Розділ 3: Віднови, пізнай і випробуй

Павло молився за свого друга: «Щоб спільність віри твоєї стала діяльною у пізнанні всякого у вас добра у Христі Ісусі», Фил. 1:6. «Спільність» тут має на увазі «повідомляти», «передавати». Наприклад, я вам повідомляю, передаю, «випускаю у світло» те, що Бог зробив реальністю в моєму житті. «Діяльний» означає «діючий», такий, що «робить». А як віра діє і робить? Відповідь: «у пізнанні» (тобто через пізнання) «всякого у вас добра у Христі Ісусі».

Принципи Старого Завіту не обов’язково застосовані до віри Нового Завіту. Тому такі поняття, як: «отримати більше віри», «прийняти нове помазання», «отримати більше Бога» або «отримати подвійну порцію» не годяться. Через неуцтво люди кажуть: «Єлисей мав подвійну порцію помазання Іллі. Сьогоднішнє служіння – служіння подвійної порції помазання! Виходьте вперед, ми молитимемося за вас, і ви отримаєте подвійну порцію!» Єлисей не мав повноти Божої. Він лише мав невелику частину. Отже, Єлисей міг мати в два рази більше за Іллю. Але в Іоанна 1:16 нам відкривається наступне: «І від повноти Його ми всі прийняли і благодать на благодать». Будучи під дією Нового Завіту, ми усі прийняли (минулий час) Його повноту!

Бог вам, як вірному, дав усе, коли ви народилися згори. Усе колишнє минуло, усе стало новим. У дусі своєму ви отримали ту ж міру віри, ту ж силу, ту ж мудрість і ту ж можливість, як всякий інший християнин. Дух кожного з нас в усьому ідентичний Господу Ісусу Христу. Ваш дух не перебуває в процесі росту і змужніння – він вже досконалий; у вас усе вже є.

Усю решту вашого життя вам залишається вчитися, як явити у фізичній реальності те, що вже є у вашому народженому згори дусі. Спосіб, як вірі стати ефективною, дієвою, продуктивною, полягає «у пізнанні всякого у вас добра у Христі Ісусі» – «у вас» означає: у вашому дусі. Можна пізнавати тільки те, що існує, і не можна – того, що не існує. Отже, для того, щоб ваша віра діяла, вам потрібно пізнавати, вірити і визнавати усе добре, що ви маєте в Христі!

Завершений на одну третину

Я не бачив жодних проявів сили, перемоги, радощі – нічого – до тих пір, поки я не став оновлювати свій розум і розкривати те, що Бог вклав всередину мене. Коли я став визнавати те, що Він вже зробив, Його присутність і сила стали проявлятися в моєму житті. Життя тих, кому я служив, стали змінюватися. Визнання того доброго, що було в мені в Христі, примушувало мою віру діяти і творити надприродні результати!

Більшість християн вірять, що Бог може усе, але з того, що Він робить, відчувають у своєму житті дуже мало що. Будучи народженими згори, вони знають, що мають доступ до Господа. Вони знають, що у відповідь на їх молитви Бог може явити Свою силу, але от відбувається це чи ні, залежить від їх справ (від святості, правильного сповідання, вивчення Слова, приношення десятини, недопущення гніву і т. ін.). Такий погляд на речі робить коротке замикання в силі Божій, бо люди зосереджені на своїх справах, замість того щоб поглядати на те, що вже зробив Ісус. І не те щоб ці християни сумнівалися в Його силі, але швидше в Його бажанні застосовувати її заради них. Вони вірять, що сила Божа десь там, і їм слід здійснювати справи, щоб отримати її!

Істина полягає в тому, що коли ви народилися згори, Бог вклав Свою силу, помазання, перемогу, радість, мир – усе – усередині вас у надлишку. Єдина причина, за якою вони не проявилися у вашій душі і в тілі, – це ваш не оновлений розум. І річ не в тім, що Бог не дав вам усього цього, але в тому, що ви як і раніше поглядаєте на фізичну реальність, замість того щоб дивитися в Його духовне дзеркало.

Ваше спасіння здійснене вже на одну третину! На даний момент ваш дух такий же врятований, праведний, святий і втілений силою, яким він буде у вічності. Одного разу ви отримаєте нове тіло і нову душу, які відповідатимуть вашому новому духу. Доти саме тіло і душа ваші перебувають у процесі зміни, а не ваш дух. Під час другого Христового пришестя або коли ви помрете і вирушите до Нього, зміна вашої душі здійсниться миттєво. Потім, коли Господь повернеться, ваш дух і ваша душа возз’єднаються з вашим прославленим тілом. У цей момент стануть досконалими усі три частини. Але до того часу християнське життя полягає в оновленні розуму і розпізнаванні досконалості, що вже мешкає у вашому дусі, щоб ваша душа і ваше тіло змогли відчути блага спасіння!

Уподібнюватися або змінюватися – залежить від вас!

«Отже, благаю вас, браття: милосердям Божим, представте ваші тіла в жертву живу, святу, благоугодну Богові, для розумного служіння вашого, і не уподібнюйтеся світові цьому, а змінюйтесь оновленням вашого розуму, щоб ви пізнавали, що є воля Божа, блага, угодна і довершена» (Рим. 12:1,2).

Не уподібнюйтеся світові цьому! «Уподібнюватися» означає «утворюватися або формуватися спільно з чимось, так само, як щось», тобто: «бути відлитим за тією ж формою». У житті усім належить відчувати тиск, що походить від світу цього, від диявола, від невіруючих, від обставин. І попри те, що не можна уникнути переплавки, ми можемо вибирати, в якій формі нам бути відлитими. Яким ти станеш під тиском обставин – добрим або злим? Коли прийдуть жорстокі випробування, чи будеш ти стояти в перемозі або здасися? Вибір за тобою, але ти точно змінишся.

Змінюйтесь оновленням вашого розуму! У грецькому оригіналі «змінюватися» – це те саме слово, від якого ми запозичили слово «метаморфоза». Воно малює нам картинку гусениці, яка сплела кокон, щоб вибратися з нього вже метеликом. Ви змінитеся, з вами відбувається метаморфоза, ви змінюєтеся з особи пораненої, повної гіркоти, хворої і переможеної, – в особу люблячу, зцілену, здорову, в особу переможця, у таку особу, яку створив Бог, і відбувається це через оновлення розуму. Ваш дух вже змінений, а ваше тіло, по суті, причіп вашої душі. Куди будуть спрямовані думки вашої душі, туди і посуне причепом ваше тіло. Отже, саме ваш розум, ваші думки, настрої і визначають те, чи ходите ви в перемозі і в житті Божому, що мешкає у вашому дусі, або ходите в поразці і смерті тлінної природної реальності. Оновлення розуму за Словом і рухає вперед вашу зміну!

Слово Боже повідомляє вам духовну істину. Воно дає вам нові істини і образ мислення, з якими вам потрібно узгоджуватися. І якщо ви постійно дивитиметеся в Господнє духовне дзеркало, ви почнете бачити себе тим, хто ви є насправді, і ставати ним!

Попередній запис

Розділ 2: Вивільни те, що маєш!

Ваш дух у момент спасіння був змінений повністю! Щойно Ісус Христос став для вас Господом, ваш дух пережив миттєве і ... Читати далі

Наступний запис

Розділ 4: Реальність – плотська або духовна?

«Помисли плотські є смерть, а помисли духовні – життя і мир» (Рим. 8:6). Плотські помисли – необов’язково «гріховні». Всякий гріх ... Читати далі