Спокуса втручання

Шлюб у Кані, Бартоломео Мурільйо

2. Ми намагаємося використовувати молитву, щоб керувати Богом. Це друга найбільша і дуже поширена помилка, якої ми припускаємося під час молитви. Проте Бог ніколи не призначав молитву для подібного використання. Бог не дозволяє нам віддавати Йому накази. Нам була довірена можливість молитися і сподіватися на Бога, але це не означає, що ми можемо махати кулаком перед лицем Божим, вимагаючи від Нього виконання наших запитів.

Давайте знову повернемося до весілля в Кані і прослідкуємо подальший хід подій. У черговий раз мати Ісуса дає нам кілька незабутніх повчань з приводу того, як слід молитися.

Вона звернулася до свого Сина і сказала: “Вина не мають”. Відповідь, яку вона отримала, була строгою і ухильною; так, принаймні, здається нам. Ісус відповів: “Що Мені і Тобі, Жоно? Ще не прийшов час Мій“.

Уявимо собі на мить, що ми самі отримали таку відповідь. Що б, на вашу думку, могло статися? Я думаю, ми б стали, як це часто буває, казати: “Ну от, я молюся, а Він не звертає на мої молитви жодної уваги”. І ми б повернулися до своїх справ з важким серцем.

Проте подивимося на матір Ісуса. Вона почула неприємну відповідь, дійсно строгу відповідь. Вона була настільки строгою, як Мені здається через те, що в цей час Ісус відчував найсильнішу спокусу. І джерелом цієї спокуси була Його власна мати. Вона прийшла до Нього і розповіла про неприємну ситуацію, в якій опинилися хазяїн і хазяйка. Необхідно було діяти дуже швидко, щоб гості не встигли зрозуміти, що вино закінчилося. Була спокуса почати щось робити, хоча час ще не настав. Ісус до такої міри підпорядкував Себе Отцеві, що не міг нічого зробити Сам (Ін. 5:19). Йому, для того, щоб здійснити волю Отця, слід було чекати, коли прийде час Його Отця. Дивиться Ін. 7:6, де Він каже Своїм братам: “Мій час ще не настав, час же вам завжди готовий“. Іноді Ісус відчував спокусу втрутитися перш, ніж прийде час Його Отця. Особливо сильною була спокуса через те, що Його власна мати просила Його про це. Він, проте, миттєво розпізнав спокусника, незважаючи на те, що той з’явився під виглядом Його матері, і, протидіючи йому, сказав строго: “Жоно”. Ісус дає Своїй матері зрозуміти, що там, де йдеться про волю і час Його Отця, положення Його матері не дає їй жодних переваг. Ці суворі слова, звернені до Марії, дуже співзвучні жорсткій інтонації в Його відповіді Петру, коли той з добре зрозумілою тривогою закликав Ісуса не обтяжувати Себе думками про власну смерть (Мф. 16:23).

Отже, мати Ісуса, отримала строгу і ясну відповідь; проте в той же момент вона показала, наскільки майстерною людиною молитви вона була. По-перше, вона упокорено схилилася перед строгою відповіддю. Вона не вимовила жодного слова, в якому звучало б незадоволення чи протест. Нам неясно, чи розуміла вона причину такої строгої відповіді. Проте незалежно від цього вона сприйняла цю відповідь спокійно. Вона знала, що все, що Він каже, правильне і доречне, не дивлячись на те, ясний їй сенс Його слів чи ні.

По-друге, ми помічаємо, що строга відповідь, яку вона почула, не похитнула її упевненості в тому, що Ісус почув її молитву і відповів на неї. Вона була така упевнена в цьому, що негайно попрямувала до слуг і сказала до них: “Що скаже Він вам, те зробіть“. Що саме має статися, вона не знала. Проте в тому, що щось мало статися, вона була впевнена. Бо Ісус узяв цю справу у Свої руки.

По-третє, і для нашого випадку це найбільш важливо, вона не зробила жодних спроб змусити Ісуса змінити той час, про який Він казав. Чи намагалася Марія робити подібне раніше, протягом того довгого часу, поки Він жив з нею в Назареті, нам невідомо. Можливо, вона намагалася, і, можливо, багато разів. У цьому немає нічого дивного, адже вона була подібна до нас. Проте протягом усього цього часу вона вчилася розуміти, що немає жодного сенсу благати і умовляти Його втрутитися негайно. У Нього був Свій час; і ніхто, навіть Його власна мати, не в силах були змінити це.

Зауважте, мати Ісуса пізнала секрет успішної молитви – цілком надати волі Божій вирішувати, як і коли відповісти на нашу молитву. Іншими словами, молитва не має бути використана з метою впливу на Бога, не кажучи вже про тиск на Нього; лише Він знає, як і коли Йому слід відповідати на нашу молитву. Якщо ми намагаємося молитися таким чином, то грубо вторгаємося в сферу молитви, порушуємо закони, що управляють її життям.

Попередній запис

Приклад справжньої молитви

Чудо в Кані, Володимир Маковський Цей секрет молитви я з усією очевидністю осягнув одного дня багато ... Читати далі

Наступний запис

Божа відповідь на молитву

У цьому сенсі більшості з нас треба багато чому вчитися. Ми постійно проявляємо нетерпіння, і не лише під час молитви. ... Читати далі