Євангеліє від Луки: розділи 1-2

Благовістя пастухам, Ніколас Берхем

Як радісний мюзикл

На планеті Земля щось назріває

2:10І сказав їм ангел: не бійтеся; я благовіщу вам радість велику, яка буде всім людям“.

Хоча Лука, в основному, пише про те саме, що Матфей і Марк, вже в перших розділах він розкриває свій власний підхід. Матфей починає з офіційним сімейним родоводом. Марк починає зі сцени в пустелі. На відміну від них Лука починає з щирої радості.

Лука так описує її, що події, пов’язані з народженням Ісуса, нагадують радісний мюзикл. На сцені з’являються персонажі – сивоволосий двоюрідний дядько, здивована діва, старий пророк. Вони всі щиро посміхаються і, кожен на свій лад, починають співати.

Відразу після того, як Марія оговталася від зустрічі з ангелом, Вона виразила Свої почуття в прекрасному гімні. Старий священик Захарія перервав дев’ять місяців мовчання натхненною поемою, і Іоанн Хреститель, який навіть ще не народився, розбурхався від радості в материнській утробі (1:44). Коли, нарешті, Ісус з’явився на світ у непоказних яслах, небо наповнилося співаючими ангелами. На планеті Земля явно щось назрівало.

Історія розділилася на дві епохи

Читаючи оповідання Луки, ви набуваєте відчуття, що він хотів словами зберегти дух “великої радості”, яку передбачив ангел (2:10). Серед безрадісних, непоказних селян у далекому куточку Римської імперії назрівало і було готове з’явитися на світ щось дуже добре.

Автор повідомляє (1:1-4), що він досліджував багато оповідань про життя Ісуса. Дрібні подробиці в двох перших розділах демонструють, що Лука дуже часто спирався на свідчення очевидців, оскільки жоден з євангелістів не наводить такої кількості фактів. Для Євангелія від Луки характерні акуратне ставлення до деталей і загальний радісний тон.

Народження Ісуса в буквальному розумінні розділило історію на дві епохи. Ми віддаємо данину цій події, коли ми вказуємо дати. Євангеліє від Луки переносить нас у світ, в якому ще не було “по Р. Х”. чи “до Р. Х”., – у світ, коли життя Ісуса тільки починалося.

Навіть тепер, через 2000 років, святкування дати народження Ісуса дає нам привід для радості. На Різдво ми готуємо святкові страви, купуємо для близьких подарунки, робимо пожертвування і частіше співаємо. Наш святковий настрій – світлий відгомін визначної події, коли Бог став Людиною і жив на землі.

Як читати Євангеліє від Луки

Можливо, що Лука особисто не знав Ісуса. Проте він супроводжував апостола Павла в місіонерських мандрах. Павло з великою любов’ю відзивається про Луку.

Як Лука відмічає у вступі, він бачив необхідність написати ретельно складене дослідження Ісусового життя. У той час вже існувала безліч оповідань різної міри якості, проте Лука поставив за мету опитати свідків і скласти змістовне узагальнення. Його книга демонструє продуманість і детальність. Вона починається з подій, що передували народженню Ісуса, і закінчується Його сходженням на небеса.

Лука був обдарованим автором, і історії, що наводяться ним, завоювали своє місце в літературній класиці. Це історії про доброго самарянина, про блудного сина, про багача і Лазаря. Якщо Євангеліє від Марка оповідає, у першу чергу, про дії, то Євангеліє від Луки основну увагу приділяє взаєминам. Воно містить чудові описи персонажів.

Зверніть особливу увагу на два великі уривки Євангелія від Луки, які містять матеріал, що ніде більш не зустрічається, це розділи 1-2 і 10-19.

Луки 1

Благовіщення, Іоганн Генріх Зінкель

1:40 Дійові особи

Якби рекламна компанія планувала презентацію Божого Сина на землі, кого б вона запросила для цих цілей? Звичайно, зовсім не тих людей, яких виводить на сцену Лука. У Луки немає ні римського імператора, ні грецького філософа. Замість цього євангеліст розповідає про невідомого священика та його дружину, про теслю та його молоду наречену, про групу пастухів і про двох літніх людей. Ісус ніколи не спілкувався з великими і могутніми, окрім моментів суду і страти. Він змінить світ через життя звичайних людей.

