Луки 23:1-12 – 23:13-26

Луки 23:1-12 – Ісус перед Пилатом і Іродом

«І знялися всі їхні збори, і повели до Пилата Його. І зачали оскаржати Його й говорити: Ми ствердили, що Цей ворохобить народ наш, і забороняє податок давати кесареві, та й говорить, що Він, Христос Цар. І Пилат запитав Його, кажучи: Чи Ти Цар Юдейський? А Він відказав йому в відповідь: Сам ти кажеш… І Пилат сказав первосвященикам та до народу: Я не знаходжу жадної провини в Цій Людині. А вони намагались, говорячи: Він бунтує народ, навчаючи в усій Юдеї, від Галілеї почавши аж посі. А Пилат, вчувши про Галілею, спитав: Хіба Він галілеянин? І, дізнавшись, що Він із влади Ірода, відіслав Його Іродові, бо той в Єрусалимі також перебував тими днями.

Коли ж Ірод побачив Ісуса, то дуже зрадів, бо він від давнього часу бажав Його бачити, багато за Нього чував, і сподівався побачити чудо яке, що буває від Нього. І багато питався Його, та нічого не відповідав Він йому. І стояли тут первосвященики й книжники, та завзято Його оскаржали. Тоді Ірод із військом своїм ізневажив Його й насміявся, зодягнувши Його в яснобілу одіж, і відіслав до Пилата Його. І того дня стали Ірод із Пилатом за приятелів між собою, бо давніш ворожнеча між ними була.»

У багатьох п’єсах, романах і просто реальних життєвих епізодах розв’язка настає тоді, коли дві людини після довгої розлуки, нарешті, зустрічаються. «От і ми і зустрілися, містере Бонд!» – каже з усмішкою лиходій, упевнений, що тепер таємний агент у його владі. Персонажі в п’єсах – від Есхіла до Шекспіра і далі – зустрічаються і вигукують: «Так це дійсно ти?» «Як я радий, нарешті, тебе бачити!» – кажемо ми, зустрічаючи з літака друга за листуванням або далекого родича.

Саме з такого ракурсу слід дивитися на описану Лукою зустріч Ісуса з Іродом, якщо ми хочемо правильно зрозуміти цей епізод. Упродовж усього Євангелія Ірод залишався десь на задньому плані. Тільки Лука повідомляє нам, що Ірод хотів вислідити і убити Ісуса набагато раніше, ще під час Його служіння в Галілеї (13:31); і тільки Лука тепер описує цю сцену, де, нарешті, нинішній «юдейський цар» сумнівного походження зустрічається віч-на-віч з прийдешнім істинним Царем. Ірод жадав цієї миті. Він сприймав Ісуса як особу, що сполучає в Собі харизму Івана Христителя, який захоплював його своїми розмовами, але лякав своїми погрозами, і спритність циркача, що вміє витворяти всякі магічні трюки.

Ісус його розчаровує. Він нічого не говорить, не здійснює жодних чудес. Ми могли б чекати, що, подібно до Мойсея в палаці фараоновому, Вождь нового Виходу або стане погрожувати Іродові Божим судом, або створить щось дивовижне, щоб довести правомірність Своїх домагань, але Ісус нічого такого не робить. Він являє Собою інший тип пророка і інший тип царя. Лука, для якого Ісус звичайно ж, – істинний пророк і справжній Цар Юдейський, поміщає цю сцену в ряд сцен, що мають своїм сенсом розкрити істинність Його Царства і брехливість усіх інших. У цей момент істину найбільш красномовно виражає Ісусове мовчання.

Чому ж тоді Пилат сказав, що Ісус не винен у тому, у чому Його звинувачують? Чому Ірод не підтримав відкрито звинувачень первосвящеників? Частково, мабуть, тому, що Ісус не справляв враження тих самозваних «царів юдейських», які, як правило, очолювали бунти. Маленьке коло Його найближчих послідовників було майже беззбройним, і до того ж усі вони повтікали. Ісус не погрожує, не чинить опір, майже нічого не говорить. Пилат і Ірод не могли не розгледіти, що єдина причина того, що Він виявився перед ними, полягає в бажанні первосвящеників і їх прибічників позбутися Його. Пилат і Ірод однаково не любили цих релігійних діячів і хотіли узяти над ними верх, як і над усіма, хто брав участь у цей період у боротьбі за владу. Ісус знову опинився в точці перетину інтересів і задумів, що ворогували між собою. Не лише гріхи світу, але і дріб’язкові прагнення людей з’єдналися, щоб привести Його до хреста.

Але якщо для Луки важлива довгождана зустріч Ісуса з Іродом, то ще важливіше для нього той факт, що істинний Господь світу зустрічається з представником, який претендує на політичне панування у світі. Читачі Луки знають, що Ісус не забороняв людям платити податки кесарю. Тому слушним приводом для звинувачення послужило те, що кажучи про Своє вознесіння як Сина Людського (22:69), Ісус фактично визнав у Собі законного і царственого представника Ізраїлю. Якщо Він був Царем юдеїв і збирався вознестися як Цар над усією земною владою, то це означало, що і кесар буде позбавлений влади. Саме в цьому, як Лука натякає на початку свого оповідання (2:1; 3:1), полягала суть Царства Божого.

