Добро чи зло?

Численні заяви Папи римського стосовно війни, розв’язаної росією проти України (між іншим, дуже важливе уточнення у зв’язку з численними заявами про зовсім зворотне), зайвий раз вказують на те, що ця війна набула світового масштабу. Не будемо зараз обговорювати самі заяви Понтифіка, їх і так добре знають, і тим більше причини, які примусили його говорити (робити) саме так, адже причини нам достеменно не відомі і тому не міркуватимемо стосовно них на відміну від численних «експертів». Адже, як попереджає Христос, «за всяке пусте слово, яке скажуть люди, вони дадуть відповідь у день судний: бо за словами своїми будеш виправданий і за словами своїми будеш осуджений» (Мф. 12:36,37). Між іншим, доволі слушне попередження для всіх, хто звик казати будь-що без жодної думки про відповідальність щодо сказаного.

Отже, війна в Україні (далі не нагадуватимемо, що розв’язала її саме росія) набула не тільки світового розголосу, але вже тепер і світового масштабу. Недаремно Понтифік не один раз висловлювався стосовно неї, а це, між іншим, особа світового масштабу, і мислити йому доводиться відповідно до рангу. Далі, за законами «жанру», тобто того, що зазвичай очікують люди, ми мали б вдатися до усіляких конспірологічних теорій стосовно причин, що зумовили папу Франциска сказати саме те, що він сказав. Проте ми підемо іншим шляхом, і звернемо увагу на те, що ця війна набула формату протистояння добра і зла: і те, як людина для себе вирішує: хто виступає в цій війні на боці добра, а хто – зла, визначатиме її світогляд, і в певній мірі (для багато кого у вирішальній) її посмертне буття.

За цих обставин ми не можемо не навести наступний уривок з Біблії: «Горе тим, які зло називають добром, і добро – злом, пітьму вважають світлом, і світло – пітьмою, гірке вважають солодким, і солодке – гірким! Горе тим, які мудрі у своїх очах і розумні перед самими собою!» (Іс. 5:20,21). І ці слова стосуються не тільки російських пропагандистів, які давно вже забули, що у світі існує правда, тобто реальний стан речей, але і обдуреного російського населення, яке давно поринуло в альтернативну реальність, а також осіб чи цілих країн, які вважають, що не «все так однозначно», що існує якийсь альтернативний погляд на події, що нині точаться в і навколо України. Для цих людей, і навіть цілих країн, які намагаються перекрутити Божу правду стосовно нинішніх українських подій, немає жодних виправдань: не можна чорне називати білим, а біле – відповідно чорним, навіть якщо до цього спонукають якісь там «державні інтереси».

Не можна прикриваючи зло, від того зла не забруднитися… хоча багато людей і країн постійно намагаються це повторити протягом усієї людської історії, лише тим підтверджуючи слушність біблійних слів: горе усім, хто чинить таке. І чим більше розмір зла, яке люди намагаються приховати, або ж перекрутити, доводячи собі і всім, що це навпаки добро, тим більше горе спіткає їх. Країн це стосується не в меншій мірі, ніж людей. Чи ви вважаєте, що країни мають керуватися зовсім іншими законами, ніж ті, що прописані стосовно людей у Біблії? Радянський союз, гітлерівська Німеччина та низка країн з тиранічними режимами вважали саме так, і згодом опинилися на звалищі історії. Хоча дехто намагається повернути срср з того звалища, щоб у підсумку опинитися тому само. Певно, вже здогадалися, що така доля спіткає і путінську росію.

Редакція сайту

Щоб завантажити цей запис у форматі doc натисніть на посилання:
docДобро чи зло?


Ваш коментар: