Луки 22:39-53 – 22:54-71

Луки 22:39-53 – Арешт Ісуса

«І Він вийшов, і пішов за звичаєм на гору Оливну. А за Ним пішли учні Його. А прийшовши на місце, сказав їм: Моліться, щоб не впасти в спокусу. А Він Сам, відійшовши від них, як докинути каменем, на коліна припав та й молився, благаючи: Отче, як волієш, пронеси мимо Мене цю чашу! Та проте не Моя, а Твоя нехай станеться воля!… І Ангол із неба з’явився до Нього, і додавав Йому сили. А як був у смертельній тривозі, ще пильніш Він молився. І піт Його став, немов каплі крови, що спливали на землю… І, підвівшись з молитви, Він до учнів прийшов, і знайшов їх, що спали з журби… І промовив до них: Чого ви спите? Уставайте й моліться, щоб не впасти в спокусу!

І, коли Він іще говорив, ось народ з’явився, і один із Дванадцятьох, що Юдою зветься, ішов перед ними. І він підійшов до Ісуса, щоб поцілувати Його. Бо він знака їм дав був: кого я поцілую, то Він! Ісус же промовив до нього: Чи оце поцілунком ти, Юдо, видаєш Сина Людського? А ті, що були з Ним, як побачили, що має статись, сказали Йому: Господи, чи мечем нам не вдарити? І, один із них рубонув раба первосвященикового, та й відтяв праве вухо йому. Та Ісус відізвався й сказав: Лишіть, уже досить! І, доторкнувшись до вуха його, уздоровив його. А до первосвящеників і влади сторожі храму та старших, що прийшли проти Нього, промовив Ісус: Немов на розбійника вийшли з мечами та киями… Як щоденно Я з вами у храмі бував, не піднесли на Мене ви рук. Та це ваша година тепер, і влада темряви…»

Однією з найпомітніших змін у моєму житті за останні тридцять років (не враховуючи того, що я все більше лисію) стало те, що я змінив своє ставлення до альпінізму – одному з найулюбленіших мною видів спорту в молодості. Будучи школярем, я вчився альпінізму, і десять з гаком років займався цим як міг, не те щоб професійно, але завжди з величезним задоволенням. Але зараз, хоч я і люблю ходити по пагорбах, у мене немає анінайменшого бажання упиратися ступнями в крихітні гірські виступи і бовтатися в повітрі на висоті більше тридцяти метрів.

Окрім усього іншого, тут сильний трагічний чинник: висока вірогідність нещасного випадку в горах. Убити може навіть мотузок, призначений для страховки тих, хто підіймається на вершину. Як би добре не були підготовлені альпіністи, іноді трапляється таке, що один, падаючи із скелі, тягне за собою всіх інших. Падаючи, один може захопити за собою всіх.

Саме від цього в цьому фрагменті намагається уберегти Своїх учнів Ісус. Учні не розуміли, що Він говорив і робив, але ми, ретроспективно, можемо це зрозуміти. Він знав не лише те, що буде заарештований, підданий приниженням і убитий, але і те, що все це – дана Йому Богом місія. Крім того, Він знав, що повинен у повній самотності на якийсь час опинитися у владі пітьми. Коли захоплювали проводирів бунтівників, часто разом з ними забирали, катували і страчували їх співтоваришів; дуже важливо, щоб подібного не сталося з Петром та іншими. Ісус повинен зірватися, але Він не повинен тягнути їх за Собою в прірву; Його місія в тому, щоб віддати Своє життя за овець, а не в тому, щоб їх теж убили. В усякому разі вони були тими, хто повинен був продовжити Його справу в майбутньому; Він особливо молився про Петра (22:32), і дуже важливо, щоб Петро і інші уникнули того, що незабаром Його спіткало.

Тому Він і каже до них: «Моліться, щоб не впасти в спокусу!». Про яку «спокусу» йде мова? У певному розумінні, ця та сама спокуса, яка, як знає Ісус, чекає Його відразу після арешту. Але ця спокуса буде лише земною проекцією куди більшої «спокуси», яка спіткає Ісуса, Ізраїль, весь світ. «Це ваша година тепер, і влада темряви», – каже Він тим, хто прийшов Його заарештовувати. Як багато юдеїв того часу, Ісус вважав, що Ізраїлю – а з ним і всьому світу – судилося пройти через великий жах і пітьму, через невимовні страждання і скорботу, але зворотною стороною усього цього жаху будуть Боже спокутування, прийдешнє Царство і все, що з цим пов’язане. Це буде «спокуса», «випробування», «велика скорбота». На відміну від усіх інших лідерів того часу, Ісус вірив, що Його місією було йти Самому в цю пітьму, у цей жах, щоб Ізраїль і весь світ розділили іншу долю. Наодинці стояв Він перед «Спокусою» – як земною, так і божественною.

