Наслідки мовчання Ісуса

Воскресіння Лазаря (фрагмент), Карл Генріх Блох

Всякий раз, коли Ісус бачить, що є можливість дати нам більше, ніж ми вміємо попросити, Він дає. А для того, щоб зробити це, Йому часто доводиться поводитися з нами таким чином, що нам відразу не зрозуміти. Він не відповідає ні слова на безліч наших прохань. Він що ж, нас не чує? Звичайно, Він чує, Він почав чути з того самого моменту, коли ми стали молитися. Проте якби Він негайно дав нам те, про що ми просимо, Він не зміг би дати нам те, що Він нам призначив. Типову ілюстрацію до цього ми бачимо в 11 розділі Євангелія від Іоанна.

Лазар захворів. Сестри послали Ісусові записку: “Господи, ось, кого Ти любиш, нездужає“. І в радості стали чекати, що Ісус поспішить до них і вилікує їх любимого брата. Проте Він не прийшов. Лазарю ставало все гірше і гірше; він помер, і їм нічого не залишалося, як тільки поховати його.

Для двох сестер наступив важкий час. Чому не прийшов Ісус? Чи не робив Він милість усім, хто просив Його про допомогу? Чому не прийшов в їх дім? Перестав любити їх? Чи не розумів, як багато означало для них здоров’я Лазаря? А тепер вже надто пізно! Їх брат не лише помер; він вже похований, і його тіло стало розкладатися. Вони не розуміли, що все це означає. Більше того, вони не розуміли, як Ісус міг поступити з ними таким чином.

Отже, чому Ісус поступив з ними так? Він же із самого початку вирішив допомогти їм. Він навіть вирішив дати їм більше, ніж вони просять. От чому Він відкладав Свій прихід до тих пір, поки Лазар не помер і не був похований. Він хотів воскресити його з мертвих. Навіщо Він хотів зробити це?

По-перше, таким чином Він міг би сильніше виявити Свою силу, “славу Божу”, як Сам Він її називає в 40 вірші. Таким чином, вони могли отримати не лише те, про що просили, тобто відновлення здоров’я брата, їх віра і довіра до Ісуса також могли бути укріплені і поглиблені.

По-друге, так Він міг навчити їх істинному упокорюванню, підкреслити, як нетерплячі вони і як швидкі на нарікання проти Нього. Хіба не засуджували вони Його як у думках, так і на словах, протягом цих нескінченних днів і ночей? В усякому разі, ми бачимо, що сестра тут же почала засуджувати Ісуса, щойно Він прийшов: “Господи! Якби Ти був тут, не помер би брат мій” (Ін. 11:21,32).

Цілком можливо, що довірливі стосунки, які склалися між Ісусом і цією маленькою родиною, могли створити в них враження певної обраності. Проте протягом довгих днів очікування сяйво цієї обраності абсолютно розсіялося. Виходило, що Ісус не оцінив їх любов і їх віру. Так подумали вони, і з цією думкою розвіялися останні залишки їх гордині. І тому відповідь на їх молитви і велике диво воскресіння мали для них набагато більше значення.

Щось подібне мав на увазі Ісус, коли зволікав з відповіддю на молитву хананеянки. Він хотів дати їй більше, ніж просто здоров’я дочки. Він хотів дати щось їй самій. Він постукав у двері її серця, вимовивши слова, які були повні ніжності і любові. І Йому вдалося досягти мети: вона відкрила Йому своє серце. Спочатку ні Його мовчання, ні Його слова були не зрозумілі для неї. Потім вона прийшла в той стан, який був угодний Ісусові. Вона впала біля Його ніг і здалася на Його милість, вимовивши прості, але зворушливі слова: “Господи, допоможи мені!”

Тут, біля ніг Ісусових, вона упокорено приймає Його жорстокі слова. Така дійсно упокорена душа, що смиренно схиляється під могутньою Божою рукою. Отримавши свою дочку, зцілену словом Христовим, вона виявилася врятованою не лише від свого тимчасового нещастя, але і від егоїстичного і вимогливого духу. Як грішниця вона навчилася покладатися на необмежену Божу благодать.

“Боротьбу” Якова з Богом слід розуміти так само. Давайте, по-перше, відмітимо, що Якову з’явився Сам Бог. Яків боїться Ісава, але Бог бажає показати йому, що він знаходиться в набагато більшій небезпеці. Бог виступає проти нього. У ту ніч відбувалося пояснення між Богом і Яковом. Бог бажав благословити Якова. Він вже обрав його, бажаючи зробити патріархом обраного народу. Проте благословення затримувалося, бо Яків згрішив проти Бога, проти Ісава і проти їх престарілого батька Ісаака. Саме про ці гріхи збирався поговорити Бог у цю ніч з Яковом. Саме це заповнювало серце Якова, поки відбувалася зовнішня боротьба.

Яків думав, мабуть, як і всі ми, що Бог з небажанням дає Свої дари і тому необхідно перемогти Його в боротьбі. Він використав надзвичайно красномовний вираз: “Не відпущу Тебе, доки не благословиш мене“.

Проте Бог був готовий благословити Якова, якщо Яків побажає покаятися у своїх гріхах і порозумітися з Богом. І з Яковом сталося те саме, що з усіма тими, про кого ми вже говорили. Він отримав більше, ніж просив. Він благав, щоб Бог допоміг йому і благословив його і його сім’ю в рішучій боротьбі з Ісавом, який народився першим і який, сповнившись ненависті і помсти, був здатен знищити Якова і всю його сім’ю.

Бог дав йому більше. Він дав йому зустріч з Богом, яку Яків запам’ятав назавжди. Ця подія справила таке враження, що пам’ять про неї зберігав увесь Ізраїльський народ. Тому ізраїльтяни ніколи не їли жилу стегна тварини. Цей звичай вони дотримували на згадку про те, що суглоб Якового стегна був пошкоджений у ту доленосну ніч. Бог дав Якову щось, що робило його упокореним решту його життя. Це щось робило його незначним у його власних очах і залежним від Бога. І слабкість Якова стала його найкращим захистом від ворогів, яких він нажив завдяки своїй наполегливій, підступній і некерованій природі.

Попередній запис

"Жорсткість" Ісуса

Христос і жінка-хананеянка, Жан-Жермен Друе "Тим часом благаю вас, браття, Господом нашим Ісусом Христом і любов’ю ... Читати далі

Наступний запис

Спрямованість у молитві

Христос у Гефсиманському саду, Генріх Хофман Після такого дослідження давайте повернемося до тієї старанності, до якої ... Читати далі