Розчарування

Я не був розчарований своїми шкільними роками. Вони були цікавими. Я був розчарований шкільним випускним вечором, його порожнечею. Так вийшло, на жаль. Я не був розчарований своїми студентськими роками в Росії в 90-х, я був розчарований реанімацією радянських порядків і зникненням свободи після розвалу СРСР. Я не був розчарований Америкою, це розумна і працелюбна країна. Я розчарувався нездатністю багатьох мільйонів емігрантів зрозуміти і прийняти американські цінності: свободу, верховенство законів і демократію.

Список розчарувань дійсно нескінченний для кожної окремо взятої людини. Розчарування – це те, що відбувається в глибині душі. І дуже чітко відображається на обличчі. Розчарування – це крах наших надій і бажань, коли відбувається те, чого ми не хочемо, що не приймаємо, що нам навіть огидно. Найважчі розчарування пов’язані з людьми. Наприклад, у сімейному житті.

Розчарування є у всіх, проте кожен переживає їх по-різному. Найважчий випадок – це коли розчарування вганяє людину у важку депресію, що примушує говорити жахливі слова і здійснювати поспішні необдумані руйнівні вчинки. Чим важче розчарування, тим важче наслідки. Щоб дістатися до причин розчарування потрібно розплутати клубок особових очікувань і установок аж до самого дитинства. Причини розчарувань криються в тому, що людині «здається». Докопатися до істинних причин розчарування дуже важко. Найважча і похмура біблійна історія про розчарування – це історія про розчарування Іуди Іскаріота.

Іуда Іскаріот розчарувався в Ісусі Христі. Кожен зрадник приходить до усвідомлення що на розділяє поглядів своїх товаришів і тому зрікається від них. Кожен зрадник розчарований у чомусь. Там де є розчарування, є і критика. Іуда, згідно Біблії, критикував як мінімум один Ісусів вчинок.

«Марія ж, узявши літр нардового чистого дорогоцінного мира, помазала ноги Ісуса і обтерла волоссям своїм ноги Його; і дім наповнився пахощами мира. Тоді один з учеників Його, Іуда Симонів Іскаріот, який хотів видати Його, сказав: а чому б було не продати це миро за триста динаріїв і не роздати убогим?» (Ін. 12:3-5).

Іуда «гнівався» і з інших причин, для нас не відомих. Інакше б він не зрадив би Ісуса. Можливо, Іуда був невдоволений «слабкістю» Ісуса, Його небажанням підняти повстання і узяти владу у Свої руки. Ще Його незрозуміла готовність померти. Можливо, Іуді не хотілося бути частиною розгромленого руху. Іуда розчарувався в Царстві Божому, яке проповідував Ісус. Тому перейшов на бік царства земного.

Я гадаю, що Іуда не був таким спочатку. Він накопичував свої розчарування довгий час. Любов, навіть якщо вона і була справжньою, здатна через розчарування і тривале почуття образи перетворитися на справжнісіньку ненависть. Іуда приходить до фарисеїв і ті обіцяють йому гроші. Якщо не слава в Ісусовому Царстві, то гроші в царстві земному!

«Тоді один з дванадцятьох, званий Іудою Іскаріотом, пішов до первосвящеників і сказав: що хочете дати мені, – і я вам видам Його? Вони запропонували йому тридцять срібників. І відтоді він шукав нагоди, щоб видати Його» (Мф. 26:14-16).

Після арешту Ісуса приходить усвідомлення скоєного і … нове розчарування своїм вчинком і тим, що з цього вийшло. Іуда став чужим для апостолів і не став своїм серед Єрусалимських юдеїв. Синедріон заплатив за зраду Ісуса плату за здорового раба. За того, хто день тому міг здійняти повстання в Іудеї, дають 30 срібних монет! Насправді це була ціна самого Іуди, це була ціна його розчарування, це була ціна його вчинку. Іуда зрозумів, що зрадив на смерть ні в чому не повинну людину. Нове розчарування кидає його в ще більший відчай. Не варто бути веденим своїми розчаруваннями, потрібно їм протистояти! Іуда покінчив життя самогубством.

Інші апостоли, до речі, теж були дуже розчаровані, проте вони любили Ісуса, що їм допомогло. Їх горе і розчарування після розп’яття було величезним. Вони не хотіли цього, вони не розуміли цього, вони були шоковані. Проте вони не дозволили своєму розчаруванню зруйнувати їх віру і духовне життя. Чи не встигли дозволити йому зробити це. Ісусове Воскресіння повністю знищило їх розчарування. Спілкування з воскреслим Ісусом подарувало їм радість. Так, від найбільших, найважчих розчарувань у людському житті може позбавити тільки Господь.

За матеріалами сайту https://www.vaspress.com

Попередній запис

Найбільш розчаровані люди

Людям притаманно розчаровуватися в Богові. Стається це з різних причин, і в різні періоди часу будь-хто з нас може зазнати ... Читати далі

Наступний запис

Сподіватися на Бога, а не на людей

Люди часто розчаровуються в Богові, але ще більше вони розчаровуються в інших людях, а деколи і в самих себе. Причин ... Читати далі