Відчуття благовісника

Проповідь апостола Павла, Джованні Паоло Паніні

«Тоді говорить до учеників Своїх: жнива багато, а женців замало» (Мф. 9:37).

Виявляється, брак благовісників, працівників-женців Божого жнива – це проблема не тільки наших часів, – з цим стикалася Церква Божа протягом усієї своєї історії, навіть біля своїх витоків, коли вона стрімко зростала, а Божа благодать проявляла себе найбільш видимим чином: «А віруючих усе більше й більше приєднувалося до Господа, багато чоловіків та жінок, так що й на вулиці виносили недужих і клали на постелях та ліжках, щоб хоч тінь Петра, який проходив, осінила кого з них» (Діян. 5:14,15).

У це дійсно важко повірити, проте навіть у такі періоди, коли Церква ще не зазнавала масштабних гонінь, у неї катастрофічно бракувало людей, готових самовіддано служити Господові. Доказом цього може служити один епізод із служіння Филипа, диякона єрусалимської Церкви: «Коли ж вони вийшли з води, Дух Святий зійшов на євнуха, а Филипа возніс ангел Господній, і євнух уже не бачив його, і поїхав дорогою своєю, радіючи. Филип же опинився в Азоті і, проходячи, благовістив усім містам, аж поки прийшов до Кесарії» (Діян. 8:39,40).

«Возніс ангел Господній» – це фраза нагадує більше сюжет з фантастичного фільму, ніж оповідання з апостольського служіння. Звичайно, «все можливо Богові» (Мк. 10:27), – проте Господь зазвичай діє менш видимим чином, більш за все лише брак працівників-благовісників змусив Його діяти так екстраординарно.

До речі, а вас ніколи не цікавило, що відчував під час своєї дивовижної мандрівки Филип? – Цілком ймовірно, окрім страху, – природної реакції на таке явище, – Филип переживав цілий калейдоскоп почуттів, у яких значне місце посідали захват і цікавість: а саме, що ж з ним станеться далі. Загалом захват і цікавість – стандартні емоції-супутники, з якими стикається людина на терені служіння Богу. Захват – від безлічі чудес, звісно не таких яскравих як небесна прогулянка з ангелом Господнім, проте від того не менш дивних: чудес, без яких було б неможливе саме служіння. І цікавість від очікування наступного чуда, яким Господь проявить Свою благодать у світі.

Це дві позитивні емоції, захват і цікавість, не прерогатива обраних, вони доступні кожному, хто став на шлях служіння Богу. І навіть, якщо у вас бракує бажання, сил і натхнення, ви завжди можете скористатися наступною Христовою порадою: «Тож благайте Господаря жнива, щоб вислав женців на жниво Своє» (Мф. 9:38). Цілком можливо, що саме вашої молитви бракувало, щоб Господь «вислав женців на жниво Своє», або ж Він на ваше прохання допоможе вам знайти сил і натхнення (а заодно з ними і бажання), щоб стати Божим женцем-благовісником, щоб ви належного часу пережили той самий калейдоскоп почуттів, який відчув свого часу диякон Филип, Божий благовісник.

Редакція сайту

Щоб завантажити цей запис у форматі doc натисніть на посилання:
docВідчуття благовісника


Ваш коментар: