Дії 2:37-41 – 2:42-47

Дії 2:37-41 – Рятівний задум Божий

«Як почули ж оце, вони серцем розжалобились, та й сказали Петрові та іншим апостолам: Що ж ми маємо робити, мужі-браття? А Петро до них каже: Покайтеся, і нехай же охриститься кожен із вас у Ім’я Ісуса Христа на відпущення ваших гріхів, і дара Духа Святого ви приймете! Бо для вас ця обітниця, і для ваших дітей, і для всіх, що далеко знаходяться, кого б тільки покликав Господь, Бог наш. І іншими багатьома словами він засвідчував та вмовляв їх, говорячи: Рятуйтесь від цього лукавого роду! Отож ті, хто прийняв його слово, охристилися. І пристало до них того дня душ тисяч зо три!»

Одно справа узнати, що ти поїхав не тією дорогою. Це може бути неприємно і навіть соромно, якщо з тобою в машині люди, які вважають, що ти знаєш, куди їх везеш. Але все-таки, розібравшись у ситуації, можна розвернутися і вибратися на правильний шлях.

І зовсім інша справа, якщо ти мчиш вниз по крутому схилу на санчатах або на лижах (чи на бляшаному підносі по траві, як ми робили колись) і раптом розумієш, що попереду небезпека: ні зупинитися, ні вже тим більше розвернутися, неможливо. Що залишається? Абсолютно нічого. Хіба тільки розраховувати, що хтось врятує.

Але як можна врятувати? Тільки одним способом: якщо упоперек дороги встане людина, що міцно стоїть на ногах, яка зупинить і упіймає. Природно, якщо тобі так пощастить, це означатиме дуже різку зупинку. Від такої зупинки може бути шок, але все таки краще, ніж налетіти на камінь.

Вивчаючи перші розділи Дій, важливо розуміти, що сам Ісус попереджав побратимів-євреїв про таку катастрофу. Якщо уважно читати Євангеліє від Луки від початку до розділів 19-21, буде видно, що застереження Ісуса стають усе більш грізними, поки нарешті Він не сповіщає: якщо народ у цілому і місто Єрусалим, зокрема, не одумаються, вороги прийдуть і знищать їх. Малися на увазі дуже конкретні речі. Ізраїль (за словами Ісуса) веде спосіб життя діаметрально протилежний до того, який угодний Богові: жебраки знехтуванні, а насильство, навпаки, вихваляється, адже місія народу Божого – бути світлом світу! Знову і знову каже Ісус: «Коли не покаєтеся, то загинете» (Лк. 13:5). Входячи в Єрусалим, Він плаче про майбутню долю міста: військова облога, не залишиться каменю на камені. Станеться ж усе це через те, що люди не зрозуміли «який шлях веде до миру» і не зрозуміли «часу відвідин» (Лк. 19:41-44).

Ми з подивом і навіть жахом спостерігаємо наступний акт драми. Ісус сповістив суд Божий на народ, що заблукав у насильстві. Але Він узяв долю Ізраїлю на Себе! Він, Месія Ізраїлю, як би увібрав у Себе Свій народ. Він відправився туди, де кара Божа мала спіткати Ізраїль, і поніс цей суд на Собі. Він говорить про Себе як про «зеленіюче дерево», яке у вогонь не мало б бути кинуте, якщо навколо стільки сухого хмизу (Лк. 23:31). Але читаємо ми і попередження: хоча Він, безневинний, несе гріх тисяч винних (Лк. 23:3-5, 18-25), ті, хто упираються в злі, зберуть таки наслідки.

І звичайно, коли натовп, первосвященики і інші вожді відкинули Ісуса на Пасху, Ісус розумів, що тим самим вони відкидають Його шлях до миру, Його шлях до Царства, яким Він закликав їх йти. Коли вони відправили Ісуса на смерть, це не лише було жахливо саме по собі: це знаменувало відкидання Божого шляху. Це було знаком того, про що Ісус говорив багато разів: покоління нечестиве і розпещене, йому уготоване лихо.

Але Ісус воскрес. І Петро намагається пояснити натовпу, який шанс це дає людям. Його проповідь містить, можливо, перше в церковній історії богословське осмислення хреста. І це осмислення є не абстрактною теорією про «гріх» і «суд», але говорить щось дуже конкретне: хоча покоління йде до катастрофи, але Ісус стоїть на шляху і може підхопити тих, хто заблукав, у той момент, коли вони вже готові впасти з кручі. Петро сповіщає: «Рятуйтеся!» – це означає, дозвольте Богові врятувати вас, дозвольте Ісусу врятувати вас від того жаху, який настає на народ і місто, настає не в покарання за розп’яття Ісуса, а як неминучий наслідок того шляху, який був обраний.

Але що саме потрібно робити? Як саме Ісус підхопить і врятує людину? Петро та інші апостоли говорять про це абсолютно ясно, і відтоді їх вчення стало вченням християнської церкви. Передусім необхідно покаятися, тобто повернутися на правильний шлях. Для цього необхідно стати частиною руху, який пов’язаний з ім’ям Ісуса, стати частиною народу, який в основу життя поклав Його життя, смерть і воскресіння. Іншими словами, потрібно хреститися і увійти до общини «нового виходу». Потрібно, пройшовши через воду, залишити позаду рабство і гріх і вийти до свободи і життя. Надайте себе Ісусу, нехай Він врятує вас від наслідків вашого згубного шляху («відпущення гріхів») і дасть нові сили йти в правильному напрямі («дар Святого Духа»). Усе це якраз і означає «навернутися» і попрямувати у вірний бік. Усе це означає «покаятися».

У ту першу єрусалимську П’ятидесятницю застереження і шанс мали для людей дуже конкретний сенс. Приєднайся до цього руху, з’єднай себе, свою особу і своїх дітей (в. 39) із смертю і воскресінням Ісуса, набудь нового життя в хрещеній общині, общині, яка йде абсолютно іншим шляхом, ніж ти йшов раніше, але наслідує шлях Ісуса. І хоча з кожним століттям виникають нові обставини і соціальні умови, ми бачимо, як та ж звістка звучить невпинно. «Бо для вас ця обітниця, і для ваших дітей, і для всіх, що далеко знаходяться, кого б тільки покликав Господь, Бог наш». Тобто і для нас теж.

У цьому уривку ми бачимо початок християнської теми «спасіння». Спасіння не лише в сенсі «потрапити на небеса після смерті» (хоча, зрозуміло, і це теж), але в сенсі причетності новому творінню Божому. «Спасіння» вказує на дуже конкретну і відчутну реальність у майбутньому. Якби Бог хотів «врятувати» лише розділені душі, це не було б позбавленням від смерті. Більше того, вийшло б, що над тілом смерть все-таки восторжествувала. У Новому Заповіті (зокрема і в Лк.-Дії) «спасіння» часто означає позбавлення в цьому земному житті: «врятуватися» від загрозливого лиха тут і тепер.

Лука підкреслює це усюди. Обіцяне Богом вже доступне в Ісусі Христі. Знаки майбутнього вже видно в сьогоденні. І в яку би біду ми не потрапили, ми повинні пам’ятати: ми – народ врятований. Ми народ, що покаявся і хрестився. Ми причетні обіцянню Божому.

Недивно, що три тисячі людей відгукнулися на проповідь того дня.

Дії 2:42-47 – Нова сім’я

«І вони перебували в науці апостольській, та в спільноті братерській, і в ламанні хліба, та в молитвах. І був острах у кожній душі, бо багато чинили апостоли чуд та знамен. А всі віруючі були вкупі, і мали все спільним. І вони продавали маєтки та добра, і всім їх ділили, як кому чого треба було. І кожного дня перебували вони однодушно у храмі, і, ломлячи хліб по домах, поживу приймали із радістю та в сердечній простоті, вихваляючи Бога та маючи ласку в усього народу. І щоденно до Церкви Господь додавав тих, що спасалися.»

