Від редакції

Христос проповідує в синагозі (фрагмент), Маврикій Готліб

– Звідки в словах цієї людини така мудрість і така могутність? Хіба він не син відомого нам теслі Йосипа? – дивувалися мешканці стародавнього містечка Назарета…

– Та хто ж він такий?! – не могли стримати подиву Його найближчі друзі.

От уже два тисячоліття це запитання у тій чи іншій формі звучить різними мовами. Ім’я цього чоловіка не сходить з вуст мільйонів людей. Джизас Крайст… Жезю Крист… Ісус Христос – Його ім’я відоме більшості наших читачів. Саме Йому й присвячено цю книжку.

У студентські роки молодий американець Джош Мак-Дауелл був цілком переконаний, що вірити в Христа – значить не мати клепки в голові. На віруючих він дивився зверхньо. Кепкував з них. Сперечався з ними. І саме для того, щоб довести хибність позиції християн, вирішив самотужки дослідити документи двотисячолітньої давності.

Висновками цього дослідження Мак-Дауелл ділиться в цій невеличкій книжці. Тепер Д. Мак-Дауелл – професор, фахівець з історії і філософії. Закінчив два вищих навчальних заклади, має вчений ступінь кандидата богословських наук. Він широко відомий у багатьох країнах як лектор і автор книг з апологетики.

Джош Мак-Дауелл виступав із лекціями більш ніж у п’ятистах університетах 52 країн. Його слухали понад три мільйони слухачів. Усі його лекції, книги, диспути, фільми об’єднує одна тема – Ісус Христос.

Погортавши сторінки книжки, яку ви зараз тримаєте в руках, неважко помітити, що вона, розповідаючи про Ісуса Христа, обходить мовчанням одне питання, важливе для сучасного читача, з дитинства вихованого в дусі атеїзму: „А чи був насправді Ісус Христос? Чи не вигадка це попів, експлуататорів? Хіба ж не доведено наукою, що ніякого Ісуса ніколи не було?”

І справді, ось що говориться у другому томі „Энциклопедического словаря”, виданого 1964 року в Москві: „Ісус Христос, міфічний засновник християнства…” (С. 618) У чому ж річ?

Мовчання автора книги з цього питання має просте пояснення. Книга призначалася для західного читача. А на Заході навряд чи знайдеться бодай один серйозний учений, який стверджуватиме, що Ісус Христос як історична особа ніколи не існував. Тому переконувати американського чи європейського читача в тому, що Ісус жив на землі, – безглуздо. Усі й так це знають.

Але якщо Ісус Христос справді існував і кількість Його послідовників у світі неухильно зростає, то питання „Хто ж Він такий?” набуває першочергового значення для кожної людини. Що ж приводить людей до віри в Христа як у Бога? Чим відрізняється життя християн від життя невіруючих? Що говорять про нього документи, які ввійшли до складу Нового Завіту? Чи може сучасна освічена людина вірити, що Христос воскрес із мертвих? А як же бути з наукою?

На ці та інші подібні запитання в міру сил намагається відповісти Джош Мак-Дауелл. Звісно, у читача виникнуть й інші запитання, пов’язані з цією темою. Її не вичерпати однією книгою. Де ж шукати відповіді?

А ви знайдіть у вашому місті церкву, де збираються християни, і зверніться до них. Вони охоче дадуть відповідь на будь-які питання, що у вас виникнуть, а також допоможуть вам отримати книгу, яка служить першоджерелом наших знань про Ісуса Христа, – Біблію.

Знайомство з першоджерелом необхідне кожному, хто прагне самотужки й об’єктивно шукати істину. Тому кожну цитату з Біблії, яку наводить автор, варто б читачеві вивчити в контексті. А для цього, звісно, треба мати перед собою Біблію чи бодай Новий Завіт. Окрім того, автор часто-густо не цитує, а просто посилається на певний вірш чи уривок у Біблії. У таких випадках він наводить скорочено назву книги, розділ і вірш (як відомо, Біблія – це збірка, що складається з 66 книг).

Отже, перед вами книжка американського інтелектуала, вченого, християнина. У ній є і його особисте свідчення про стосунки з Богом (розділ 11), і цитати з багатьох прочитаних ним книг.