Євангеліє від Іоанна: розділи 20-21

Іоанна 20

Люди, яких треба знати

Марія Магдалина

Перша, хто побачив

Марія Магдалина стала широкою відомою. Рок-опера «Ісус Христос Суперзірка» та інші вистави та кінофільми зображують її як похітливу жінку, іноді як продажну жінку, що розкаялася. Насправді, Біблія не повідомляє про неї нічого ганебного. Усе, що ми знаємо про неї, це те, що вона була родом з Магдали, міста на березі Галилейського моря, і що Ісус вигнав з неї сім бісів. Отримавши зцілення від Ісуса, вона присвятила своє життя служінню Йому.

Оповідаючи про дванадцять учнів Ісуса, євангелія також повідомляють про велику групу жінок, які залишили свої домівки і сім’ї, щоб йти за Ним (Мф. 27:55-56). Марія Магдалина очолює список жінок, які надавали Ісусові фінансову підтримку в Його служінні.

Коли Ісус був розіпнутий в Єрусалимі, далеко від Свого дому в Галилеї, Марія Магдалина знаходилася поряд з Ним. Вона простежила, де Він був похований, і при першій нагоді віддано відправилася туди, щоб потурбуватися про тіло. В результаті вона виявилася першою людиною, яка побачила воскреслого Ісуса, і першою, хто приніс цю звістку (20:18).

В ті часи жінки зазвичай грали другорядну роль, якщо взагалі вони грали якусь роль. Єврейський суд навіть не брав до уваги їх свідоцтво. Проте через велике диво воскресіння Ісуса Марія Магдалина набула слави першого свідка подій.

Чутка шириться

Навіть друзі Ісуса вірять важко

20:18Марія Магдалина прийшла і сповістила ученикам, що бачила Господа“.

Люди, які не вірять у воскресіння Ісуса, намагаються уявити учнів або як довірливих селян, що вірять в історії про привидів, або як спритних змовників, які замислили змову про воскресіння для того, щоб здобути загальну підтримку своєму рухові. Біблія дає абсолютно іншу картину. Учні Ісуса вкрай скептично ставляться до чуток про Його воскресіння.

Коли Марія Магдалина зустріла Ісуса біля гробниці, вона навіть не впізнавала Його до тих пір, доки Він не вимовив її імені. Повідомлення жінок, які бачили гробницю порожньою, не змогло переконати учнів, доки Петро і ще один учень не побігли до гробниці, щоб переконатися на власні очі. У ту ж ніч усі учні зібралися в замкнутій кімнаті. Вони як і раніше відчували страх і сумніви.

Ісус, між тим, йде Своїм Шляхом, щоб розвіяти страхи і сумніви учнів. Серед білого дня Він приходить до них і ловить з ними рибу (Іоанна 21). Він навіть пропонує Фомі доторкнутися до Його ран (20:26-27). В іншому випадку Він у присутності учнів їсть смажену рибу, щоб довести, що Він не примара (Лк. 24). Це не міраж, не галюцинація, це – Ісус, їх Господь.

Особисті зустрічі

Явлення воскреслого Христа, які зустрічаються в Біблії більше десяти разів, відбувалися однаково. За винятком одного разу (відміченого в 1Кор. 15:6), Він являється невеликим групам людей у віддаленій місцевості чи в закритих приміщеннях. Біля гробниці в саду, у замкнутій кімнаті, по дорозі в Еммаус, біля моря Галилейського, на Елеонській горі – подібні особисті зустрічі зміцнювали віру людей, які і так вірили в Ісуса. Наскільки відомо, жодна невіруюча людина не бачила Ісуса після Його смерті.

Що сталося б, якщо Ісус з’явився б у дворі Пилата або перед синедріоном, проте цього разу з нищівними словами засудження тих, хто віддав наказ стратити Його? Подібна публічна сцена, поза сумнівом, викликала б сенсацію. Проте чи сприяла б вона пробудженню віри?

Ісус уже відповів на це запитання в Своїй притчі про Лазаря і багача, яка наводиться в Луки 16: “Якщо Мойсея і пророків не слухають, то хоч би хто і з мертвих воскрес, не повірять” (Лука 16:31). Ісус йде іншим шляхом: Він робить так, щоб учні самі поширювали чутку в якості Його свідків.

20:25 Фома, який сумнівається

Скептик Фома іноді виділяється, неначе в нього були особливі сумніви. Насправді ніхто з учнів не вірив у воскресіння Ісуса до тих пір, доки учні самі не побачили Ісуса. Втім, коли Ісус уперше з’явився іншим учням, Фома був відсутній. Він перебував у невірі до тих пір, доки Ісус не з’явився знову і не запропонував Фомі доторкнутися до Нього. Бачити означало для учнів повірити, проте Ісус особливо відмітив тих, хто увірував, не побачивши.

