18 жовтня – Преображення стражданням

Йов і його друзі. В. Боровиковський

Павло в Посланні до Римлян зробив велику, радикальну заяву: «І знаємо, що тим, хто любить Бога, хто покликаний Його постановою, усе допомагає на добре». Це твердження іноді розуміють неправдиво, маючи на увазі, що «з тими, хто любить Бога, відбуватиметься тільки добре». Проте, як стає ясно з решти цього розділу Павло має на увазі прямо протилежне. Для просування Своєї справи в Павлові і через нього Бог використовував навіть фізичні і душевні травми. Було б коректніше сказати, що Бог працював у Павлові за допомогою суворих обставин, ніж те, що Він діяв у самих цих обставинах.

Чи вводить Бог у наше життя страждання, щоб отримати добрі результати? Пригадайте принцип, сформульований наприкінці Книги Йова. Питання про причини відносяться до Божої сфери, і ми не можемо розраховувати на те, що осягнемо відповідь на них. У нас немає права роздумувати над твердженнями на кшталт: «Деякі родичі навернулися до Христа на похоронах. Напевно, саме тому Бог забрав його додому». Замість цього, наше завдання – правильно реагувати. Павло, як інші автори Нового Заповіту, наполягає: якщо ми реагуємо з вірою, то Бог, поза сумнівом, діятиме в нас на благо. Як пророчо сказав сам Йов: «Він визволяє убогого з горя його, а в переслідуванні відкриває їм ухо» (36:15).

Ідея продуктивності страждань відкриває новий вимір у нашому сприйнятті болю. Через ті страждання, які переслідують певну мету, люди проходять цілком охоче, що можуть підтвердити спортсмени і вагітні жінки. Згідно Біблії, правильна християнська реакція на страждання дає аналогічну надію і людині на лікарняному ліжку. Коли ми покладаємося на Бога і довіряємо Святому Духові творити в нас образ Божий, усередині нас формується істинна надія, яка «не осоромить». Завдяки стражданням, ми можемо стати кращими в буквальному розумінні цього слова. Біль, яким би безглуздим він не здавався зараз, може мати дію, що преображає.

Де Бог, коли я страждаю? Він у нас (а не в тому, що спричиняє нам біль), допомагаючи перетворити погане в хороше. Ми можемо з упевненістю сказати, що Бог може із злого отримати добре, але ми не повинні говорити, що Він спричиняє зло в надії отримати благо.

З книги «Де Бог, коли я страждаю?»

Попередній запис

17 жовтня – Дисонуюча симфонія

Більшість з нас живе за шкалою цінностей, відмінною від Божої. Найвищою цінністю ми вважаємо життя (і, як наслідок, найтяжчий злочин ... Читати далі

Наступний запис

19 жовтня – Благо, зло і творення

Я читав лекцію про письменницьку майстерність, коли хтось, як грім серед ясного неба, поставив дійсно несподіване питання: «Ви написали три ... Читати далі