Євангеліє від Луки: розділи 19-22

Луки 19

19:10 Знайти і спасти, що загинуло

Єврей Закхей, який співпрацював з ненависними римськими завойовниками, все ж мав достатню релігійність, щоб виявити інтерес до Ісуса, причому до такої міри, що готовий був видертися на дерево, щоб побачити Його. Ісус узяв ініціативу у Свої руки. Він зупинив процесію і звернувся до Закхея, запропонувавши тому разом скуштувати їжу в його будинку. Хоча дружнє звернення до митаря викликало розчарування натовпу, Ісус оголосив метою Свого служіння “знайти і спасти, що загинуло“.

19:44 Стіна плачу

Жахливе пророцтво Ісуса про повне руйнування виконалося в 70 року по Р. Х., коли римляни подавили повстання євреїв і зруйнували Єрусалим. Стіна плачу в сучасному Єрусалимі є одним з місць, де все ще можна бачити первинну кам’яну кладку.

Відповідаючи на важкі питання

Чому так багато історій?

19:47-48А первосвященики і книжники та старійшини народні шукали, як погубити Його, і не знаходили, що б зробити з Ним, бо всі люди трималися Його і слухали Його“.

Руйнівні удари, що трапляються без попередження, такі як землетрус, можуть викликати численні людські жертви. Двадцять дев’ять школярів загинули, коли шкільний автобус зірвався з моста. Ураган пройшовся Мексикою. Епідемія холери вибухнула в Південній Африці.

Це, у свою чергу, викликає психологічні потрясіння, коли люди задаються питанням: “Чому Бог допустив це? Хіба ми зробили щось не так? Чому Бог допускає такі страждання?”

За часів Ісуса обговорювалися чутки про дві напасті – вбивство Понтієм Пилатом галилеян і падіння вежі (13:1-4). Природно, що люди запитували Його про ці події, проте Його відповіді ставили їх у безвихідь. Він відмовляється бути залученим в обговорення давньої болючої проблеми. Він просто спростовує загальну думку, що трагедії відбуваються з людьми, які на це заслуговують, і робить загальне попередження тим, хто запитує (13:4-5).

Суть питання

Відповіді Ісуса на питання, що торкаються теми страждань, показують, як Він підходив до важких проблем. Релігійні начальники і представники філософських шкіл постійно намагалися збити Його з пантелику набором важких питань. Зазвичай їх тактика оберталася проти них самих, коли Ісус майстерно переадресовував питання тим, хто задавав.

Пам’ятаючи про присутні натовпи народу, Ісус уникав просторових аргументів. Замість цього Він підкреслював, що людям необхідно змінити свою поведінку. Його відповіді розкривали суть питання і торкалися слухацьких сердець.

Навчаючи, Ісус часто використовував притчі – короткі змістовні історії, що містять мораль. Пояснення притчами дозволяло Йому, незважаючи на натовпи роззяв, продовжувати виховувати учнів наодинці (8:10). Пізніше, коли вони залишалися одні, Ісус міг пояснити учням значення сказаного. Притчі також допомагали збереженню Його вчення – через роки, коли люди роздумували про те, чому учив Ісус, Його притчі згадувалися в яскравих деталях.

Прості історії з глибоким сенсом

Повернення блудного сина, Бартоломео Мурільйо

Прекрасний оповідач, Лука зібрав 18 притч, які ніде більше не наводяться. Він також повторює деякі з найбільш відомих. Тоді як Матфей зосереджується на притчах про Царство, Лука додає ті притчі, які оповідають про людей, – про доброго самарянина, про наполегливу вдову, про блудного сина. Його притчі говорять про важкі предмети, але, що несподівано, – у спрощеній манері.

Те, як Ісус ставився до важких питань, повністю контрастує зі ставленням Павла. Апостол Павло втілював думки в богословські слова і давав суворі роз’яснення. Він ретельно, досконально і терпляче досліджує значення таких складних понять, як прощення і виправдання.

Звертаючись до невгомонного багатотисячного натовпу, Ісус передав те ж саме в трьох історіях, що йдуть одна за одною – про втрачену вівцю, про втрачену монету і про блудного сина (15:1-32). Християни в Шотландії люблять називати останню історію “Про дивного батька”.

Це пояснює суть вчення Ісуса не гірше, ніж десятитомний богословський труд.

Луки 20

20:41-44 Ісус ставить запитання

Серед багатьох запитань, заданих Йому, Ісус задає Своє власне. Уривок, що містить цитату з Псалму 109:1, здається важким для розуміння, проте Ісус, можливо, намагається усунути нерозуміння відносно Месії. Націоналістично налаштовані євреї тих днів чекали на Месію або “Сина Давида”, за образом великого єврейського царя, який розгромив ворогів Ізраїлю. Проте Ісус показує, що сам Давид визнавав прийдешнього Месію як Господа.

Луки 22

22:24 Заклопотані своїм положенням учні

Навіть в емоційній сцені вечері Господньої, яка тут описується, учні вдаються до своїх звичайних суперечок про статус і положення. До тих пір, поки Ісус не помер і не воскрес, вони не розуміли істинної природи Царства, яке Він описував. Це – Царство передусім духовної, а не політичної влади. Найпершим у ньому є той, хто служить іншим.

22:58 Покинутий друзями

Петро виявив мужність, коли не сховався, а пішов за Ісусом. Можливо, що, намагаючись отримати вісті про Ісуса, він навіть увійшов до двору первосвященика. Проте там його упізнали, частково через його галилейський акцент (див. Матфея 26:73). Після заперечення, що він знав Ісуса, Петро з болем згадав, як вихвалявся померти з Ним (22:33). Ісус точно передбачив, що Петро покине Його.

Попередній запис

Євангеліє від Луки: розділи 12-18

Луки 12 Кесарю кесареве, Пітер Пауль Рубенс Ісус про гроші Таємнича влада небезпечної сили 12:34 "Бо ... Читати далі

Наступний запис

Євангеліє від Луки: розділи 23-24

Луки 23 Розіпни Його!, Міхай Мункачі Останні дні Ісуса Найважливіший тиждень в історії 23:23,24 "Але вони ... Читати далі