Перше послання до Солунян

Що робило служіння Павла успішним?

Апостол піклується про місто, з якого його колись вигнали

3:9Яку подяку ми можемо скласти Богові за вас, за всю радість, якою радіємо за вас перед Богом нашим

Один з євангелістів сучасності скаржився: “Коли Павло приходив в якесь місто, жителі влаштовували безлади, а коли приїжджаю я, вони пригощають чаєм”. Подібно багатьом іншим церквам, які заснував Павло, Солунська церква зародилася під час безладів. Обурений діями Павла натовп вигнав його з міста, назвавши його “всесвітнім підбурювачем” (Діян. 17:6).

Зазвичай люди не починають безладів, не маючи на те вагомих причин, і у випадку з Павлом у них така причина була. Майже всюди, куди приходив Павло, виникала активно діюча церква, що викликало ревнощі з боку єврейської і римської влади.

Стурбований батько

1 Солунян дає нам важливі пояснення до розуміння того, що робило Павлове служіння із заснування церков таким успішним. Вважається, що це Послання є одним з найперших послань Павла, і може датуватися приблизно 50 або 51 роком по Р. Х. Послання містить оповідання з перших рук про взаємини Павла з місіонерською церквою усього лише через 20 років після Христового вознесіння.

Одного дня матір Джона і Чарльза Веслі запитали, кого з десяти синів вона любить найбільше. Вона відповіла: “Того, хто хворіє, доки він не видужає, і того, хто знаходиться далеко від дому, доки він не повернеться”. Якби Павла запитали, про яку з церков він турбується понад усе, він, можливо, відповів би: “Про ту, яка має найбільше проблем, доки все не улагодиться, про ту, поза межами якої я знаходився найдовше, доки я не повернуся до неї”.

Коли Павло жив у солунян, він був по-материнськи ніжним і ласкавим, “як годувальниця, що ніжно поводиться з дітьми своїми” (2:7). Пізніше, знаходячись далеко від них, він писав так, як ніби цілими днями думав лише про них одних. У своєму Посланні Павло віддає належне стійкості солунян, виражає стурбованість з приводу відомостей про їх слабкості і постійно дякує Богові за їх духовне зростання.

Сумніви відносно кращих намірів Павла

Деякі люди в церкві ставили під сумнів щирість Павлових намірів, тому він починає послання з ретельного огляду свого служіння серед солунян. У той час мандруючі релігійні проповідники і учителі філософії шукали фінансової вигоди. Павло нагадує солунянам, що він вдень і вночі працював, щоб не стати для них фінансовим тягарем.

1 Солунян відрізняється від попередніх чотирьох послань тим, що богослов’я тут не є основною темою. Послання, швидше, виражає вдячність, розчарування і радість улюбленого церквою місіонера, який не може не думати про церкву, яку він заснував. Причина Павлового успіху, полягала в тому, що його церкви справляли на нього таке ж враження, яке він сам справляв на них.

Як читати 1 Солунян

Книга містить вражаючий образ Павла як пастора. Павло прийшов у Солунь у важкий момент свого служіння, коли недруги йшли за ним услід з міста в місто (див.. Діяння 16-17). Після того, як він пішов, церква продовжувала стикатися з ворожістю.

1 Солунян є одним з перших свідоцтв про життя християнської общини. Павло написав це Послання після того, як він отримав від Тимофія вкрай сприятливий звіт про духовний стан солунян. Він зрадів хорошим вістям, але і виразив стурбованість проблемами церкви.

Читаючи 1 Солунян, зверніть увагу на теми, які зачіпає Павло. Християни цікавилися часом повернення Ісуса і розходилися в думках з питань моралі. Зверніть особливу увагу на ознаки, які відкривають характер взаємин Павла із Солунською церквою.

1 Солунян 2

2:9 Добуваючи кошти для існування

Замість того, щоб приймати гроші, Павло підтримував своє служіння власним ремеслом (виготовленням наметів). Він виготовляв намети, щоб уникнути підозр у тому, що він наживається на духовному служінні. У випадку із солунянами його важка праця дала інший позитивний результат – він показав яскравий приклад тим, хто в очікуванні повернення Христа на землю припиняв працювати.

1 Солунян 3

3:4 Павло захищається

1 Послання до Солунян показує, що деякі люди ставили під сумнів щирість Павлових мотивів відносно Солунської церкви. Упродовж служіння Павло мав зносити постійну критику і особисті нападки. Тут він відповідає тим, що наводить історію своїх взаємин з церквою. Цей уривок (2:17 – 3:10) детально описує невдалі спроби Павла прийти особисто і відправлення до них Тимофія як посланця.

1 Солунян 4

4:13 Смертельний сон

Іноді Біблія називає померлих людей словом “покійний”. У цьому ключі Павло відповідає на питання, яке задали солуняни. Що буде з людьми, які померли до другого пришестя Христового? Чи не залишаться вони в стороні? Павло дає завірення, що перебувати з Христом після смерті будуть усі, хто в Христі, а не тільки ті, хто буде в живих під час Його повернення.

Тріумф Християнства, Гюстав Доре

Готуючись до кінця

Не дозволяйте майбутньому розбивати сьогодення

4:17-18І так завжди з Господом будемо. Отже, втішайте один одного цими словами“.

Солунян, здавалося, турбувало лише одне питання: коли Ісус повернеться на землю, як обіцяв. Після вознесіння Ісуса це питання, яким продовжують задаватися християни і сьогодні, завжди турбувало Церкву. У солунян були і інші супутні питання. Що буде з тими, хто помер перш, ніж Ісус повернеться? Невже вони не отримають життя після смерті? Павло дає однозначну підбадьорюючу відповідь.

Суміш страху і надії

У солунян були вагомі причини турбуватися про майбутнє. Подібно до деяких християн сучасності, вони жили під постійною загрозою переслідувань з боку влади. Будь-який нічний стук у двері чи скрип східців міг означати тюремне ув’язнення чи смерть. Зрозуміло, що рання церква з нетерпінням і надією чекала на Друге пришестя Христове.

Павло завірив членів церкви в тому, що їх віра має міцну основу, незалежно від того, доживуть вони до моменту пришестя Христового чи ні. Одночасно Павло попередив відносно надмірної одержимості майбутнім. Спокійно живіть і займайтеся своєю справою – радить він.

Чекаючи повернення Ісуса

Солуняни були першими в довгому списку християн, яких турбували події майбутнього. Цілі покоління християн зводили себе пророцтвами про точне місце і час Другого пришестя Христового, щоб у результаті переконатися в хибності своїх припущень. Павло рішуче присікає подібні домисли (5:1-2). Він показує правильний і неправильний шлях підготовки до пришестя Ісуса.

Історія свідчить, що перші читачі цього Послання правильним чином відгукнулися на повчання Павла. Незважаючи на приховані проблеми, які потребували написання Другого послання, Солунська церква продовжувала демонструвати силу і здоров’я. Оскільки місцеві християни пронесли вірність Христу через різні переслідування, їх місто стало відоме як “Місто Православ’я”.

Попередній запис

Послання до Колосян

Б'ючись з культами Усе вартісне має свою підробку 2:8 "Глядіть, браття, щоб хто не звабив вас філософією й марною оманою". ... Читати далі

Наступний запис

Друге послання до Солунян

Хворий, який не виконував приписи лікаря Коли добрі поради залишаються без уваги 3:13 "Ви ж, браття, не сумуйте, роблячи добро". ... Читати далі