Люди, яких треба знати

Єлисавета і Захарія

Кінець епохи

«Кінець епохи», – кажуть, коли тренер, що йде на пенсію, передає свій робочий блокнот молодому помічникові. Коли приходить новий президент, новий пастор або новий ректор, теж закінчується одна епоха і починається друга. Нові особи, що з’являються, звичайно, мають свій характер.

Єлисавета і Захарія були серед тих людей, які найпершими відчули зміни, що настали з приходом Ісуса. Вони були глибоко віруючими людьми із сімей священиків і являли собою краще з попередньої епохи. Проте їх життя затьмарювалося печаллю, оскільки вони старіли, а в найбільшому благословенні, про яке вони лише могли мріяти, їм було відмовлено. Будучи бездітними, вони розуміли, що з їх смертю їх рід урветься.

Несподівано настала нова епоха. Одного разу, коли Захарія виконував свої обов’язки в храмі, ангел приніс приголомшуючу звістку: у Захарії буде син. Дітородний вік давно переступив, тому священик попросив доказів, і він їх отримав – мабуть, навіть більше, ніж просив (1:20).

Через трохи часу родичка Єлисавети на ім’я Марія принесла ще більше дивну звістку. Христос, Спаситель, Якого чекали євреї, був на підході! Бог відповів не лише на сокровенні молитви Єлисавети і Захарії – скоро також закінчиться і тривале очікування їх народу.

Незабаром у старого священика Захарії і його престарілої дружини Єлисавети народився енергійний Іоанн Хреститель, істинний предтеча, який приготує шлях для Ісуса. З незвичайною прозорливістю престаріла пара радісно вітала настання нової епохи. У ній вона побачила не втрату колишнього порядку речей, але виконання своїх мріянь.

Остання надія

Коли здавалося, що немає надії, з’явився ангел

1:42І вигукнула гучним голосом і сказала: благословенна Ти в жонах, і благословенний плід утроби Твоєї!

Чи може якесь емоційне почуття порівнятися по глибині з надією? Поширені майже повсюдно чарівні казки передають з покоління в покоління непереборне переконання, що зрештою сили зла будуть переможені в боротьбі, а хоробрість і добро, у будь-якому випадку, святкуватимуть перемогу.

Для людей, з якими нас знайомить Лука в першому розділі Євангелія, усі надії видяться як у чарівній казці. Тоді як виникали і рушилися малоазійські імперії, невеликий народ Ізраїлю ніяк не міг звільнитися від ярма більш сильних держав. Упродовж чотирьох століть жоден пророк не звертався до народу. Бог тривалий час ховав Своє обличчя, і густа тінь явно лягла на землю.

От як один єврейський поет виразив настрій часу: “Знамен наших ми вже не бачимо, нема вже й пророка. І нема між нами такого, хто сказав би, доки це буде. Доки, Боже, буде ворог мучити нас, доки противник буде ображати ім’я Твоє?” (Псалом 73:9,10).

Радісні вісті

Чотири століття, чотириста років Божого мовчання євреї чекали і дивувалися. Залишався один проблиск надії – древнє обіцяння Месії. Євреї усі надії покладали на це обіцяння. Несподівано поширилася звістка про народження Немовляти, Яке не було схоже на інших.

Лука ретельно співвідносить ці вісті з пророцтвами про Месію, зробленими старозавітними пророками, які спочатку зародили цю надію. Він представляє Іоанна Хрестителя як Іллю, посланого приготувати шляхи Господові.

Хороший історик відшукує надійні джерела, наприклад, людей, які особисто брали участь в описуваних подіях. Лука не стверджує, що він був свідком подій, але він ретельно опитав багатьох людей, які були очевидцями. Лука наводить подробиці про народження Ісуса, не згадані більше в жодному Євангелії. Деякі дослідники вважають, що Лука спирався на розповідь Марії, Матері Ісуса. В результаті різдвяні постановки значною мірою спираються на Євангеліє від Луки, що дало його оповіданню широку популярність.

Луки 2

Отрок Ісус у Храмі, Генріх Хофман

Не бійтеся!

Звичайні люди можуть тепер говорити з Богом

2:52Ісус же зростав у премудрості і віком, в любові у Бога і людей“.

