ІСААК НА ЖЕРТОВНИКУ

Жертвоприношення Авраама, Лорен де Лагір

Як навчити дітей послуху

Бог сказав: «Візьми сина твого, твого єдиного, якого любиш, Ісаака, і піди в Морія-край та й принеси його там у всепалення на одній з гір, що її Я тобі вкажу» (Бут. 22:2).

Яка іронія! Від початку біблійної оповіді Авраам завжди слухав і виконував Божі вказівки. А єдине, чого він понад усе прагнув і чого просив у Бога, – це народження сина.

Спершу виглядало так, що син служниці може стати його спадкоємцем, але тоді Бог сказав: Ні! Коли в нього народився Ізмаїл, Бог наказав Аврааму прогнати хлопчика з його матір’ю геть, незважаючи на те, що це глибоко засмучувало його. Бог пообіцяв Аврааму, що в нього буде син Ісаак, і готував його до батьківства та виховання сина. Тож Авраам цілком посвятив наступні дванадцять років свого життя вихованню свого сина. Аж ось прийшов день, коли Бог сказав Аврааму принести Ісаака в жертву.

Господь велів йому взяти сина і піти на три дні у мандрівку. Важко навіть уявити, що пережив бідний батько за ці сімдесят дві години.

Коли вони дійшли до місця під назвою Морія, Ісаак, який збирав дрова, запитав батька: «Вогонь і дрова є тут; а де ягня на всепалення?» (Бут. 22:7).

Авраам не міг дати повної відповіді на це запитання, але знав, що в якийсь момент його син усе зрозуміє. Тож, як розповідає ця історія, старий Авраам зв’язав тринадцятирічного сина і поклав його на вівтар. Цікаво, що в тексті немає жодної згадки про можливий спротив сина в боротьбі за життя.

Коли слухаємо Бога і не боїмося віддати те, що любимо найбільше у світі, незалежно від того, скільки болю ця втрата нам завдасть, ми вчимо своїх дітей чинити так само. Ісаак не мав сумнівів щодо батьківської любові і ніколи не порівнював її з батьківською відданістю Богу. Він ріс, слухаючи життєві історії своїх батьків, і бачив, якими вони є вірними та слухняними Богу. Коли Авраам отримував повідомлення від Бога, що слід робити, то аніскілечки не сумнівався, ані не сперечався, а відразу виконував Божу вказівку. Цей приклад батька підготував малого Ісаака робити те ж саме, яким би дивним та незрозумілим воно йому не видавалося і чого б це йому не коштувало.

Іноді наші діти користають з наших слабкостей і «натискають» на ті точки, які промовляють до нашого серця, спонукаючи піти на компроміс із дозволеним або дати згоду на недобрий вчинок. Якщо ми піддаємося на ці прохання, то дозволяємо своїм дітям сперечатися, боротися і жити без дотримання Божих принципів. Наведу кілька прикладів: «Можна подивися цей фільм, будь ласка? Я знаю, що він заборонений для дітей, але всі мої друзі його бачили. Я теж хочу його подивитися! Тільки один раз, ну, будь ласка…» або щось на зразок цього: «Можна я не піду до церкви? Мені так не хочеться, і там немає моїх друзів. Я залишусь вдома і робитиму домашні завдання, добре?!»

Щось схоже відбувається, коли, всупереч практичній мудрості, дозволяємо дітям споживати шкідливу їжу, даємо занадто багато кишенькових грошей, дозволяємо насміхатися з друзів чи навіть закриваємо очі на те, що вони не допомагають удома. У Біблії сказано, що у вихованні застосування «різки» необхідне (Прип. 13:24; 22:15; 23:13,14; 29:15). Якщо не приготуємо дитину до викликів життя і не заставимо її використовувати вивчене, то вона виросте нездатною приймати правильні рішення в майбутньому.

Хоч слово «різка» можна сприймати і буквально, жорстка дисципліна менш ефективна, ніж спілкування з дітьми та роз’яснення, як робити правильний вибір і жити чесно. Можна виховати дитину і без застосування різки, а батьки, що її використовують, але нічого не пояснюють дітям, не навчать дітей нічому, окрім того, що злити батьків не можна, бо це боляче.

Природно, що діти намагаються уникати праці і дисципліни, як і ми, вони прагнуть жити легко і весело. Авраам, звісно, зробив велику справу, навчивши Ісаака приймати правильні рішення і не спокушатися «легкими шляхами», тож коли перед ним постав вирішальний момент, він не сумнівався, а з любові до Бога і свого батька та з поваги до законів добровільно пішов на самопожертву.

Як думаєте, чи пригадувала собі цей епізод Марія, коли бачила, як її син Ісус, Син Божий, несе хрест і йде на розп’яття?!

Практичні поради для батьків

Іноді буває вкрай важко відмовити дитині у її проханні, особливо коли через втому бракує сил на добрі пояснення. Якщо ваші діти хочуть робити щось, що не суперечить доброму та корисному, докладіть усіх зусиль, щоб посприяти їм у цьому бажанні.

Проте, якщо відчуваєте, що діти натискають на ваші «слабкі місця» і апелюють до ваших емоцій, лиш би отримати дозвіл на щось заборонене, доступно поясніть їм, чому не дозволяєте робити те чи те. Порозмовляйте зі своєю дитиною, не даючи їй можливості маніпулювати вами, і поясніть, чому ваше рішення справді є добрим та найкращим у цій ситуації. Ваша система прийняття рішення, незалежно від її складності, буде уроком для дітей на майбутнє.

Попередній запис

ЗМІШАНА СІМ’Я САРИ

Авраам виганяє з дому Агар з її сином Ізмаїлом, Ісак Аскназій Твої діти - мої діти ... Читати далі

Наступний запис

ЛЮБЛЯЧИЙ ІСААК. ЧАСТИНА 1

Зустріч Ісаака і Ревеки, Андреа Вакаро Як навчити своїх дітей любити Серед усіх патріархів Ісаак видається ... Читати далі