Діяння апостолів: розділи 3-4

Зцілення хромого апостолами

Діяння 3

3:12 Знати слухачів

Розмови Петра в розділах 2 і 3 є прекрасним прикладом благовістя з урахуванням конкретної аудиторії. Проповідь євреям, які зібралися в Єрусалимі на свято П’ятидесятниці, він обґрунтував цитатами зі Старого Завіту. Хоча його основним наміром було розповісти їм про Ісуса, він послався на Іоїля, Давида, Авраама, Ісаака, Якова, Мойсея і Самуїла. Його слова виявилися настільки переконливими, що в перший день навернулося понад 3000 людей. Незабаром релігійні начальники заарештували Петра та Іоанна.

Більше, ніж просто примара

Кращий доказ того, що Ісус живий

3:15А Начальника життя вбили. Його Бог воскресив із мертвих, чого ми свідки“.

“Він виглядає так, ніби побачив примару!” Що спадає на думку, коли ви це чуєте? Знекровлене обличчя, тремтяча щелепа, пересохлі губи, – це ознаки страху.

Споглядання примари не робить людину сильнішою і впевненішою. Свідок побаченого зазвичай неохоче розповідає про пережите. На нього накочують хвилі сумніву: чи було це насправді? Можливо, це була галюцинація?.. Було так страшно.

Переконлива зміна

Коли Ісус з’явився після Своєї смерті, Його учні пережили стан “ми, що, бачили примару?” Вони були сповнені страхом, невірою і неймовірними пересудами. Проте це тривало недовго. Протягом 40 днів Ісус зробив достатню кількість безперечних явлень, щоб переконати кожного з учнів, навіть скептика Фому, що Він насправді переміг смерть.

Як демонструють Діяння, незабаром учні почали поводитися зовсім не так, як поводяться люди, які думають, що вони бачили примару. Швидше, вони поводилися як люди, які щойно стали свідками найбільш вражаючої події в історії. Їм не терпілося повідати про неї світу.

На їх обличчях не було страху, їх освітлювала упевненість. Кожному, хто міг чути їх, на вулицях Єрусалиму і в Храмі, вони вигукували новину, яка була абсолютно неймовірною, але, проте, була правдою. “Ісус живий! Людина, Яка померла, повернулася. Він – Месія, на Якого ми чекали!”

Якщо ви колись піддавалися спокусі поставити під сумнів воскресіння Ісуса, погляньте уважно на Його послідовників, яких зображено в Книзі Діянь. Давайте, наприклад, подивимося на Петра. На задвірках сцени суду він злякався і спробував не привертати до себе уваги. Побоюючись арешту, він навіть відрікся від того, що знав Ісуса. Чи могла це бути та сама людина, яка стояла посеред найзнатніших релігійних начальників країни і звинувачувала їх у вбивстві (розділ 3)? Щось запалило Петра, і це не можна було погасити.

Відповідь на нове навернення

Коли Ісус ходив по землі, Він проповідував “Царство”, іноді Він при цьому просив Своїх послідовників не розповідати про те, що Він – Месія. У Діяннях це вже не є таємницею. Ісус стає темою всіх розмов – будь то у дворі Храму або в розкішних покоях царського палацу, чи звернені вони до робітників з язичників або до освічених римських філософів. Свідчення про Його воскресіння постійно повторюються упродовж усієї Книги Діянь.

Для тих, хто чув, ці слова звучали подібно до перших тактів музики для глухого від народження. Пройшло зовсім мало часу – і увірували п’ять тисяч (4:4), потім – багато зі священиків (6:7), а пізніше – багато тисяч євреїв (21:20). Нечисленна група учнів, яку залишив Ісус, незабаром почала організовуватися і вибирати служителів для вирішення потреб зростаючої церкві.

У міру того, як розгортається дивовижна дія, оповідання йде за ядром лідерів. Декілька чоловік, в основному, без освіти, дали поштовх всесвітньому руху, який у результаті докорінно змінить цивілізацію. На порозі стояла революція, але не та, яка здійснюється силою зброї. Ця здійснювалася Богом у простій людині, яка була свідком дива. Як сказав Петро: “Ми не можемо не говорити про те, що бачили й чули” (4:20).

Діяння 4

4:1 Стривожені саддукеї

Коаліція, яка утворилася проти учнів, нагадувала групу, яка заарештувала Ісуса в Гефсиманії. Священики тісно співпрацювали з римською владою, яка дозволила їм зберегти поліцейські формування (“храмову поліцію”) для підтримки порядку в Храмі. Свідчення про воскресіння Ісуса з мертвих передусім стривожили саддукеїв – партію священиків, які заперечували, що колись наступить воскресіння з мертвих (див. також 5:17 і 23:6-8).

Таємниця ранньої церкви

Діяння демонструють, як діє справжня сила

4:7Поставивши їх посередині, питали: “Якою силою або яким іменем ви зробили це?”

Письменник Дж. Б. Філіпс 14 років перекладав Новий Завіт. Наприкінці роботи він відкинувся на спинку стільця і замислився про свої найбільш сильні враження. Він постійно повертався до Книги Діянь і тому, як у ній відображується рання церква. “Про хворих моляться не просто заради молитви, – вважає Філіпс. – Вони отримують зцілення. Часто це відбувається стрімким і драматичним чином. Змінюється природа людини. Свіже дихання Небес бурхливо овіває ці сторінки”.

“Рання церква жила небезпечним життям, проте ніколи до цього така мала кількість людей не чинила такого величезного впливу… У цілому, після прочитання книги залишається наступне враження: це діє!”

Хто стояв за успіхом?

Чому це діяло? Діяння однозначно вказують на Бога, Який діяв через Святого Духа. Лука чітко підкреслює, що будь-яке значуще рішення молодої церкви приймалося під водійством Святого Духа. Так деякі пропонують назвати Книгу Діянь “Діяння Святого Духа”, бо Він грає головну роль. У Діяннях Лука згадує Святого Духа 57 разів.

Перш, ніж почати проповідувати, учні чекали Святого Духа в Єрусалимі (2:4). Згідно Луки, Святий Дух сходив на кожну нову групу віруючих – на євреїв (4:31), на самарян (8:17), потім на язичників (10:44) і, нарешті, на учнів Іоанна Хрестителя (19:6).

Для їх блага

У міру зростання церкви учні починали поступово розуміти, що мав на увазі Ісус, коли сказав: “Краще для вас, щоб Я пішов. Бо, якщо Я не піду, Утішитель не прийде до вас; а як піду, то пошлю Його до вас” (Іоанна 16:7). Хоча Сам Ісус пішов, Бог явив Себе в кожному з учнів більше, ніж колись, розширивши Свою дію у світі.

Дух особисто спрямовував кожен значущий успіх церкви. Він спрямував Филипа в пустелю, щоб той зустрів ефіоплянина (8:29). Дух вибрав місіонерів в Антиохії (13:2), керував першим великим церковним Собором (15:1-28), планував подорожі Павла (13:4; 16:6). Як оповідають Діяння, Дух був не якимсь розпливчатим туманом, це була жива Особа, Яка говорила, спрямовувала в ухваленні рішень і живила церкву енергією віри.

Попередній запис

Діяння апостолів: розділи 1-2

Книга, що об’єднує Спробуйте уявити Біблію без Книги Діянь 1:8 "Але ви приймете силу, коли зійде на вас Дух Святий; ... Читати далі

Наступний запис

Діяння апостолів: розділи 5-8

Діяння 5 Смерть Ананії та Сапфири, Михайло Зеленський 5:4 Смертельно небезпечний обман Як пояснив Петро, Ананія ... Читати далі