Майже кожного разу, коли в Біблії з’являється ангел, перші слова, які він вимовляє, це – “Не бійтеся!”. Це не дивно. Коли надприродне відвідує планету Земля, люди, присутні при цьому, зазвичай падають від страху ниць.

Проте Лука говорить про появу Бога в такому вигляді, який нікого не лякає. Бог використовує таку форму явлення, яка не викликає страху: Ісус, Який був народжений в яслах і покладений у годівницю, Що може злякати менше, ніж новонароджене немовля?

Уявіть, що ви знову стали немовлям – втратили можливість розмовляти, втратили м’язову координацію, можливість їсти тверду їжу і контролювати сечовий міхур. Це дасть ясне уявлення про “самоспустошення”, якому вирішив піддатися Ісус.

І Бог, і Людина

Згідно Біблії, Ісус є і Бог, і Людина. Як Бог Він творить дива, прощає гріхи, перемагає смерть і передбачає майбутнє. Коли Він творить усе це, Він викликає в оточуючих людях благоговіння. Проте Ісус викликав велику недовіру у євреїв, які звикли бачити Бога у виблискуючій хмарі або у вогненному стовпі. Як могло немовля з Вифлеєму, син теслі, людина з Назарету бути Богом? Виникає питання про зовнішність Ісуса.

Упродовж усього Свого життя, і навіть сьогодні, Ісус залишається загадковою фігурою для скептиків. Бог міг наділити Його зовнішністю, яка більш запам’ятовувалася, проте Він не зробив цього.

Чого добився Бог тим, що з’явився в “замаскованому” вигляді? Чому Бог спустошив Себе і прийняв людський вигляд? Біблія наводить багато причин, деякі з них – чисто богословські, а деякі – суто практичного характеру. Оповідання Луки про Хлопчика Ісуса в Храмі (2:41-50) дає один з ключів до розуміння. Уперше звичайні люди можуть розмовляти і дискутувати з Богом у видимому вигляді. Ісус може розмовляти з усіма – зі Своїми батьками, з учителем закону, з бідною вдовою – без оголошення: “Не бійтеся!” В Ісусі Бог став ближчим.

Люди, яких треба знати

Марія, Мати Ісуса

Вона сказала Богові «так»

Марія була удостоєна найвищої честі, яку може зробити Бог. Він вибрав Її для ролі Матері Свого Сина. Будучи в той час, можливо, підлітком, Марія не зробила нічого, щоб заслужити подібну прихильність. Проте Її проста відповідь явно свідчить про Її беззастережну віру: «Я – раба Господня. Нехай буде Мені за словом твоїм» (1:38). Марія без коливань сказала «так» наміру Божому розпоряджатися Її життям.

Сказати «так» Богові зазвичай означає жертовність. Це сталося і з Марією, Яка повинна була витримати сумніви Свого нареченого і кепкування сусідів, що бачили Її вагітність до заміжжя. Сказати «так» означало перенести муки дітородіння. Це означало тікати в далекий Єгипет, щоб врятувати Свою Дитину від воїнів Ірода. Це означало виховувати Дитину, Яку Вона не цілком розуміла. (Одного разу під час Його служіння Вона прийшла забрати Ісуса, думаючи, що «Він не при собі» Марка 3:21). Більше того, це означало побачити, як Її Син помирає на хресті.

Востаннє ми застаємо Марію в компанії учнів Ісуса, коли Вона після воскресіння молиться про Святого Духа, обітованого Ісусом (Діяння 1:14). Марія почала Своє спілкування з Ісусом з того, що узяла в руки Його крихке тільце. У результаті Марія зрозуміла, що Вона має дозволити Ісусу тримати Її. Він був не лише Її Дитиною, – Він був Її Господом. Цьому Марія теж сказала «так».

Попередній запис

Євангеліє від Марка: розділи 13-16

Марка 13 13:10 Усім народам Проповідь Благої Звістки всім народам була, напевно, чимось новим для учнів, які як і раніше ... Читати далі

Наступний запис

Євангеліє від Луки: розділи 3-8

Луки 3 3:1 Прив'язка датування до правління імператорів З біблійних авторів тільки Лука датує події, згадуючи римських імператорів. Він вирішив ... Читати далі