Тільки це і може пояснити той жах, який Ісус відчував у саду Гефсиманському. Інші (прославлений Сократ; тисячі мучеників, християнських і нехристиянських, відомих і невідомих) приймали свою смерть, часто тяжку, з явною холоднокровністю. Ісус щойно був на святковій трапезі, де не лише передбачив власну смерть, але і дав зрозуміти, що саме вона означає. Що ж тепер лякає Його?

Він знав, що за допомогою цієї смерті Йому судилося пережити усю глибину зла і залишення Богом. Він йшов туди, де сили зла цього світу могли і збиралися на кожному кроці зробити усе наймерзотніше. І частиною цих тортур була внутрішня боротьба. У голові звучало невідступне питання: а може, є і інший шлях, чи вірно Він зрозумів Божі знаки? Можливо, як у випадку з Авраамом, коли той повинен був принести в жертву Ісака, тепер, коли Ісус зайшов так далеко, Бог щось зробить, дасть якийсь знак, щоб позбавити Його від цієї долі? Медична подробиця, додана Лукою, що «піт Його став, немов каплі крови», підтверджена сучасними дослідженнями; в умовах максимального стресу і жаху таке трапляється.

І от, знаходячись в епіцентрі цих доленосних подій, учні так і не зрозуміли, що означає Царство Ісуса і Його звістка про примирення. Їх спроби захистити Його так само безглузді, як і мечі, і киї стражників. Він – не революціонер і не войовничий Месія. Але час для пояснень закінчився. Настав час пітьми, і ніхто вже нічого не зрозуміє, поки не зійде нова зоря через три доби.

Луки 22:54-71 – Петро зрікається від Ісуса

«А схопивши Його, повели й привели у дім первосвященика. Петро ж здалека йшов слідкома. Як розклали ж огонь серед двору, і вкупі сиділи, сидів і Петро поміж ними. А служниця одна його вгледіла, як сидів коло світла, і, придивившись до нього, сказала: І цей був із Ним! І відрікся від Нього він, твердячи: Не знаю я, жінко, Його! Незабаром же другий побачив його та й сказав: І ти від отих. А Петро відказав: Ні, чоловіче!… І як часу минуло з годину, хтось інший твердив і казав: Поправді, і цей був із Ним, бо він галілеянин. А Петро відказав: Чоловіче, не відаю, про що ти говориш… І зараз, як іще говорив він, півень заспівав. І Господь обернувся й подививсь на Петра. А Петро згадав слово Господнє, як сказав Він йому: Перше, ніж заспіває півень, відречешся ти тричі від Мене. І, вийшовши звідти, він гірко заплакав!

А люди, які ув’язнили Ісуса, знущалися з Нього та били. І, закривши Його, вони били Його по обличчі, і питали Його, приговорюючи: Пророкуй, хто то вдарив Тебе? І багато інших богозневаг говорили на Нього вони…

А коли настав день, то зібралися старші народу, первосвященики й книжники, і повели Його в синедріон свій, і казали: Коли Ти Христос, скажи нам. А Він їм відповів: Коли Я вам скажу, не повірите ви. А коли й поспитаю вас Я, не дасте Мені відповіді. Незабаром Син Людський сидітиме по правиці сили Божої! Тоді всі запитали: То Ти Божий Син? А Він їм відповів: Самі кажете ви, що то Я… А вони відказали: Нащо потрібні ще свідки для нас? Бо ми чули самі з Його уст!»

Мені пощастило брати участь у службі, присвяченій життю і свідоцтву Ван Чжі Міна. Це був китайський пастор, який за своє свідоцтво про Христа в дні культурної революції Мао був страчений на очах у величезного натовпу. Він – один з сотень мучеників-свідків, що не так давно віддали своє життя за християнську віру.

Серед особливостей, які люди помічали за ним і які дратували владу, була і та, що він не переставав сповіщати істину, навіть коли це ставало не просто небезпечним, а, по суті справи, самогубством. Віра і правда, що сповіщаються з благодаттю і гідністю, непереможні. От чому Ван Чжі Мін зображений у вигляді статуї на західній стіні Вестмінстерського абатства, хоча сьогодні ніхто не пам’ятає його обвинувачів і катів.

