Особа: що привернуло б мою увагу – частина 2

Тепер ми залишимо питання про зовнішність Христа і спробуємо розібратися, що Він був за Людиною. Які особові характеристики виявили б у Нього при тестуванні?

Ісус, Яким ми бачимо Його на сторінках Євангелій, абсолютно не схожий на Ісуса, з Яким виріс я, на Ісуса, Якого я бачу в деяких старих голлівудських фільмах. Кіношний Ісус спокійно без емоцій вимовляє Свої репліки. Він крокує по життю як єдиний спокійний персонаж серед натовпу метушливих статистів. Ніщо не бентежить Його. Розмірено і рівно Він прорікає мудрі думки. Можна подумати, Він наковтався транквілізаторів.

Проте Євангелія описують людину, наділену неймовірною привабливою силою: люди готові були просидіти три дні без їжі, аби почути Його проповідь. Їм рухає то співчуття, то жалість. З євангельських сторінок на нас дивиться неймовірно емоційна Людина: от Він пошкодував прокаженого, от радіє успіхам учнів, от розгнівався на холодних серцем фарисеїв, а от тяжко плаче в Гефсиманії і на хресті.

Нескінченно терплячий з людьми, Він непримиренний до несправедливості і влади.

Мені довелося брати участь в одному семінарі, метою якого було допомогти чоловікам «зрозуміти власні емоції» і зруйнувати сталі стереотипи. Я слухав, як хтось скаржився, що нездатний виразити свої почуття і зближуватися з людьми, і зрозумів, що Ісус був ідеалом чоловіка, який і двадцять століть потому залишається недосяжним для більшості з нас. Якщо не помиляюся, тричі Він плакав перед учнями. Він не приховував Своїх страхів і не соромився просити про допомогу: «Сумна душа Моя смертельно“, – звернувся Він до них у Гефсиманському саду, – почекайте тут і пильнуйте зі Мною» (Мф. 26:38). Хто з сьогоднішніх лідерів не побоїться показати свою слабкість?

На відміну від більшості людей, яких я знаю, Ісус не скупився і на похвали. Коли Він творив диво, то часто говорив, що воно сталося завдяки самому зціленому: «Віра твоя спасла тебе» (Мф. 9:22). Про Нафанаїла Він сказав: «Ось воістину ізраїльтянин, у якому нема лукавства» (Ін. 1:47). Іоанна Хрестителя назвав найбільшою людиною, народженою жінкою. Непостійному Петру дав прізвисько «камінь». Жінку, яка виразила Йому свою відданість дуже екстравагантним чином, Ісус захистив від нападок і сказав, що розповідь про її щедрість житиме у віках.

У Євангеліях ми бачимо, що Ісус легко завойовував довіру людей, які Йому зустрічалися. Чи говорив Він з жінкою біля колодязя, або з релігійним лідером у саду, або з рибалкою на березі озера, Він умів відразу ж перейти до суті, і люди тут же відкривали Йому найпотаємніше. Люди того часу звикли триматися на шанобливій відстані від рабинів і «святих», але Ісус викликав до Себе інше ставлення, Він настільки притягував до Себе, що люди збиралися навколо натовпами лише для того, щоб доторкнутися до Його одягу.

Хворі в очікуванні, коли підійде Ісус, Джеймс Тіссо

Письменниця Мері Гордон каже, що її в Ісусі привернула передусім турбота про жінок і дітей. «Він єдиний люблячий герой у літературі. Важко уявити собі ніжним Одіссея чи Енея». Коментуючи слова Ісуса, звернені до дочок Єрусалиму, – «Не плачте за Мною, а плачте за собою і за дітьми вашими», – Гордон каже: «Я завжди хотіла дітей і відчула, що ці слова звернені до мене. А чи часто чоловіки замислюються, як важко виносити і виховати дитину?»

