Піст і молитва

Зцілення біснуватого отрока (фрагмент), Гюстав Доре

У Мк. 9:29 Ісус каже: “Цей рід не може вийти інакше, як від молитви і посту“. Господь запрошує нас до найважчої боротьби, що пов’язана з молитвою.

Коли Ісус і троє апостолів були на горі Преображення, один чоловік привів до інших апостолів свого сина, одержимого демоном глухоти. Вони намагалися прогнати злого духа, проте їм це не вдалося. Коли Ісус спустився вниз, батько підвів сина до Нього, і Він вилікував хлопчика. Апостоли, виявившись наодинці з Ісусом, запитали Його, чому їм не вдалося вигнати злого духа. На це Ісус відповів: “Цей рід не може вийти інакше, як від молитви і посту“.

Перш ніж досліджувати взаємозв’язок між молитвою і постом, слід коротко пояснити, що мається на увазі під постом. Постити – це означає утримуватися від їжі і питва на більш менш довгий термін часу. Піст був наказаний законом в Ізраїлі. Увесь народ повинен був постити в певний день року (Лев. 16:29-31). Після полонення було введено кілька щорічних днів посту (Зах. 8:19), а фарисеї постили два дні на тиждень (Лк. 18:12). Слово на івриті, що означає піст, виражає упокорене підпорядкування душі Богові. З цієї причини піст накладався у великий день примирення, коли люди здійснюють своє щорічне з’єднання з Богом, а також у дні національних катастроф (Суд. 20:26; Іоїл. 2:12; Іон. 3:5) або трауру (1 Цар. 31:13).

Ісус не заперечував посту; Він від рівня закону Старого Завіту підняв його до рівня свободи Нового Завіту. Піст – це зовнішня дія, яку слід здійснювати тільки, коли в нас є внутрішня потреба в ньому (Мф. 9:14,15). Більше того, Ісус застерігає від посту як від засобу виставити напоказ свою набожність (Мф. 6:16-18). Проте чи треба нам постити? Це питання, без сумніву, турбує безліч християн наших днів. Багато хто розцінює піст як частину церемоніалу, властивого Старому Завіту. А для християн піст дивний і чужий усьому образу їх думок. Як далеко відійшли ми в питаннях посту від вчення Ісуса та апостолів! Саме час нам – нестійким, слабовільним і люблячим задоволення християнам – подивитися, що каже Писання з цього питання, пов’язаного з нашим молитовним життям.

Піст не зводиться до утримання від їжі і питва. Піст дійсно означає добровільну відмову від певних життєвих потреб, таких, наприклад, як їжа, сон, питво, відпочинок, спілкування з людьми і так далі. Метою такої стриманості на більш менш тривалий термін стає певне послаблення пут, які зв’язують нас зі світом матеріальних речей і нашим оточенням у цілому. Робиться це для того, щоб можна було сконцентрувати всі свої духовні сили на невидимих і вічних речах. Така стриманість не означає, що в християнському розумінні життєві блага, про які ми згадали, є чимось нечистим. Навпаки, апостол учить, що ніщо не брудне саме по собі (Рим. 14:14) і що їжа була створена Богом і слід приймати її з вдячністю (1Тим. 4:3). Піст має на увазі, що в певні моменти життя нашій душі треба сконцентруватися на тому, що необхідно нам більше, ніж усе інше, і на цей час ми відмовляємося від того, що саме по собі цілком допустиме і корисне.

Тому піст абсолютно узгоджується з тим, про що ми говорили вище, з тим, що нам потрібні спокійні і відокремлені періоди для молитви. Пости стають лише їх продовженням. Треба дотримувати піст не заради Бога, а заради себе самих. Це нам він потрібен. Про це можна говорити багато, проте ми вимушені обмежитися розмовою про значення посту лише у зв’язку з молитвою.

За відправну точку ми беремо думку, яка супроводжує все наше дослідження: єдиний секрет молитви – це Дух молитви. Найбільш значна річ, яку ми можемо зробити у зв’язку з цим, – це встановити контакт з Духом у молитві. Спрямованість у молитві врешті-решт означає боротьбу з усіма внутрішніми і зовнішніми перешкодами, які відділяють нас від Духа молитви. Саме для цього Бог створив піст як засіб боротьби проти таємних і небезпечних перешкод, що протидіють нашій молитві.

Піст має бути добровільним, каже Ісус. Християнин удається до посту, коли виявляє, що певна конкретна річ стає перешкодою для його молитви. Це може бути якась певна трудність, про яку йому відомо і яку він розглядає як перешкоду або щось неусвідомлюване. Словом, якщо йому ясно, що існує щось,  що утрудняє його спілкування з Богом у молитві. Він удається до посту, щоб на якийсь час звільнити від матеріальних прихильностей і відволікаючого світського оточення свою охоплену світськими пристрастями душу. Тим самим ми даємо Духові молитви можливість досліджувати наш внутрішній світ і поговорити з нами про те, що відкидає Його. Таким чином ми відновлюємо безперебійний зв’язок з Ним і отримуємо потужний потік Божественної сили.

Попередній запис

Спрямованість у молитві

Христос у Гефсиманському саду, Генріх Хофман Після такого дослідження давайте повернемося до тієї старанності, до якої ... Читати далі

Наступний запис

Привиди для посту

Давайте тепер скоренько розглянемо ті обставини, в яких християнинові слід удаватися до посту. Першими за списком йдуть особливі спокуси. Коли ... Читати далі