Дух молитви

Подібний сумний досвід, пов’язаний з молитовним життям, який, подібно до мене, відчувають багато віруючих, дав мені величезну поживу для роздумів. Зараз я хотів би привернути вашу увагу до деяких зі своїх думок.

Я задавався питанням: чи не пов’язані всі наші труднощі в молитовному житті з тим, що ми неправильно молимося? Молитва – це тонкий, точний інструмент. Використовувати його правильно – велике, тонке мистецтво. Можливо, більшого мистецтва, ніж мистецтво молитви, просто не існує. Для опанування інших витончених мистецтв вимагається значне природне дарування, величезні знання і немалі кошти для оплати довгого і дорогого навчання. На щастя, не так відбуваються справи з мистецтвом молитви. Воно не вимагає ні природних здібностей, ні великих знань, ні грошей. Найменш обдарована, неосвічена і бідна людина здатна тренуватися у священному мистецтві молитви.

Проте той, хто прагне опанувати мистецтво молитви, все ж повинен виконувати певні вимоги. В основному їх дві: тренування і наполегливість.

Без тренування в молитві жоден християнин не здатен стати справжньою людиною молитви. А тренування неможливе без наполегливості.

Болючі і гнітючі переживання, пов’язані з молитвою, про які я вже згадав, без сумніву потрібні більшості з нас. Крім того, це необхідні східці на шляху набуття особистого досвіду молитви. Вони стають частиною того шляху, який ми здійснюємо напередодні більш наповненого молитовного життя. А значить, нам не слід ставитися до цього болючого досвіду занадто песимістично. По суті цей досвід набагато цінніший, ніж нам уявляється, коли ми переживаємо тривоги, пов’язані з ним.

Проте якщо ми хочемо, щоб він приніс нам якусь користь, слід передусім залишатися чесними і не займатися лицемірством. Це означає, що ми не повинні шукати виправдань і захищати недбалість свого молитовного життя. Потрібно визнати свою слабкість у молитві, визнати, що ми зіткнулися з проблемою, вирішити яку своїми силами ми не в змозі.

Існувати в молитві так, щоб вона стала рідною стихією, молитися щодня, охоче і з радістю, вдячністю, обожнюванням – усе це перевершує людські можливості і здібності. Для цього потрібне щоденне Божественне диво. Це диво здійснюється, коли на нас сходить Дух молитви.

Дух молитви здатен навчити нас молитві. Через Слово і щоденне тренування в молитві Він дає нам практику і божественне розуміння молитовного життя та його законів, які потрібні нам для того, щоб стати справжніми людьми молитви. Крок за кроком Він Своїм Словом показує нам ті помилки, яких ми припускалися в молитві. Він показує нам, що молитовне життя стало для нас важким обов’язком через помилки, яких ми припускаємося в молитві. Потім Він показує нам, яке істинне значення молитви і як нам слід молитися. Мало-помалу ми набуваємо необхідного досвіду.

У цій справі справедливе все те, що справедливе при опануванні будь-якого інструменту. Їм важко користуватися, поки ми застосовуємо його неправильно, і його ефективність відповідно залишається низькою. Я можу уявити собі людину, яка взяла в руки ножівку і з усією старанністю почала пиляти, тримаючи її догори ногами. Можна уявити собі, як через певний час вона скаже: “Важка справа працювати ножівкою, та і користі від цієї справи дуже мало”. Ми б з радістю узяли ножівку в руки, щоб показати йому, як нею користуватися. Коли вона трохи попрактикує, то скаже: “Як легко працювати ножівкою і як багато можна зробити завдяки їй”.

Усе в нашому житті має свої закони. Там, де ми наслідуємо ці закони, життя наповнене силою, живеться легко і плідно. У молитовного життя теж є свої закони. Якщо ми порушуємо ці закони, якщо ми молимося в абсолютному протиріччі з тим, що складає саму суть молитви, то наше молитовне життя буде обтяжливим і безплідним. Проте якщо нам вдасться відкрити закони, що управляють молитвою, ті закони, які Сам Бог дав нам, і наслідувати їх, то наше молитовне життя буде повноцінним і правильним і принесе такі плоди, які стануть спонуканням до нової молитви.