Описуючи ту ніч, коли Ісуса заарештували, Лука підкреслює Його віру і правду. Петро заперечує навіть те, що він знайомий з Ісусом. Солдати бавляться, знущаючись з Ісуса як над лжепророком у ту саму мить, коли збувається Його пророцтво про Петра. У синедріоні Його допитують не з метою дізнатися, у що Він насправді вірить, а з метою скласти звинувачення, яке вони змогли б уранці представити римському правителю. І в центрі цієї сцени стоїть поранений солдатами Учитель, Який тужить про Петра. Він хитає головою побачивши корисливих юдейських вождів і продовжує говорити правду.

Варто глибше вникнути в деякі деталі цієї сцени і розміркувати про те, що було поставлено на карту і що все це означало. Уявіть собі це багаття у дворі в цю холодну квітневу ніч. Досі Петро зберігав вірність, але з розвитком подій його рішучість стала слабшати. Таке буває – будь то посеред ночі, будь то в середині людського життя або в розпалі втілення якогось задуму. Ми щиро заявляємо, що йтимемо за Ісусом. Ми починаємо діяти згідно зі своїм покликанням і повні рішучості бути вірними Йому до кінця. Початок завжди збуджує, але зоря проходить, настає полуденна спека або північна втома, і наша рішучість і ентузіазм слабшають. Мало хто з християн – якщо такі взагалі знайдуться – зважиться засуджувати Петра. Більшість з нас – якщо не всі – погодяться, що так воно і буває. Можливо, лише переживши сумний досвід Петра, ми почнемо жити і працювати по-новому, ґрунтуючись віднині не на власній енергії, а на оновлюючому нас Божому заклику, що гамує.

Тепер заглянемо у вартівню, де заради забави б’ють Ісуса, закриваючи Йому очі. Деякі із стражників сущі звірі і не заспокояться, поки не придумають якусь жорстоку розвагу. Інші просто несуть караул, але і вони не можуть встояти, коли так і підмиває зробити мерзоту. Крім того, залишилися б вони осторонь, товариші по службі визнають їх слабаками і піднімуть на сміх. Лиходія завжди приводить у шаленство незахищеність його жертви; знущаючись з неї, він приховує власні приховані страхи.

Таке відбувається не лише з солдатами у вартівні. Таке буває і в офісах, і в міністерських кабінетах, і на шкільних майданчиках, і в ресторанних кухнях. Таке трапляється усюди, де люди забувають, що будь-яка людина, з якою вони мають справу, – це прекрасний і в той же час крихкий образ Бога-Творця. Через одну цю обставину його слід шанувати і леліяти, пам’ятаючи, що всім без виключення заповідано відбивати образ цього Бога у світі. Іншими словами, таке трапляється усюди, де люди почувають себе тим краще, чим більше зла вони спричинили іншим. Знову-таки, ми всі чудово знаємо, як це буває.

І от, нарешті, Христос входить у приміщення суду. Члени ради мають у розпорядженні реальну владу, хоча вони лише маріонетки в руках Риму. Вони успадкували тисячолітню традицію віри в справедливого Бога і нахваляються тим, що їх нація принесе світу це правосуддя. Але зараз їх головна мета – за всяку ціну позбутися Ісуса. Усе інше зараз може почекати. Як би таємничо Він не відповідав їм, будь-яку Його фразу вони можуть підвести під звинувачення. Така звичайна тактика політиків, журналістів і юристів. Будь-хто, у кого швидкий розум, добре підвішений язик і гнучка совість, може цю тактику використовувати. І вона завжди перетворює безневинних на жертви.

Одна людина запитала мене сьогодні, що означає, що Ісус помер за гріхи світу. Я відповів дещо плутано, але, сподіваюся, вірно. Проте Лука відповідає на це питання всім цим євангельським текстом. Слабкість Петра, знущання солдатів, спотворення істини в суді – усе це і багато що інше привели Ісуса на хрест. Це не було чисто богословською суперечкою; тут були реальний гріх, реальна людська безрозсудність і бунт, людство, що втратило людський вигляд і наважилося плюнути Богові в обличчя. «І багато інших богозневаг говорили на Нього вони»; на жаль, це і про нас з вами. Коли Лука звертає наш погляд до підніжжя хреста, він хоче, щоб ми відчули не лише скорботу і жалість, але і сором.

Попередній запис

Луки 22:1-23 – 22:24-38

Луки 22:1-23 – Таємна Вечеря, або остання трапеза «Наближалося ж свято Опрісноків, що Пасхою зветься. А первосвященики й книжники стали ... Читати далі

Наступний запис

Луки 23:1-12 – 23:13-26

Луки 23:1-12 – Ісус перед Пилатом і Іродом «І знялися всі їхні збори, і повели до Пилата Його. І зачали ... Читати далі