Ця подвійна зустріч Ісуса – з Іродом і з намісником кесаря – провіщатиме те протиборство, яке матиме місце в Діях Апостолів. Там Ісус спочатку проголошується як Цар юдеїв замість померлого Ірода (Дії 1-12), а потім і зовсім як «інший Цар» (Дії 17:7) на противагу кесареві. Невипадково Євангеліє досягає, врешті-решт, Риму (Дії 13-28). Ісус може бути публічно проголошений Царем світу не в останню чергу тому, що в цій сцені Він зберігає майже повне мовчання; такий один з євангельських парадоксів. Його лагідність і відмова кричати і шаленіти, як це роблять інші, вже виразили дуже багато що раніше за Його молитву на хресті.

І – ще один штрих Луки – є видимою тонка іронія у зв’язку з новонабутою дружбою царя юдеїв і правителя язичників. Обидві книги Лука говорить про те, що благовістя досягне інших країв, за межами офіційного юдейства, по той бік расових і географічних меж Ізраїлю, по той бік забобонів і сліпоти, і об’єднає юдеїв і язичників, літніх людей і молодих, ненависних самарян і митників. Зараз, навіть не маючи віри в Ісуса, примирилися Ірод і Пилат. Усе відбувається так, немов, у міру того як Ісус наближається до Хреста, усі підкоряються силі прийдешньої події, що примирює.

Звичайно, не можна порівнювати темну угоду між дрібним князьком і інтриганом-правителем і справжню євангельську дружбу між віруючими юдеями і язичниками. Але Лука зберігає здоровий глузд, і чекає того ж від нас, відносно будь-якого знамення, яке дає зрозуміти, що світ стає новим через Ісуса і Його розп’яття. Якщо навіть Ірод і Пилат через це стали друзями, каже Лука тоді і сьогодні, то подумайте, як і ви могли б з усіма примиритися, виявившись під покровом хреста.

Луки 23:13-26 – Пилат, що поступається натиску натовпу

«А Пилат скликав первосвящеників, і старшин, і народ, і промовив до них: Привели ви мені Чоловіка Цього, як того, що бунтує народ. А ось я перед вами розвідав, і не знаходжу в Людині Оцій ані однієї провини такої, про що ви оскаржаєте. Також Ірод, бо він відіслав Його нам. І ось нічого, що на смерть заслуговувало б, Він не вчинив. Отже я покараю Його й відпущу. Бо повинен був їм відпустити одного на свято. А народ став кричати й казати: Візьми Цього, відпусти ж нам Варавву! А той за повстання одне, яке сталося в місті, і за вбивство посаджений був до в’язниці. І знову сказав їм Пилат, хотячи відпустити Ісуса. Та кричали вони й говорили: Розіпни, розіпни Його! Він же втретє промовив до них: Яке ж зло вчинив Він? Я нічого, що на смерть заслуговувало б, на Нім не знайшов. Отже я покараю Його й відпущу. А вони сильним криком свого домагалися, та вимагали розп’ясти Його. І взяв гору крик їхній та первосвящеників. І Пилат присудив, щоб було, як просили вони: відпустив їм Варавву, посадженого за повстання та вбивство в в’язницю, за якого просили вони, а Ісуса віддав їхній волі…

І як Його повели, то схопили якогось Симона із Кірінеї, що з поля вертався, і поклали на нього хреста, щоб він ніс за Ісусом!»

Шекспір помістив у свої п’єси, як і Діккенс у свої романи, дивних другорядних персонажів, кожному з яких є що сказати; вони не просто якісь картонні фігурки. По-своєму значний навіть ведмідь у романтичній драмі Зимова казка.

Серед євангелістів у Луки найцікавіший набір другорядних персонажів, і тут виступають на перший план двоє з них: Варавва і Симон з Кірінеї. Обоє вони допомагають Луці розповісти нам не лише про те, що сталося з Ісусом, але і чому це сталося і що це для нас означає. Ми повинні вдивитися в ці дві долі, щоб побачити той трагічний день їх очима і дечому навчитися в обох.

Варавва не був звичайним злочинцем. Лука повідомляє, що його ув’язнили за участь у заколоті і вбивстві, що сталися в Єрусалимі. Це усе, що ми знаємо про це повстання, і, оскільки нехристиянський історик Йосип Флавій не згадує про якісь особливі повстання в той період, ми можемо припустити, що подібні події носили регулярний характер і що в античному світі (як, на жаль, і в сучасному) Близький Схід був місцем, де політичне і громадське невдоволення раз у раз проявлялося в спалахах насильства. Іноді зіткнення переслідували конкретні цілі, а іноді носили необдуманий характер і відбивали швидше безнадійність ситуації, ніж спробу її приборкати. Зрозуміло, такі випадки примушували нервувати римлян і первосвящеників, що побоювалися будь-яких народних або месіанських рухів, особливо під час великих свят. Ми знаємо про причетність до заколоту Варавви, але повинні припускати, що він був лише одним з багатьох ініціаторів бунту в той період. Він уникнув розп’яття в пасхальні дні, але на хрест окрім нього прирікалися десятки і навіть сотні людей, навіть коли не відбувалося великих хвилювань.