Люди, яких треба знати

Фома

Щирі запитання

Між упертим скептицизмом і щирими запитаннями пролягає глибока прірва, і різницю демонструє учень на ім’я Фома. Загальновідомий як «Фома невіруючий», цей учень керується своєю звичайною чесністю, а не безвір’ям.

Коли помер Лазар, Фома виявив щирий відчай і велику відданість Ісусу: «Тоді Фома, званий ще Близнюком, сказав ученикам: ходімо й ми і помремо з Ним» (11:16). Під час вечері Ісуса з учнями Фома виразив нерозуміння, яке відчували, безперечно, усі учні (14:5). Фома ніколи не прикидався. Якщо він чогось не розумів, то казав про це. Якщо він відчував недовіру, то він виражав її.

Фома здобув репутацію скептика, в основному, через своє висловлювання відносно воскресіння Ісуса. Він просто наполіг: «Я повинен побачити власними очима». Звістка про воскресіння Ісуса була занадто значущою, щоб Фома повірив їй з чиїхось слів. Ісус оцінив подібний щирий сумнів і Сам явився Фомі, щоб пред’явити свідчення. Фома відповів на це проявом глибокої віри: «Господь мій і Бог мій!» (20:28). По суті, він став єдиним, хто прямо назвав Ісуса Богом.

Питання привели Фому до віри через те, що він чесно висловлював їх і шукав відповіді. В останній згадці про Фому в Біблії ми застаємо його, коли він не ставить запитання, а молиться і очікує разом з іншими учнями зішесття Святого Духа (Діяння 1:12-14).

Іоанна 21

21:15 Чи любиш ти Мене?

Іоанн закінчує свою книгу зворушливою сценою, в якій Ісус розмовляє з Петром і іншим учнем, “якого любив Ісус”, ймовірно, самим Іоанном. Одне і те ж питання Ісус задав Петру тричі – болюче нагадування про триразове зречення Петра. Проте триразове підтвердження допомогло підбадьореному Петру стати одним з найбезстрашніших проповідників ранньої церкви.

Зміна серця і розуму

Що сталося з “Сином громовим”?

21:24Це той ученик, що свідчить про це і написав це; і знаємо, що правдиве свідчення його“.

Учень Іоанн удостоївся розділити з Ісусом сокровенні моменти життя. Будучи членом внутрішнього кола з трьох учнів, він бачив Ісуса преображеним, він бачив, як Ісус повернув до життя дочку Іаїра, він чекав Ісуса в Гефсиманському саду.

Після арешту Ісуса Іоанн став свідком суду над Ним. Він був єдиним учнем, який був присутнім на місці Христової страти, і одним з небагатьох, хто першим дізнався про воскресіння Ісуса. Ці події певним чином змінили Іоанна.

Від грому до любові

Іоанн носив забавне прізвисько “Син грому” (Мк. 3:17), і кілька випадків в євангеліях дають нам зрозуміти, що це прізвисько було обумовлене його імпульсивним характером. Так Іоанн беззастережно відкидає конкуренцію з боку сторонніх чудотворців (Мк. 9:38) і наполягає на найпочеснішому місці для себе в Царстві Небесному. Одного дня він хотів призвати небесний вогонь, щоб знищити вороже селище (Лк. 9:54).

В якийсь момент його життя грозові хмари розвіялися. Кінець кінцем, Іоанн набув нового прізвиська – “апостол любові”. Книги Іоанна – євангеліє і послання, які Іоанн написав пізніше, – відмічені темою любові, що постійно повторюється.

Духовні зміни в Іоанні природним чином вплинули на його письмове оповідання про Ісусове життя. Його характер, що змінився, може служити причиною унікального стилю опису Ісусового життя за допомогою яскравих епізодів. Можливо, кілька цих епізодів, спогадів про Ісуса, кінець кінцем, переконали самого Іоанна, що Ісус дійсно Божий Син.

Попередній запис

Євангеліє від Іоанна: розділи 16-19

Іоанна 16 Печаль обертається на радість Що може бути доброго в тому, що Ісус піде? 16:22 "Так і ви маєте ... Читати далі

Наступний запис

Діяння апостолів: розділи 1-2

Книга, що об’єднує Спробуйте уявити Біблію без Книги Діянь 1:8 "Але ви приймете силу, коли зійде на вас Дух Святий; ... Читати далі