 32:22-24).

Аарон не взяв на себе відповідальності за те, що він зробив. Так, його оцінка народу була правильною. Це була їх ідея, а не Аарона. Але, злякавшись, він вже не був досить сильний, щоб не боятися натовпу і повести його правильним шляхом. Він був зв’язаний страхом перед людьми.

Лідери, які бояться людей, відступлять і дадуть людям те, що вони хочуть, а не те, що вони потребують! Такі люди стають легкою здобиччю страху. І не важливо, як часто цей лідер говорить, що любить Бога і його народ. До тих пір, поки є страх перед людьми, він ніколи не побачить справжніх змін ні в самому собі, ні в людях, якими керує!

Людина, яка боїться Бога, бере до уваги тільки те, що Бог говорить про неї. Людина, яка боїться людей, більше зосереджена на тому, що про неї думають інші, але не Бог. Вона засмучує Бога, щоб не засмучувати людей.

Я спостерігав, як лідери приймають рішення, щоб дати своїм людям те, що ті хочуть. Їх мотив – прагнення зберегти популярність. Звичайно, вони про це не думали, і, ймовірно, навіть ніколи і не припускали такого. Вони виправдовували свої рішення, міркуючи приблизно так: “Ми не хочемо ранити людей”, або “Це краще, що можна зробити для всіх”, або “Ми зможемо послужити більшій кількості людей, якщо зробимо так” і т.д. Боже Царство – не демократія. Це царство. Популярність не важлива. Ті люди навіть не усвідомлювали, що рухомі страхом і боязкістю. Мотивом їх дій була не любов до людей, а любов до самих себе.

Що відбувається, коли ми не боїмося Бога?

Бог сказав Мойсею: “О, якби серце їх було у них таке, щоб боятися Мене” (Втор. 5:29). Але народ не боявся. І дивіться, що сталося. Після року життя в пустелі настав час піти і взяти обітовану землю. Господь сказав Мойсею: “Пошли від себе людей, щоб вони видивилися землю Ханаанську, яку Я даю синам Ізраїлевим” (Числ. 13:3). Зауважте, Він сказав: “Я даю…” Бог не сказав: “Підіть і подивіться, чи зможете взяти землю”.

Отже, Мойсей послав їх. Вони були в розвідці сорок днів і з’ясували, що люди, які населяли ту землю, жили дуже добре, міста були великі і добре охоронялися.

Усі дванадцять шпигунів бачили той же самий народ, ті ж самі армії, ті ж самі великі укріплені міста і тих же самих велетнів. Ісус Навин і Халев були готові виступити відразу ж і взяти обіцяне Богом. Проте десять інших спостерігачів злякалися того, що побачили. Вони бачили тільки великі армії і велетнів, тоді як Ісус Навин і Халев бачили доброту і вірність Бога!

Ці десять спостерігачів сказали народу, що землю взяти неможливо. Вони були рабами більше чотирьохсот років і не були підготовлені до війни, як ті армії, які вони бачили там. Народ відразу ж злякався і почав скаржитися: “І для чого Господь веде нас у землю цю, щоб ми впали від меча? дружини наші і діти наші дістануться у здобич ворогам; чи не краще нам повернутися в Єгипет?” (Числ. 14:3).

У цьому вірші ми бачимо корінь людського страху: а чи не буде нам гірше? Ці люди злякалися, бо думали тільки про себе. Вони не говорили: “А що ж Бог вважає за краще?” Замість цього вони запитували: “А як буде краще нам?” Чи може бути ще ясніше? Корінь страху перед людьми – в егоїстичній любові. Якщо ви любите своє життя, ви прагнутимете врятувати його. І боятиметеся всього, що погрожує йому.

Бог привів Свій народ до такого місця, де в них не було іншого вибору як тільки сподіватися на Нього. Здавалося, жителі цієї невідомої землі просто знищать їх. Але замість того щоб довіритися Богу, ізраїльтяни поводилися так, ніби Бог врятував їх з Єгипту тільки для того, щоб дозволити Хананеям убити їх. Звичайно ж, це звучить смішно, але ми всі проходимо часи, коли треба йти за Господом у таких ситуаціях, які нам здаються небезпечними і таять загрозу для життя.

У таких обставинах ми можемо йти за Ним тільки тоді, коли переконані у своїх серцях, що Бог дійсно благий. Він ніколи не зробить нічого тільки для Своєї користі, що б принесло нам серйозні втрати і страждання! Нам треба пам’ятати, що Бог судить про речі з погляду вічності, тоді як суд людей не перевищує 70-80 років!

Відкидання Богом або людиною?

Халев і Ісус Навин вибрали важкий шлях. Бог сказав, що в них був інший дух, і вони повністю йшли за Ним. Усі інші не хотіли ризикувати своїм комфортом слухаючись Бога. Бог був вірний Халеву і Ісусі Навину. Вони були єдиними у своєму поколінні, хто увійшов до обітованої землі (див. Числ. 14:24,30).

Ті, що шукали свого життя, втратили його. Бог проголосив Свій вирок словами: “А ваші трупи упадуть у пустелі цій… щоб ви пізнали, що означає бути залишеним Мною” (Числ. 14:32,34). Коли ти знаєш, що багато хто буде знехтуваний Богом, бо злякалися відкидання з боку людей, – це витвережує.

Я молюся, щоб всі ми навчилися знаходити задоволення в страху Господньому. Бо “страх Господній – джерело життя, що віддаляє від сітей смерти” (Пр. 14:27).

Автор: Джон Бівер

Попередній запис

Страх Божий проти страху людського (продовження)

Фрагмент картини Вячеслава Грошева Коли Бог мовчить, наші серця оголюються Бог утримує Свою славу, щоб випробувати ... Читати далі

Наступний запис

Побачити результат

«Ніхто не може двом господарям служити: бо або одного полюбить, а другого буде ненавидіти; або одного триматиметься, а другим знехтує. ... Читати далі