Для більшості з нас молитва така важка, бо ми молимося неправильно. І з цієї ж причини плоди молитви невідповідні тим зусиллям, яке ми вкладаємо. У цьому, без сумніву, і полягає причина ліні, що вражає багатьох, хто молиться. Людина каже собі: “А який сенс молитися? Я не бачу жодних результатів молитви ні у своєму внутрішньому, ні в зовнішньому житті. Я знаю з Писання, що без молитви неможливо бути християнином; отже, я маю продовжувати молитву. Проте я не бачу, щоб за допомогою молитви можна було чогось досягти”.

Це означає, настав момент, коли людина дозріла для повчань по священному мистецтву молитви, які Дух молитви так хоче дати нам. Дозвольте мені згадати про деякі найбільш часті помилки, яких ми припускаємося під час молитви і про які Дух повідомляє нас через Слово:

1 Ми думаємо, що повинні допомагати Богові виконувати наші прохання. Проте в Божі наміри це ніколи не входило. Наша справа молитися; Бог сам потурбується про те, щоб почути і виконати те, що ми просимо. Йому для цього не потрібна наша допомога. “Мені все це прекрасно відомо”, – скаже хтось з моїх читачів. Не будьте такі самовпевнені! Помітно, наскільки ми пройняті думкою, що за допомогою своїх молитов можемо в якійсь мірі допомагати Богові відповідати на наші молитви. Принаймні, вважаємо ми, нам слід хоч би запропонувати Богові відповідь, яку Йому слід було б дати нам. Навіть якщо ми не виражаємо цього явно, ми думаємо приблизно так: “Дорогий Боже, от про що я настійно прошу Тебе. Я думаю, що це важко, але якщо Ти зробиш так і так, Ти зможеш зробити це”.

Виклавши суть справи таким чином, я, без сумніву, викликав у декого заперечення: “Ніхто з тих, хто молиться, не звертається так до Бога!” Проте всі, хто навчився дивитися всередину себе, здатні визнати, що це не перебільшення. Це якраз той спосіб мислення, який перетворює молитву на тяжку працю і призводить до тривалих молитовних недуг.

Дозвольте мені навести приклад з нашого повсякденного молитовного життя.

Скажімо, ми молимося за двох людей, бажаючи, щоб вони пробудилися і навернулися до Бога. За одну з них дуже легко молитися; а от про другу цього сказати не можна. Чому це так? Що ж, одна з них за своєю природою, освіті і темпераменту, як здається нам, здатна легко навернутися до Бога. Іншими словами, коли ми бачимо, яким чином Бог зміг би виконати наші молитви, то ми молимося з більшою наснагою. Друга людина за своєю природою, вихованням і темпераментом така, що ми не можемо уявити собі, як вона може упокоритися і схилитися перед Богом, як можна змусити її покаятися в чомусь, від щирого серця визнати свої гріхи і сприйняти докори Христові. Бо ми не здатні зрозуміти, як Бог зможе відповісти на наші молитви, нам стає важко молитися за таку людину.

Дух молитви навчить нас, що не слід брати до розгляду питання про те, легко або важко буде Богові виконати те, про що ми просимо у своїх молитвах. Якою б не була наша думка із цього приводу, від неї абсолютно не залежить, чи буде почута наша молитва і чи буде отримана на неї відповідь. Більше того, ці роздуми роблять шкідливу і руйнівну дію на наше молитовне життя, бо ми витрачаємо свої сили на те, що нас абсолютно не стосується, і замислюємося про те, про що Господь ніколи не просив нас думати.

Попередній запис

Послаблення молитовного життя

Чому більшість з нас не досягла успіху в молитовній справі? Я вивчав це питання з того самого моменту, коли я, ... Читати далі

Наступний запис

Приклад справжньої молитви

Чудо в Кані, Володимир Маковський Цей секрет молитви я з усією очевидністю осягнув одного дня багато ... Читати далі