Роки два тому я взяв участь у добродійному поході. Стояв сонячний день, нас були тисячі, і йшли ми дуже красивими місцями. Нас розбили на декілька груп: кожні декілька хвилин вирушали чергові декілька сотень людей. Я був у першій групі, враження невимовне: немов ти серед першопрохідців, прокладаєш шлях. Темп походу був швидкий, мабуть, навіть занадто, але нам дуже подобалося.

Кілометрів через п’ять ми зупинилися перевести дух. Ми знали, що йдемо більш менш вірним шляхом, але хотілося бути упевненими. Так, усе вірно: річка, пагорб, ліс за селом і вдалині крихітний прапор, що розвівається на вітрі. Почекавши з хвилину, поки наздоженуть ті, хто відстав, ми рушили далі.

Саме такий настрій Лука створює наприкінці 2-го розділу. Книга почалася буквально з місця в кар’єр: бесіда Ісуса з апостолами, вознесіння, П’ятидесятниця, проповідь Петра перед здивованим натовпом, перша публічна звістка про воскресіння Ісуса і божественний задум спасіння – усе це швидко проминуло перед нашими очима, і текст дихав надією і свіжими силами. Але тепер слід зупинитися і оглядітися, куди ми потрапили. Лука дає чіткі орієнтири. Невипадково в Дії 2:42 часто бачать «чотири ознаки церкви»: апостольське вчення, загальне життя тих, хто увірував, заломлення хліба і молитва. Усі ці елементи нероздільні, жодного не можна відірвати від іншого. Скажімо, де недостатньо уваги приділяється вченню і безперестанній християнській просвіті, люди швидко попадають назад під вплив навколишньої світської культури, соціальної моди, а Ісус залишається десь на узбіччі. Якщо нехтують загальним життям християнської сім’ї (часто використовується термін «спілкування», який у даному випадку набуває особливий сенс, навіть більший ніж «дружба»), вірні опиняються в ізоляції один від одного, а в такому стані далеко не завжди можна зберігати живу віру. Якщо немає регулярного «заломлення хліба» (так називалася звичайна трапеза «на згадку про Ісуса»), зникає прапор, що знаменує, що «у центрі всього знаходяться смерть і воскресіння Ісуса» (див. 1Кор. 11:26). А залишаючи в забутті молитву, люди забувають, що християни покликані бути народом неба і землі. Молитва не має сенсу, якщо небу і землі не задумано з’єднатися і якщо ми не можемо бути вже до цього причетні.

Деяким з нас, хто виріс у християнських сім’ях і з дитинства ходив до в церкви, це може здатися буденним. Іноді їх можна зрозуміти. Але уявіть світ без цього вчення! Уявіть суспільство, де навколо віри в Ісуса не зведено жодного «спільного життя»! Життя було б дійсно бляклим, яким воно часто є для багатьох людей, зокрема невіруючих. Але якби ви жили в такому сірому світі і раптом відкрили для себе Вчення, братерство, заломлення хліба і молитву, життя потекло б зовсім в іншому руслі, відкрилися б небачені перспективи. І звичайно, ви були б уражені благоговійним страхом – усе, як було біля витоків християнства (в. 43). І цей страх лише посилювався, коли сила Духа діяла через апостолів, як діяла вона з Ісусом: сила зціляти і преображати життя людей.

Це спільне життя швидко розвинулося у вражаючому напрямі: перші християни жили як одна сім’я. Коли ви мешкаєте разом під одним дахом, то не думаєте, що той або інший конкретний стіл, стілець або батон хліба – «мій». Чи коли ви приносите додому зарплату, ви не думаєте, що вона «моя», бо вона спільна. Сім’я є сім’я. У стародавньому світі це часто підкреслювалося тим фактом, що члени сім’ї були зайняті в одній професії чи одному бізнесі: відповідно, три покоління, включаючи двоюрідних братів, могли працювати рука об руку, довіряючи один одному і маючи спільний гаманець, з якого кожен бере необхідне.

Перші християни намагалися жити саме так. Ми – одна сім’я! Ми брати і сестри! Наше хрещення, наша спільна віра, наше спілкування за «заломленням хліба» – усе вказує в цьому напрямі. Коли Дванадцять (з ширшим колом друзів і учнів; див. Лк. 8:1-3) ходили з Ісусом, у них був саме спільний гаманець; різні люди жертвували в нього зі своїх грошей; вони жили єдиною сім’єю… Але як продовжувати такий спосіб життя, коли до руху раптом приєдналися декілька тисяч людей?

Неначе тут виникають великі складнощі. Проте намір у людей був твердим: інакше вони відмовилися б від чогось дуже важливого, засадничого. (До речі, у той момент вони ще не називали себе християнами і взагалі ніяк не називали. Проте це не заважало їм чітко бачити свою ідентичність: люди, які «з Ісусом були» (4:13), «свідчили про Його воскресіння», «сповнені Святим Духом», «віруючі» (2:44), «що спасалися» (2:47).) Мабуть, приватні свої будинки вони не продали, якщо продовжували зустрічатися в них (2:46), але продали вони зайве майно – крок відважний з боку тих, для кого земля була не просто економічним надбанням, але частиною батьківської спадщини і, більше того, частиною обіцяної Богом спадщини!

Для такого способу життя вони мали певне слово, певне позначення. Якщо ми називаємо ним переважно почуття, то для них воно стосувалося, в основному, того, що вони роблять зі своїм майном, коли є частиною однієї сім’ї. Це слово «любов» («агапе» грецькою). Коли Павло пише до солунян, що вони вже люблять один одного, але повинні любити ще більше, він має на увазі не лише і не стільки те, що їх почуття повинні стати ще теплішими. Сенс у тому, що вони вже почали виявляти один до одного практичну турботу, і ця турбота повинна стати ще міцнішою (1Сол. 4:9-12). Це завдання стоїть і перед кожним наступним поколінням у церкві, особливо в наші дні, коли християн мільйони по всьому світу. І дійсно, ми бачимо, як багато вірних (часто об’єднавшись в організації, громади) намагаються сприяти розподілу ресурсів. Коли учні Ісуса починають так себе поводити, вони часто виявляють, що в їх життя прийшла весна. Коли перестаєш чіплятися за майно і починаєш їм ділитися, віддавати, прославляти щедрість Божу своєю власною щедрістю, життя починає грати новими фарбами. І тоді до християнства тягнеться оточення. Вони вихваляли Бога, каже Лука (в. 47), і були в милості у всього народу, і день за днем Господь «додавав тих, що спасалися». Саме так усе і відбувалося і відбувається. Якщо нинішня церква переживає застої і в’яне, якщо для зовнішніх вона нудна і неприваблива, – на жаль, часта картина в західному світі, – самий час перечитати Дії 2:42-47, а прочитавши, пасти на коліна і запитати: як вийшло, що це пішло? І як виправитися? Адже Блага звістка залишається колишньою, сила Божа не убавилася, люди як і раніше потребують спасіння. Що ж ми тоді робимо?

Попередній запис

Дії 2:14-21 – 2:22-36

Дії 2:14-21 – Збувається! «Ставши ж Петро із Одинадцятьма, свій голос підніс та й промовив до них: Мужі юдейські та ... Читати далі

Наступний запис

Дії 3:1-10 – 3:11-16

Дії 3:1-10 – Більше за бажане «А Петро та Іван на дев'яту годину молитви йшли разом у храм. І несено ... Читати далі