Ісус не просто автоматично виконував певний список справ на сьогодні, навряд чи Йому до душі припало б наше прагнення до пунктуальності і точного планування. По кілька днів Він святкував весілля. Він знаходив час для кожного зустрічного, будь то кровоточива жінка, яка боязко торкнулася Його одягу, або докучливий сліпий бродяга. Два найяскравіших Його дива (воскресіння Лазаря і дочки Іаїра) сталися тільки через те, що Він прийшов надто пізно.

Христос був «людиною, яка живе для інших», як точно підмітив Бонхефер. Він завжди був відкритий для ближнього. Хто б не запрошував Його в гості, Він приймав запрошення. Такої кількості різноманітних друзів не було в жодної людини: багачі, римські центуріони, фарисеї, збирачі податків, пропащі жінки, прокажені. Людям добре було поряд з Ісусом: де був Він, там була радість.

* * *

Як і багатьох Його сучасників, мене б, напевно, спантеличили домагання цього нічим непримітного юдея. Називає Себе Сином Божим, а Сам їсть і п’є, як звичайні люди, втомлюється і навіть мучиться від самотності. Та Хто ж Він такий?

Ісус вів звичайне життя земної людини, проте навряд чи Він почував Себе на землі як вдома. Згадаємо хоч би єдину розповідь, що дійшла до нас, про Його отроцтво. Батьки загубили Його в Єрусалимі, і мати вимовляла Йому потім: «Чадо! Що Ти зробив з нами?». Її можна зрозуміти, адже батьки шукали Його три дні. А Ісус відповідає на це: «Навіщо вам було шукати Мене? Хіба ви не знали, що Я маю бути в тому, що належить Отцю Моєму?» (Лк. 2:48-49). Вже тоді Ісус відділяє Себе від батьків. Він вибирає, кому служити.

Знайдення Спасителя в Храмі, Вільям Холман Хант

У цьому світі, де панують вільна воля і неслухняність, Ісус, напевно, часто почував Себе «далеко від дому». Тоді Він усамітнювався і молився. Йому потрібен був ковток чистого повітря, щоб жити на отруєній планеті. Проте Він не завжди отримував чіткі відповіді на Свої молитви. У Луки ми читаємо, що Він молився всю ніч, перш ніж вибрати дванадцять учнів, та все ж серед них виявився зрадник. У Гефсиманії Він попросив, щоб чаша страждань минула Його, але цього не сталося. У саду ми бачимо людину, яка відчуває себе «не вдома», хоча і відкидає всі спокуси врятуватися надприродним чином.

Краще за все, по-моєму, це протиставлення «як вдома» і «далеко від дому» проступає в такому уривку. Шторм розігрався на морі Галілейському, ледь не перевернувши човна, в якому спав Ісус. Він встав і велів стихіям: «Умовкни, перестань» (Мк. 4:39). Учні в жаху. Що Він за Людина, якщо наказує вітру, немов пустотливій дитині?

Побачивши, як Він утихомирює бурю, учні переконалися, що Ісус не такий, як інші люди. Проте ця сцена також показує нам усю глибину втілення. «Бог уразливий», – сказав філософ Жак Марітен. Ісус засинає, бо втомився. Більше того, Син Божий виявляється жертвою Свого власного творіння: Творець дощових хмар стоїть під дощем, Творець світил смажиться під сонцем Палестини і обливається потом. Ісус підкоряється законам природи навіть тоді, коли вони суперечать Його бажанням («Якщо можливо, нехай обійде Мене чаша» – Мф. 26:39). Він жив за земними законами і помер за ними.

Попередній запис

Особа: що привернуло б мою увагу - частина 1

В Апостольському символі віри все Ісусове життя помістилося в одному абзаці: прямо від народження ми перескакуємо до смерті, зішесття в ... Читати далі

Наступний запис

Особа: що привернуло б мою увагу - частина 3

«Ще нікому не відомий, Він приходить у село Галілейське. Селяни зустрічають Його холодно і суворо. Усе життя вони прожили в ... Читати далі