Лука так описує цю подію, що навряд чи ми можемо щось неправильно зрозуміти. Варавва винен у підбурюванні народу до заколоту, а всю провину покладають на невинного Ісуса. Ми не знаємо, чи вважав себе Варавва претендентом на роль «царя юдейського» або чи вважали його таким його послідовники, але в цьому немає нічого неймовірного. Один з них – або Ісус, або Варавва – повинен померти, і ця доля випадає Ісусові. На противагу Матвію і Марку Лука не описує наявного звичаю, за яким Пілат міг заради загального свята відпустити одного з ув’язнених. (Деякі рукописи містять додатковий 17-й вірш з поясненням, але майже напевно в первинному тексті Луки його не було.) Максимально ясно, що уся справа зводиться до вибору. Або Варавва, або Ісус повинен померти; або прибічник насильства і заколоту, чому із самого початку протистояв Ісус, або той, хто запропонував шлях примирення. І от Ісус повинен померти смертю, призначеною несамовитому бунтареві. Адже Він і передбачав, що буде зарахований «до злочинців» (22:37), і от як скоро це збулося.

Читачі Луки вже звикли бачити Ісуса в компанії митників і грішників. З різних ракурсів і багатьма притчами нам говорилося, що в цьому і полягав центральний пункт Його служіння, яке утілювало любов Божу. Ця любов була звернена до всіх, хто має потребу. Пастир йшов на пошуки зниклих овець, де б вони не знаходилися. Можливо, ми не цілком приготувалися до подібного кінця. Для Ісуса одна справа була увійти до будинку до грішника і їсти з ним (19:7) і інша, не менш важлива і більша, справа – піти і померти смертю розбійника-бунтаря.

Але саме тут кульмінація і осереддя усього Євангелія. Саме до цього готував нас Лука весь час. Усі грішники, усі бунтівники, усі люди покликані побачити в образі Варавви себе самих. Тільки тоді ми зрозуміємо, що Ісус приходить зайняти наше місце, будучи звинуваченим у великих і малих гріхах і вадах. У дивній справедливості Божій, яка протистоїть «справедливості» Риму і будь-якої людської системи, милосердя Боже йде туди, куди не доходить і не може дійти милосердя людське, і не лише розділяє долю грішників, але і заміщає її.

Саме тому, щойно ми зрозуміємо, що робить Ісус, ми почуємо заклик до кожного з нас узяти свій хрест і йти за Ним. І, звичайно, цей заклик звернений тут до Симона. Він прийшов в Єрусалим як паломник з однієї з північноафриканських громад (на східних берегах Середземного моря була безліч грецьких і римських поселень, і в більшості з них були великі юдейські громади) і виявився паломником у зовсім іншому сенсі. Засуджені на шляху до місця страти, як правило, несли хрестовину власного хреста – це було придумано для більшої ганьби і для того, щоб їм було тяжче. Лука не пояснює, чому Ісус був не в силах нести Свій хрест сам, але причину цього легко можна собі уявити. Впродовж минулої доби Його катували, і тепер Він ледве міг дійти, шатаючись, вулицями до Західних Воріт. Кілька разів в Євангелії Ісус закликав Своїх послідовників узяти свій хрест і йти за Ним. А тут хтось інший чинить так і робить ще більше: несучи хрест Ісуса, Симон стає прикладом для усіх тих, хто в благочесті, святості і служінні йде услід за Ісусом шляхом упокорювання, скорботи і навіть смерті.

Хоча образи Варавви і Симона ключові в цьому фрагменті, нам не зашкодить ще раз поглянути на натовп і в печалі ототожнити себе з ним. Суміш розчарування в потерпілому крах месіанському русі і страху при думці про те, що могло б статися, якби римляни чи первосвященики запідозрили когось з них у підтримці свого Вождя, спонукають натовп до того, що історія визнала роковою помилкою. У той же час Луці добре відомо, що і це Бог використовує в цілях спасіння. Всякий людський гнів і помилки Бог примушує служити Своєму задуму.

І якщо ми розміркуємо над роллю малих персонажів у великій драмі Луки, то повинні будемо собі нагадати, що в просуванні Євангелія грає не останню роль і наша з вами участь, якою б малою вона не була. Того дня ні Варавва, ні Симон не думали, що їх імена стануть відомими і що про них розповідатимуть по всьому світу дві тисячі років потому. Наскільки більше ми, коли наслідуємо Ісуса і несемо Його хрест, можемо бути упевнені, що Бог використовує наші скромні труди і тяготи у Своїй грандіозній роботі.

Попередній запис

Луки 22:39-53 – 22:54-71

Луки 22:39-53 – Арешт Ісуса «І Він вийшов, і пішов за звичаєм на гору Оливну. А за Ним пішли учні ... Читати далі

Наступний запис

Луки 23:27-43 – 23:44-56

Луки 23:27-43 – Розп'яття «А за Ним ішов натовп великий людей і жінок, які плакали та голосили за Ним. А ... Читати далі