Ананія і Сапфира: вивчення Біблії

Зміст

  1. Ми брешемо Богові?
  2. Питання, які слід поставити при вивченні історії Ананії і Сапфири
  • Я намагаюся обдурити Бога?
  1. Надія

1) Ми брешемо Богові?

Коли я готувався до проповіді цієї неділі, я знову читав уривок про те, як збрехати Богові. Уривок у Діяннях 5, де чоловік і дружина по імені Ананія і Сапфира разом збрехали апостолам та іншим у церкві і зрештою збрехали Богові.

Я буду чесний. Цей уривок завжди викликав у мене певні утруднення. Мені важко прийняти суворість їх покарання з теологією благодаті.

Проте, за 32 роки мого віруючого життя я двічі бачив, як Бог закінчував боротьбу з людиною і відразу ж кликав її додому.

Один випадок стався з чоловіком, який у минулому викликав розбрати в будь-якій церкві, яку відвідував. Він багато разів стикався з цим питанням, але продовжував це робити. Його сім’я і домашнє життя були в повному безладі, його дружина і діти страждали.

Одного разу, коли чоловік йшов вулицею, він просто впав від серцевого нападу і помер.

Другий випадок стався з жінкою, яка вела книги для церкви. Одного разу, коли вона доглядала за своїми трояндами, у неї теж стався серцевий напад. Пізніше з’ясувалося, що вона вносила записи в церковні книги про зроблені нею пожертвування, які не були дані.

Я не говорю, що Бог убив цих людей.

Проте в обох випадках вони померли незвично, оскільки в них не було діагностовано жодних серцевих захворювань, і при цьому вони в жодному разі не були старими. Обоє були в середині життя. Це примушує мене, принаймні, припустити, що вони були винні в брехні Богові і що це мало трагічні наслідки для їх життя.

2) Питання, які слід поставити при вивченні історії Ананії і Сапфири

Тому, дивлячись на історію Ананії і Сапфири, які збрехали Богові, я маю поставити собі питання.

Я намагаюся обдурити Бога?

Чи винен я в поведінці або ставленні, які ведуть на шлях брехні Богові, або я дозволив собі зробити дурість, намагаючись обдурити Бога? Серйозно, якщо я дійсно гадаю, що можу брехати Богові, значить, я помиляюся, бо Він усе знає. Проте, багато разів ми як і раніше поводимося так, як ніби Він цього не робив.

От сфери, які, як я виявив, необхідно оцінити, щоб переконатися, що я не випадково або за якоюсь укоріненою звичкою не намагався обдурити Бога і при цьому зрештою збрехав Богові.

  1. Я намагаюся вдати Богові, що в мене все гаразд? Іншими словами, чи намагаюся я переконати або показати Богові, що я кращий за солодку вату? Це дуже принадно, бо у світі, в якому ми живемо, є як культурна ідеологія, так і спосіб життя, який винагороджує успішних і карає слабких. І навпаки. Це переноситься на наші стосунки з Богом. Ми гадаємо, якщо ми визнаємо, що в нас не все гаразд, якщо ми визнаємо слабкість, то це якимсь чином негативно позначиться на тому, як Бог дивиться на нас і як Він до нас ставиться. По суті, це приводить нас до брехні Богові. Ми закінчуємо тим, що приховуємо, хто ми насправді, і лицеміримо перед Ним. Я був винен у цьому не один раз у житті. Це ніколи не призводило до добра, але завжди в тій або іншій формі призводило до руйнування, як у випадку з Ананієм і Сапфирою.
  2. Чи приховую я свій істинний емоційний стан від Бога?? Знову ж таки, ми живемо в суспільстві, яке не хоче мати справи з певними видами емоцій і винагороджує інші. Я ріс, коли мені говорили, що чоловіки не плачуть. У нас є спокуса в церкві не бути чесними в тому, що ми відчуваємо, і замість того, щоб надіти маску, що все гаразд і «я благословлений», бо, якщо ти не благословлений, значить, з тобою щось не так. Надто багато уваги приділяється благословенню і тому, що усе має бути добре, якщо ви християнин, що не відповідає Біблії. Чи чесно я говорю Богові про свої почуття? Якщо я борюся з конкретною людиною або розчарувався в тому, що роблю, чи чесно я говорю про це перед Богом або намагаюся приховати цей факт, бо боюся, що Він засудить мої почуття? Давид був названий людиною за серцем Божим, проте Він завжди був чесний з Богом у своїх почуттях. Прочитайте Псалтир, і ви виявите, що Давид відверто говорив з Господом про те, що Він відчував. Він не намагався брехати або приховувати від Бога те, що Він відчував.
  3. Чи чесно я говорю з Богом про рівень моєї духовної зрілості?? Знову ж таки, особливо в рамках церковної культури, ми намагаємося з якоїсь безумної причини довести один одному, що ми досягли більш високого рівня духовної зрілості. Ми прагнемо опанувати Біблію, або ми прагнемо більше діяти в духовних дарах, або ми прагнемо служити в усіх сферах церкви. Ці речі самі по собі непогані, але коли ми робимо це, щоб щось довести, тоді вони стають перешкодами. Бог знає, наскільки ми зрілі насправді, і якщо ми дозволили собі узяти на себе менталітет продуктивності, то в нас виникає спокуса приховати наш недолік і показати тільки те, чого, на нашу думку, ми досягли, таким чином, по суті, збрехавши Богові. Пам’ятайте, що брехня не завжди очевидна. Брехня не завжди полягає в тому, що ми відкрито говоримо, а в тому, що ми намагаємося приховати.

3) Надія

Тепер, якщо ви схожі на мене, пройшовши цей рівень самоаналізу, ви не пішли неушкодженими. Я знаю, що ні.

Проте кінцевим результатом для мене було не засудження, а надія. Бо я знаю, якщо я буду чесний з Богом про те, де я знаходжуся в житті, і перестану намагатися щось приховувати або відверто брехати Богові, то з реальними проблемами, справжніми почуттями, реальними мотивами можна впоратися.

І з цим приходить істинний ріст, який йде зсередини назовні. Я більше не йду шляхом руйнування ні особисто, ні духовно, але я йду в напрямі життя і життя з лишком.

Отже, замість того, щоб йти дорогою Ананії і Сапфири, чи приєднаєшся ти до мене в подорожі, щоб бути чесним з Богом і відмовитися від удаваності?

Автор: пастор Дюк Табер

Попередній запис

Що спільного між Савлом і Ананієм з Сапфирою?

Багато людей намагається вникнути, розібратися в причинах раптової гибелі Ананії та Сапфири, але значно менше людей цікавляться причинами, що власне ... Читати далі

Наступний запис

Чи потрібні Богові наші добрі справи?

Багато людей помилково вважають, що Богові потрібні наші добрі справи. Чомусь вони вважають, що Бог – це бухгалтер, який прискіпливо ... Читати далі